Stanari: Uhapšen zbog podmetanja kompjuterskih virusa

Radislav Pejčić iz Stanara uhapšen je okviru međunarodne policijskoj istrazi zbog sumnje da je izvršio krivična djela izrada i unošenje kompjuterskih virusa i pranje novca, saznaje nezvanično Srna.

Republika Srpska 19.09.2020 | 10:06
Stanari: Uhapšen zbog podmetanja kompjuterskih virusa

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, navodeći inicijale osumnjičenog, saopštilo je da je istragom utvrđeno da je osumnjičeni Pejčić zajedno sa drugim osobama sa područja istočne Evrope, unosio kompjuterske viruse  oštećenima sa područja Velike Britanije, SAD i drugih zemalja zapadne Evrope i svijeta u svrhu kreiranja mreže zaraženih računara (takozvani Botnet) nakon čega su kontrolisanom upotrebom mreže zaraženih računara vršili napade ( DDoS, Ransomware) s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

U saopštenju je navedeno da su policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske sa partnerskim agencijama za sprovođenje zakona iz Velike Britanije realizovali su međunarodnu akciju usmjerenu na lica koja vrše izradu i unošenje kompjuterskih virusa.

- Nakon višemjesečne istrage u okviru koje su identifikovana lica koja su kreirala maliciozne programe, te ih distribuirali putem specijalizovanih platformi na internetu, uz saglasnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, a po naredbi Osnovnog suda u Doboju, slobode je lišeno lice R.P. iz Stanara – naveli su u MUP-u Srpske.

Pretresom stambenih i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni u Stanarima pronađeno je i oduzeto više komada različitih mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Evrope i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim dijelima, kao i 37.000 KM u raznim apoenima KM i evra.

U saopštenju iz MUP-a se navodi da je izvršeno i blokiranje bankovnog računa na kojem se nalazi oko 46.000 KM.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca Okružnog javnog tužilaštva Doboj, lice lišeno slobode je pušteno na slobodu, dok će protiv njega nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Drenka

19.09.2020 11:08

Najveci virus koji pere novac, narod,demokratiju,ljudska prava,zivote a i smrti je Mafijaska sekta Snsd zajedno sa Dns,Sp,Drposom,U.Smrdskoj

ODGOVORITE
Name

Romanija

19.09.2020 11:26

E budale, umjesto da je milion uzeo, ne bi žalio.

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.09.2020 12:32

Da je milion uzeo, nebi mu mogao niko ništa. :)))

Name

To ide ovako

19.09.2020 14:05

Ruska služba,angažuje mlade MAJMUNE,da kao PATRIOTSKI PODJEBAVAJU TRULI ZAPAD,e sad JEBI MAMU SVOJU ,SRBINE a KONVERTIT NEKA SE KESLA KO KOBILA HVALEĆI SE KAKO JE JAČI OD CIA-e!

ODGOVORITE