Povrtlari "beru" gubitke, Vlada stimuliše otkupljivače

Dva miliona maraka za 11 tona povrća obećala je Vlada RS kao način rješavanja tržišnih viškova. Za to vrijeme neki povrtlari već nižu gubitke, a za ovu mjeru Vlade smatraju da nagrađuje samo otkupljivače.

Republika Srpska 13.08.2020 | 13:29
Povrtlari "beru" gubitke, Vlada stimuliše otkupljivače

Otkup povrća u RS je počeo, ali neki povrtlari su već ubrali gubitke. Tako oni koji su zasijali kupus u velikim količinama, ne znaju šta će sa njim. Neki su ga čak i zaorali.

“Nastala je hiperprodukcija, mala potražnja, nema svadbi, nema ničega gdje se to troši. To je salatni kupus, nije za industriju u ovom momentu”, kaže Rade Jovičević, potpredsjednik Udruženja povrtlara RS.

Kupus se zaorava, a uložen rad, trud i sredstva neće imati efekta ni kada su u pitanju još neke povrtlarske kulture.

“Loša je oba godina. Imao sam tri diluma luka. Luk je 40 feninga po kilogramu, paradajz od pet do sedam maraka gajba.  Pitanje je da li ćeš prodati. Krmopir od 35 do 40 feninga”, kaže Milisav Maletić iz Kojčinovca kod Bijeljine.

Proljetos je poljoprivrednicima upućen poziv od ministra poljoprivrede da zasiju sve raspoložive površine. Poziv je velikim dijelom prihvaćen, a rezultat su tržišni viškovi povrća.

Rješenje Vlade je dva miliona maraka iz Kompenzacionog fonda kojim će biti subvencionisani otkupljivači spremni da preuzmu viškove povrća. Na ovaj način, nagrađeni su samo otkupljivači, a upitno je da li će moći da ispoštuju ono na šta su se obavezali, poručuju povrtlari.

“Pitanje je da li uopšte mogu te količine povrća da se otkupe na području Semberije koliko je povučeno sredstava u prehrambenoj industriji. Smatram da je dobar dio tog novca trebalo da ostane za proizvođače da bi ostvarili podsticaj i malo uvećani podsticaj na proizvodnju povrća, jer mi se stalno lomimo oko nekih milion trista, milion i po maraka za kompletno otkupljeno povrće u RS, a dva miliona dajemo nekim otkupljivačima, četiri- pet ljudi”,  kaže Rade Jovičević.

“Mi moramo da plasiramo naš proizvod. Naše tržište BiH je maleno. Ne možemo da prodamo. Ako budu ti otklupljivači uzimali biće dobro za nas, tako da Vlada mora uvijek nešto raditi da pomogne poljoprivredniku u svakom slučaju. Inače mi smo ovdje na vjetrometini. Slobodna trgovina, po marketima se prodaju svi ti proizvodi koji dolaze, ako Vlada ne bude reagovala mi smo nagrebusili”, kaže Ljubiša Tešanović iz Međaša kod Bijeljine.

“To sve što obećavaju je jer idu izbori. Sumnjam da će iko išta dati seljacima. Seljaci su propali načisto. Plasmam je loš”, kaže Milisav Maletić iz Kojčinovca kod Bijeljine.

Mnogo je otvorenih pitanja koje treba rješavati, kažu povrtlari. Svake godine ista muka. Pola proizvoda prodaju, pola bace, a gubici se nižu.

BN TV 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

*****

13.08.2020 12:02

Nikome ko prosipa mlijeko radi niske otkupne cijene ili što je sada u modi preoravanje zasađenih kultura,ne treba dati ni pfening podsticaja! Toliko je Domova za nezbrinutu djecu,Javnih kuhinja,Studentskih menzi,bolnica…..koji se suočavaju sa nedostatkom voća i povrća a gospoda zaore tone kupusa a od Države trazi podsticaj! Pa gdje je tu pamet?Gdjeje nestala humanost?Teško je svima ali zar nam treba biti još teže? Svima bi nam bilo lakše kada bi naši proizvodi bili jeftiniji da ne kupujemo uvozno ali kupci su na to primorani! Evo sada aktuelne dinje i lubenice....tužno i sramotno da je cijena tako visoka a za desetak dana će ih nestati!U TC budu po 55pf ali stare a na pijacama drže cijenu i 1KM a počesto budu napola trule! Niko se nije obogatio preko noći ali ovo šta se radi je prevršilo svaku mjeru! Sijem za svoje potrebe,obrađujem sve ručno,bez hemikalija i imam dovojno,Bogu hvala da obradujem prijatelje,tako da me niko ne može ubijediti da cijene moraju biti ovako visoke!

ODGOVORITE
Name

Re

13.08.2020 12:41

Od vas, takog humaniste, ocekujem da jedno sedam dana radite na „mobu" nekom od zemljoradnika koje vi osloviste sa gospoda.

Name

No sikiriki..

13.08.2020 13:06

u Papaklandu je to sve regulativa!

Name

Koki

13.08.2020 13:09

Covjek je u pravu kakvo zaoravanje,bacanje nek daju u humanitarne svrhe! Kakvi podsticaji jel ne mogu kupit ove godine novi automobil, proslogodisnj zastario, ms dajte dosta vise te kuknjave kako su propali te poloprivrednici te vocari.

Name

Vlad Tepeš

13.08.2020 13:37

Prosipanje je ekonomska mjera. Ne smije se tako roba besplatno plasirati na tržište.

Name

zabrinuta

13.08.2020 16:27

Zasto bih svoj rad poklanjali,slabo ti je razmisljanje,to bih tzv vladi-bandi kriminalnoj najvise odgovaralo.

Name

Pa da

13.08.2020 16:34

Oni stimulišu švercere! Bando jedna lopovska, kad tad će vas stići suza seljačka!

Name

NENO

13.08.2020 15:08

KAD JE NAMA POLJUPRIVREDNICIMA TAKO LIJEPO I DOBRO ZASTO SVI VI KOJI PLJUJETE SELJAKE NERADITE POLJUPRIVREDU DA SE I VI MALO OBOGATITE PA DJELITE STA OCETE KOLIKO OCETE BUDITE HUMANI KAD MI NISMO I KUPUJTE VI SEBI NOVA AUTA I NOVE TRAKTORE UŽIVAJTE KAO I MI STO VI KAZETE DA MI UZIVAMO I SAMO KUKAMO MI SMO LOŠI BUDITE VI DOBRI I FINI A RADITE BEZ POSTICAJA SUBVENCIJA PREMIJA

ODGOVORITE
Name

Boris

13.08.2020 15:21

Otkupljivači su dio SNSD-a. Tako je to kad te kadija tuži a kadija i sudi

ODGOVORITE
Name

Spasoje Balić

13.08.2020 16:59

Podržavaju otkkupljivače zato što su oni i njihovi u tom poslu. Narode hoćete li se opametit da su trenutno na vlasti keiminalci i lažne patriote. Dokle ćete ići protiv sebe, kako izgleda do posljednjeg Srbina. Ista stvar je u CGori

ODGOVORITE
Name

Miško

13.08.2020 18:02

Kakvo lupetanje. 2.000.000 KM za 11 tona povrća, tj.11.000 kg, znači otprilike 181 KM/kg. 11.000 tona braćo.

ODGOVORITE
Name

Mrki vuk

13.08.2020 19:42

Nedam nikom ništa nek propada nije ni meni niko ništa dao bostan paprike paradajz nek istrune nedam svoj trud nek sve trune

ODGOVORITE