Kako će izgledati glasanje u doba pandemije?

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je uputstvo o načinu sprovođenja lokalnih izbora u uslovima epidemije virusa korona kojim ukazuje da se, prije svega, moraju poštivati postojeće epidemiološke mjere.

Republika Srpska 25.08.2020 | 20:49
Kako će izgledati glasanje u doba pandemije?

CIK je definisao pravila na biračkom mjestu, pravila dan prije izbora i na dan izbora, kako će biti kontrolisan red na biračkom spisku, kako zatvoreno biračko mjesto i brojani glasovi, te koje su dužnosti onih koji sprovode izbore.

Prema tim pravilima, fizička distanca je najmanje 1,5 metara, članovi biračkog odbora i zamjenici moraju redovno i temeljno prati i dezinfikovati ruke, adekvatno prikriti usta i nos prilikom kašljanja, prilikom brojanja glasova moraće se često mijenjati zaštitne rukavice i maske.

Preporučljivo je i da članovi biračkih odbora nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu, ako ne postoji dovoljna količina opreme, predsjednik biračkog odbora će odrediti vrstu zaštitne opreme za članove odbora koji su u najčešćem kontaktu sa biračima, prostor u kojem se glasa moraće biti temeljno čišćen i u redovnim intervalima.

Dan prije izbornog dana, predsjednik i članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici u saradnji s nadležnima dužni su da obezbijede dezinfekciju cjelokupnog prostora biračkog mjesta.

Na dan izbora treba provjetriti prostoriju, postaviti otirače za dezinfekciju obuće, izvršiti dezinfekciju biračkih mjesta, obezbijediti dovoljnu količinu proizvoda za čišćenje prilikom upotrebe javnih toaleta, postaviti stolove i stolice tako da je razmak između njih 1,5 metara, postaviti oznake za kretanje birača uz napomenu da na biračkom mjestu u jednom trenutku može biti onoliko birača koliko ima glasačkih kabina.

Neophodno je, poručuju iz CIK-a, postaviti upozorenja o pridržavanju opštih mjera zdravstvene zaštite, obilježiti prilaz biračkom mjestu, odnosno hodnik ispred ulaza na biračkom mjestu žutom samoljepljivom trakom u razmaku od 1,5 metara i po mogućnosti da se birači usmjeravaju da ulaze na jedna vrata, a da izlaze na druga - u slučaju da to nije moguće, vrata moraju ostati otvorena da bi se izbjegao fizički kontakt.

Predsjednik biračkog odbora odgovoran je za nadzor nad primjenom navedenih mjera, a to se primarno odnosi na poštivanje fizičke distance u i ispred biračkih mjesta.

"U slučaju kada je birač došao na biračko mjesto bez propisane zaštitne opreme član biračkog odbora zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu upozoriće birača da je dužan da nosi zaštitnu opremu. U slučaju da birač ne posjeduje zaštitnu opremu ista će mu biti izdata iz zaliha koje je zadužio birački odbor", obrazložili su iz CIK-a.

Ispred ulaza na biračko mjesto član biračkog odbora vršiće beskontaktno mjerenje tjelesne temperature. Ukoliko se ustanovi da je povišena, birač se upućuje u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasanja biti detaljno dezinfikovana i očišćena.

Biračka mjesta će morati da budu provjetravana svakih sat vremena, a prilikom brojanja glasova poštovana fizička distanca.

Prije početka brojanja glasova površina na kojoj će to biti rađeno mora biti dezinfikovana.

(Srna)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Milan

25.08.2020 18:55

Ti izbori će na sve ličiti osim na prave izbore sa ovakvim sastavom CIK-a BiH koji je bez javnog konkursa izabran suprotno Izbornom zakonu BiH i Zakonu o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Savjeta ministara i drugim imenovanjima u institucijama BiH. Kad SUD BiH poništi to imenovanje onda će neko iz SDS-a i PDP-a morati da objasni sadašnjim članovima CIK-a iz Republike Srpske zašto su ih nasamarili i gurnuli bez javnog konkursa u CIK.

ODGOVORITE
Name

Nemanja BL

25.08.2020 19:20

Botu režimski,da li si to,možda čuo od Dodika,pa nam ponavljaš pjesmicu!? CIK je legalan i nikada legalniji nije bio.

Name

Doboj

25.08.2020 19:37

Zao mi je gospodo, moja porodica, prijatelji i kumovi kao i ja, necemo se pojaviti na tim izborima. Ne nosimo brnjicu, jer ne vjerujemo u to da je korona opasan virus. Ne dozvoljavamo ikome da nam krsi nasa osnovna ljudska prava i zato necemo doci.

Name

Goran M

25.08.2020 19:40

Smije li se jesti pečenje na biračkom mjestu tokom izbora?

