Dostojno čuvaju tradiciju i bave se humanitarnim radom

Kolo srpskih sestara u Ugljeviku dostojno čuva tradiciju već dvanaest godina. Okuplja četrdeset članica koje  se bave humanitarnim i duhovnim radom, neprestano, pružajući pomoć onima kojima je najneophodnija.

Republika Srpska 19.09.2020 | 16:39
Dostojno čuvaju tradiciju i bave se humanitarnim radom

Liturgijom u hramu Svete Petke Paraskeve održan je Sabor Kola srpskih sestara u Ugljeviku.  Parastosom i polaganjem vjenaca na spomen-obilježje odata je počast poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega je uslijedio prigodan kulturno-umjetnički program.

Žene koje su članice Kola srpskih sestra idu putem žena mironosica iz Jevanđelja, koje su služile gospodu Isusu Hristu. Njihov zadatak ima misionarski smisao, a njihovo postojanje humanitarnu djelatnost,  istakao je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služeći Svetu arhijerejsku liturgiju u porti hrama Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku.

“Mnoge su institucije postojale pri našim parohijama i crkvama, ali Kola srpskih sestara su se održala neprestano i tako će biti ubuduće. To je nešto jevanđeljsko i nešto što postoji od samog početka crkve Hristove i treba da čuvamo do dana današnjeg”, rekao je tokom besjede vladika Fotije.

Kolo srpskih sestara u Ugljeviku dostojno čuva tradiciju već dvanaest godina. Okuplja četrdeset članica koje  se bave humanitarnim i duhovnim radom, neprestano, pružajući pomoć onima kojima je najneophodnija.

“Hvala im na svoj toj ljubavi koju pružaju i ponekad odemo u neke zone pesimizma, ali njihov rad,upornost i istrajnost nas vraća na pravi put, na zajedništvo, jedinstvo, na ono što zovemo napretkom na ovim prostorima”, istakao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.

“Danas je naš Ugljevik Republika Srpska u malom. Danas je veliko Kolo preko naše tople Hercegovine, Romanije, ravne Semberije, Lijevče polja, Banjaluke, Kozare, pa do Mrkonjić grada, danas se igra veliko kolo, kolo ljubavi. To mogu samo sestre i majke”, kaže predsjednik Kola srpskih sestra “Sveta Marija Magdalina” iz Ugljevika Anđa Srijemac.

Sedamdeset članica iz dvadeset šest kola srpskih sestara iz Republike Srpske prisustvovalo je svečanom dijela Sabora, nakon čega su prisutni položili vijence i cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Gojko

19.09.2020 15:42

Dobro, a zasto ne kazete sta su radile u ratu po rovovima? Bile sa vojnicima. Ma DAJTE molim vas taj LAŽNI moral i patriotizam nam NE treba!

ODGOVORITE
Name

Патриота

19.09.2020 17:38

Коло српски сестра, прво обновено 1991 г је изнијели огромна терет прије а, дистрибуција хуманитарен помоќи. Онда кад Црвени крст није могао ни дио трета понијети, радити по цијели дан, субота а и празници а, дочекао је на десетине хиљада избјеглих, на стотине рањеника са подручија Славоније и Крајине обишло, обукло и пружило дом, а уз све то радио на ширењу национален свијести и духовно обнови. Није добро да се омаловажува истински патриотизам који кроз цијелу Српску историју проносе наше мајке, сестре, баке. Тако умањујемо нашу појбједу над страшни искушењима којима је кроз историју био изложен наш род.

Name

Grunf

19.09.2020 19:10

Rijesi se frustracija Gojko pod hitno jer najjace kolo u Srpskom narodu je upravo to kolo i to kroz vijekove bez obzira kako se zvalo!

Name

Kolo naokolo

19.09.2020 22:45

Koja duhovna obnova? Ko vam je ista branio u socijalizmu? Ko vam je branio da imate nacionalnu svijest? Pa vi ste drugima nametali svoje! Vi ste u govorili "srpski" kada su drugi morali uciti "srpskohrvatski" ! Bosnjacima ste nametali da se izjasnjavaju kao "srbi", "hrvati" "Muslimani" ili "neopredjeljeni" samo da bi povecali br Srba! HTjeli ste u jeku NOB (svi komunisti, kao fol, a sve prebjezi iz ravnogorskog i ustaskog nacifasitickog pokreta) da ne postoji BiH! U Jajcu i BIhacu ste htjeli da BiH podjelite izmedju Hrvatske i Srbije!!!! Heeeeej! Tada!!!!

Name

Sta rec

19.09.2020 18:56

Sva prica bi izuzetno lijepa ! Al sve se srusi kad se navelnik Vajo pojavi pozadina svega politicke svrhe nazalost

ODGOVORITE
Name

Igor

19.09.2020 21:10

Samo da se zna, kolo Srpskih sestara nema veze sa SPC ili Srpskom pravoslavnom crkvom, niti je humanitarna organizacija iz SPC, SPC nema i ne daruje pare sirotinji i ne pomaze ali uzima. Procitajte objave SPC, oni su humanisti ali ne vezano za crkvu i religiju.

ODGOVORITE