CIA upozorila na Putina; "On i njegovi moćnici..."

"Vašington Post" u novom izveštaju navodi da je CIA ocenila da su ruski predsednik i njegovi pomoćnici upoznati sa ruskim mešanjem u izbore u SAD 2020. godine.

Svijet 23.09.2020 | 07:47
CIA upozorila na Putina; "On i njegovi moćnici..."

CIA je u avgustu ocenila da su ruski predsednik Putin i njegovi najviši pomoćnici "upoznati i verovatno usmeravaju ruske operacije" čiji je cilj podrivanje demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena na izborima 2020. godine, navodi se u novom izveštaju "Vašington Posta".

“Ocenjujemo da su predsednik Vladimir Putin i najviši ruski zvaničnici upoznati i verovatno su usmeravali ruske operacije čiji je cilj ocrnjivanje bivšeg američkog potpredsednika, podrška američkom predsedniku i podsticanje javne nesloge uoči američkih izbora u novembru“, navodi se u prvom redu procne, prenosi CNN.

CIA je svoju procenu 31. avgusta sastavila na osnovu podataka Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI koristeći javne, neklasifikovane i poverljive obaveštajne izvore, piše Vašington Post pozivajući se na dva izvora koji su pregledali dokument.

CIA i Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe odbili su da daju komentare. CNN je takođe kontaktirao Agenciju za nacionalnu sigurnost i FBI. Agencije su odbile da komentarišu pisanje Vašingto Posta.

Bivši oficir CIA-e Daglas London rekao je za CNN da upotreba te reči reči „verovatno“ kada se radi o pitanju od tako velikog značaja znači da su njeni “analitičari dovoljno samopouzdani na osnovu svoje duboke stručnosti da stave svoj ugled na crtu u takvom pozivu“.

„To znači da su podaci dovoljno dobri da ne nagađaju, ali imaju dovoljno delova slagalice da samopouzdano razaznaju sliku“, rekao je London.

Iako su američke obaveštajne službe javno optužile Rusiju za aktivno mešanje u izbore 2020. godine, nastojeći da “ocrne” Bajdenovu kandidaturu za Belu kuću, agencije nisu dale nikakvu procenu Putinove potencijalne umešanosti.

“Ocenjujemo da Rusija koristi niz mera kako bi prvenstveno ocrnila bivšeg potpredsednika Bajdena i ono što vidi kao antiruski ‘establišment’. To je u skladu sa javnom kritikom Moskve prema njemu kada je bio potpredsednik zbog njegove uloge u politici Obamine administracije prema Ukrajini i podrške Putinovoj opoziciji unutar Rusije “, rekao je Vilijam Evanina, direktor Nacionalnog kontraobaveštajno-bezbednosnog centra. u izjavi u avgustu.

SAD su optužile Putina 2017. godine da je usmerio sve napore da se umeša u predsedničke izbore 2016. godine.

(B92/CNN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Lazi

23.09.2020 06:11

To sto neko kaze odma treba izvrnut jer sve se danas laze

ODGOVORITE
Name

Andric

23.09.2020 06:43

Tako je,odmah znas da je suprotno...

Name

Lazar

23.09.2020 06:57

Sto bi rekao Obama, ako ne znate igru, nemojte je igrati.

ODGOVORITE
Name

Igor

23.09.2020 08:26

Obama najgori USA, predsjenik, pitaj Istoricare sa Akademije RS, unisto arabiju i bliski istog totales, i Afriku, i sad imate sve te izbijeglice koje ce tu da i ostanu jer Bogari, Talijani, svi ih mlate po nogama, svukud i prebacuju u HR a ovi u BiH. Samo cekam kad ce Grci da oni 12 000 da procljede u BiH.

Name

XXL

23.09.2020 07:00

"Obamine administracije prema Ukrajini i podrške Putinovoj opoziciji unutar Rusije “, rekao je Vilijam Evanina, direktor Nacionalnog kontraobaveštajno-bezbednosnog centra". Koji su licemjeri, sami priznaju miješanje u Ruske izbore a zbrinuti zbog miješanja u njihove. Oni stvarno misle da su svi bez mozga kao što su Amerikanci.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

23.09.2020 07:08

Da li je ovo otvoreni poziv za Putina da se,, ponovo" umiješa i da ponovo Tramp pobijedi? Tako ja to vidim?

ODGOVORITE
Name

Re

23.09.2020 11:49

Tramp pobjedjuje! On je spas za covjecanstvo! Globalisti zbogom!

Name

Tačno

23.09.2020 07:15

U pravu je CIA, treba zabraniti to miješanje u izbore. Počnimo od Bjelorusije.

ODGOVORITE
Name

To sto

23.09.2020 10:46

Ti zoves izbori to nisu izbori, to su izbori samo za javnost, ustvari pobjednik vec poznat, sve namjesteno, kradja glasova i sl. u totalitarnim izborima. I u Belarus, u Rusiji, kod Madura i svih ostalih, i sasvim je legitimno da se Zapad mijesa i kritikuje, obratno nikako. Jer u svim tim zemljama postoji opozicija i treba da je ima, oni su isto narod i imaju pravo da i oni sudjeluju u politickom zivotu i unapredjenju zemlje, vladavine prava a ne samo jedna partija i oligarhija, jer vladaju diktatori. Jeli to jasno?

Name

Ok

23.09.2020 07:22

Putin je gospodin koji stoji iza svojih rijeci.Amerikanci su sasvim nesto suprotno. Gube ugled i moc pa im je Putin kriv

ODGOVORITE
Name

Cccccc

23.09.2020 07:45

Opet ti rusi biraju ko ce biti u SAD preds. a oni ne mogu ko ce u Rusiji,jos CIA kaze. Pa nije to Jugoslavija posle TITA.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

23.09.2020 08:07

Lako je Amerima da udare na jadnog Putina i Rusiju.Sto ne udare na Dodika i Republiku Srpsku,a svi znamo da se Dodik najvise mijesan u izbore u Americi.Zahvaljujuci Dodiku Tramp je dobio prosle izbore.

ODGOVORITE
Name

Xx

23.09.2020 08:22

putin ce vama stat u kraj žohari

ODGOVORITE
Name

Boris

23.09.2020 10:53

Ako CIA upozorava na Putina, to znači da je Putin u pravu. CIA JE zakuhala sve ratove svijeta poslije 2. Svjetskog rata. CIA je najveće zlo današnjice

ODGOVORITE