Name

Banee

25.08.2020 19:45

Kakvo glasanje samo Dodik

Name

za Doboj

25.08.2020 19:48

Na žalost još uvijek ima nevjernih Toma da virus postoji. Eto ljudi umiru iz čista mira. Pročitajte članak o nedavno preminulom radniku hitne pomoći u Sarajevu.

Name

Re Milan

25.08.2020 20:08

Zar jos places za petricem?

Name

@Doboj

25.08.2020 21:26

Ocigledno vam je mozak kao kod onih koji imaju prave brnjice.Znaci,po vama,ogromna vecina koja nosi maske i postuje pravila je glupa a samo vi pametni.I bolje sto takvi ne glasaju jer uglavnom njihov glas ide pogresnim osobama.

Name

Aco

26.08.2020 06:25

Pitanje za doboj Kako kupujes sebi i svojoj porodici hljeb i kako ides u banke ili poste gdje su bas obavezne te brnjice kako ih zoves. Ti nisi seljak vec SELJOBER a velika je razlika u njima

Name

Doboj za Aco i dr.

26.08.2020 12:33

U Doboju se sasvim normalno zivi. Dodji pa vidi. Jedino u banke se ne ulazi bez maske, ali imam karticu, tako da me bas briga. Niko vam ne brani, samo nosite i udisite polovinilhlorid iz maskica. Evo ubrzo ce i vakcina, radujem se zbog vas da se ne osjecate ugrozeno. Komuniciram sa ljudima sa svih kontinenata, a posebno uzivam u komunikaciji sa medicinskim osobljem i dobiti prave informacije

Name

doktor

25.08.2020 19:00

Ovo znači da izbori 15.novembra 2020. godine neće biti održani.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

25.08.2020 19:02

Kako oni znaju da će za izbore biti pandemija? Možda pandemija prođe do izbora...

ODGOVORITE
Name

Doboj

26.08.2020 12:33

Rekao im Brisel i SZO ???

Name

Birač

25.08.2020 19:03

Aha ha ha ha ha ha ha?????

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

26.08.2020 03:19

Samo voditi računa da Dodik šta nedmosli pa opet pokrade izbore. Mislim da će se više usmjeriti na zabacena biračka mjesta da prekraja volju gradjana.

ODGOVORITE
Name

Doboj

26.08.2020 12:35

Rezultati izbora se znaju, ovo je maskarada pod maskama, kao uostalom i svi drugi izbori koji su bili. Zna Brisel, znaju americka i ruska ambasada, samo treba pitati

Name

Apolo 11

26.08.2020 04:50

Pa ove manipulacije i prevare birača pored svih savremenih tehnologija je volja svjetskih moćnika koga vole na čelu koje dtzave. Npr. bespovratna sredstva daju za sve i svašta pa ako je svjetu stalo do fer izbora zar se nemoze oformiti jedan fond gdje bi se sabirala sredstva i kupovala zadnja tehnologiija za kontrolu i tok izbora.I djelilo državama gdje je bar 30% sumljicavog naroda u izbore. I fizička lica bi punila taj fond,evo npr. i ja bi.

ODGOVORITE
Name

STOP

26.08.2020 06:11

iZBORNA KOMISIJA I OSCE TREBA DA ZABRANE GRADJANIMA DA NA IZBORNE TACKE UNOSE PAMETNE TELEFONE..GRADJANI U MALIM OPSTINAMA SLIKAU LISTIC DA BI DOBILI OD 50 DO 100 KM OD DODIKOVI PASA KOJI DAJU NOVAC ZA IZBORE AKO DOKAZU DA SU GLASALI ZA SNSD.

ODGOVORITE
Name

Doboj

26.08.2020 12:37

Sve to oni znaju i aminuju. Sve to zna nazovi opozicija, a nikada o tome ne govore niti prijavljuju takve situacije.

Name

Duki is back

26.08.2020 06:55

Vecu budalastinu u zivotu nisam procitao

ODGOVORITE
Name

Aha

26.08.2020 10:40

Ne treba glasanje, cemu?Struka ce nas, kao na bingu, obavestiti ko je koliko glasova (necijih) dobio. Da narod ima bilo kakvu biracku snagu, glasanje bi davno bilo ukinuto. Ovako, hleba i igara.

ODGOVORITE
Name

Doboj

26.08.2020 12:37

Kljucne su naredne dve sedmice ???

Name

Za Doboj

28.08.2020 00:42

A vi ako ne vjerujeteu koronu. Napravite izuzetek, stavite maske zajedno sa vašim kumovima pa na izbore, inače će se te brnjice nositi još par godina. Nemojte kada prođu izbori žaliti, ne dajte da se vaš gladački listić zloupotrebe i da nam dragi Bog u oktobtu bude na pomoći