Dodatnih 1,8 mil. KM za saniranje posljedica korone

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je isplatu 1.837.574 KM za 2.317 poslovnih subjekata i preduzetnika, odnosno za 5.522 zaposlena lica u Srpskoj u svrhu finansijske pomoći za saniranje ekonomskih posljedica izazvanih virusom korona za maj.

Republika Srpska 18.08.2020 | 14:14
Dodatnih 1,8 mil. KM za saniranje posljedica korone

Ova isplata je odobrena nakon razmatranja informacije o poslovnim subjektima koji ostvaruju pravo na finansijsku podršku za maj u skladu sa Uredbom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih virusom korona.

Isplata će biti vršena na osnovu pojedinačnih rješenja koje je za svakog poslovnog subjekta i preduzetnika donijela Poreska uprava Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Na prethodnoj sjednici Upravnog odbora Kompenzacionog fonda Republike Srpske u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona za maj, po osnovu rješenja Poreske uprave, zaključno sa 3. avgustom, odobrena je isplata 3.058.956 KM za 2.404 poslovna subjekta i preduzetnika, odnosno za ukupno 8.157 zaposlenih.

Time je do sada ukupan odobreni iznos isplata za maj, po rješenjima Poreske uprave, 4.896.530 KM za 4.721 poslovni subjekat i preduzetnike, čime je obuhvaćeno ukupno 13.679 zaposlenih lica u Republici Srpskoj.

U informaciji se navodi da Poreska uprava trenutno obrađuje naknadno dostavljene spiskove koje su dostavila resorno nadležna ministarstva, a za koje je utvrđeno da ispunjavaju uslove u skladu sa Uredbom o poreskim mjerama za maj.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je isplatu najniže plate za zaposlene u oblasti javnog prevoza lica, te za poreze i doprinose obračunate na najnižu platu za maj, u ukupnom iznosu od 1.392.858 KM.

Isplate će biti vršene na osnovu spiskova koje Ministarstvo saobraćaja i veza dostavi Poreskoj upravi, a za realizaciju ovog zaključka zaduženi su Kompenzacioni fond, resorno ministarstvo i Poreska uprava.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda prihvatio je na današnjoj sjednici Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima i uputio je Vladi na usvajanje.

Predloženim izmjenama smanjuje se uslov po pitanju potrebnog broja noćenja za korištenje turističkog vaučera.

Tim izmjenama građanin Republike Srpske može koristiti jedan turistički vaučer vrijednosti 100 KM pod uslovom da ostvari najmanje dva noćenja zaredom u jednom ugostiteljskom objektu za smještaj, dok je dosadašnje rješenja podrazumijevalo uslov od najmanje tri noćenja zaredom.

Za ostvarivanje prava u korist dva korisnika vaučera smanjen je uslov po pitanju broja noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj sa četiri na tri.

Predloženom uredbom usaglašava se sadržaj turističkog vaučera sa podacima koji se generišu u elektronskoj aplikaciji "eVaucer", te se procjenjuje da će ovom izmjenom biti povećan broj korisnika turističkih vaučera.

Od 15. juna do 15. avgusta ukupno je izdato oko 8.500 turističkih vaučera. 

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Kole

18.08.2020 14:42

Tim vaučerima ste normalnom a siromašnom građaninu RS, pljunuli u lice i pokazali da ste licemeri. Ako ste stvarno mislili pomoći ljudima, trebali ste dati vaučer za kupovinu isključivo domaćih proizvoda u marketima a ne za luksuzne turističke destinacije u vašem vlasništvu....

ODGOVORITE
Name

CIRKUS DODIK

18.08.2020 15:07

JESU SE I ZA OVO ZADUZILI. JASTA. BANDA NESPOSOBNA.

Name

Ana

18.08.2020 16:16

Kada ce doci na red penzioneri i borci?

Name

Direkt

18.08.2020 14:43

S obzirom od koga je i to je mnogo.

ODGOVORITE
Name

Koja vrsta?

18.08.2020 14:54

Opet korona? Koja?

ODGOVORITE
Name

Jing jang

18.08.2020 15:52

Ma da,jeste ljudina!Juce prodali 39miliona trezorskih zapisa i sada velikodusno (kao iz kompenzacionog fonda) daju 1,8miliona.Kakav mi to fond(da nije prazan)imamo?Pa nemamo robnih rezervi a kamoli sta drugo.

ODGOVORITE
Name

Titula

18.08.2020 20:26

Radovan nejaki Vitez od kredita.Jao nama sa vam,zima ide drva poskupila.Kredite treba vracati,klempu u frizider spremiti,zimnicu u ostavu spakovati.Odakle kad ste sve unistili sram da vas bude.

ODGOVORITE