Crno grožđe, riznica vitamina i zdravlja

Ljeto je vrijeme obilja koje priroda nudi kroz raznovrsno voće i povrće, dozrelo uz pomoć sunca. Od jagoda i trešanja, preko marelica, breskvi, bobičastog voća, smokava, dinja i lubenica do grožđa. Vrijeme sazrijevanja grožđa, u kojem se priroda potpuno satkala, jeste od avgusta do oktobra, pa se odlično uklapa u kasnoljetnu i jesensku pripremu imunog sistema za hladnije dane, kad je organizam više podložan padu imuniteta i različitim infekcijama.

Zdravlje 20.08.2020 | 09:05
Crno grožđe, riznica vitamina i zdravlja

Od pamtivijeka je poznato da se na kraljevskim dvorovima grožđe posluživalo kao delicija te da je bilo omiljeno voće rimskih careva. Iako postoji više vrsta grožđa, crno je hranjivije i najbogatije vitaminima koji su organizmu prijeko potrebni.

Sastav

U svom sastavu crno grožđe puno je kalijuma, vitamina C, B1 i B6 te mangana. Osobe koje imaju problema s holesterolom i srčani bolesnici trebalo bi u većim količinama da jedu grožđe, pogotovo na visokim temperaturama.

Da je grožđe zdravo, potvrdile su i mnoge naučne studije koje su dokazale da pozitivno utiče na mentalno-fizičke funkcije mozga te smanjuje rizik od moždanog udara, a pritom i pomaže kod očuvanja srčanog mišića. Visoka koncentracija rezervatola pokazala se ključnom u ulozi sprečavanja malignih bolesti, ali i da može pomoći pri uništavanju već postojećih kancerogenih stanica.

S bakterijama u raznim oblicima se nažalost svakodnevno susrećemo, kao i sve većim problemom alergija, a i pri tome nam može pomoći redovno  unošenje grožđa u organizam jer njegovi jaki antioksidansi imaju svojstva koja jačaju organizam u borbi protiv bakterija i alergija. Ukoliko imate problema s nesanicom, stručnjaci savjetuju da prije odlaska na spavanje pojedete nekoliko bobica grožđa jer ono u sebi ima svojstva koja povećavaju nivo hormona melatonina koji je neophodan za dobar san. Od grožđa možete dobiti pravu hranjivu tečnu poslasticu, ukusan sladoled, razne smutije, ali i crno vino.

Berba

Grožđe se bere od avgusta do novembra, zavisno od vremena dozrijevanja sorti. U vrijeme berbe treba da pazite da peteljka bude zelena, sve bobice jednake boje, zdrave i ne previše zbijene. Što je peteljka zelenija, grožđe će duže trajati.

Čuvanje

Želite li duže zadržati grozdove, raširite ih u nisku i široku korpu, tako da oko njega slobodno kruži vazduh. Ukoliko je grožđe jako zrelo, stavite ga u frižider u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. Izvadite ga pola sata prije jela.

Želite li sačuvati nekoliko grozdova, otkinite bobice, prerežite napola i izvadite sjemenke. Napravite sirup tako da prokuvate 10 grama šećera na decilitar vode. Kada se sirup ohladi, prelijte bobice, zatvorite ih i stavite u zamrzivač. Posudu nemojte napuniti do vrha (ostavite barem dva cm od vrha). Tako spremljeno grožđe možete čuvati i do devet mjeseci.

Sjemenke zdravije od voća 

Sjemenke grožđa su snažni antioksidansi koji blokiraju prerano starenje i bolesti kontrolisanjem slobodnih radikala. Poznato je da neki ekstrakti sjemenki grožđa imaju i do 50 puta veću nutritivnu vrijednost vitamina E i C. Oni takođe imaju antivirusna, antikancerogena svojstva koja osiguravaju cirkulaciju krvi.

Kada ne treba jesti grožđe 

- Grožđe i sok od grožđa se ne preporučuju za čir želuca, dijabetes, kolitis, proljev i dizenteriju

- Izbjegavajte miješanje grožđa s mlijekom, krastavcima, dinjom, ribom, pivom, kiselom vodom i masnim jelima

- Ako imate pokvaren zub, grožđe ili sok od grožđa će intenzivirati kvarenje zuba

(Nezavisne)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

9 bobica grožđa

23.08.2020 08:49

Toliko može maksimalno pojesti dijabetičar. Budite oprezni.

ODGOVORITE