Obrt u slučaju ‘Respiratori’: Moguća tužba protiv BiH

Nakon što je Institut za mjeriteljstvo utvrdio da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacionim salama, pala je tvrdnja Tužilaštva BiH o njihovoj neupotrebljivosti, odnosno vještačenje koje je za Tužilaštvo uradio neovlašteni sudski vještak.

Bosna i Hercegovina 13.08.2020 | 10:41
Obrt u slučaju ‘Respiratori’: Moguća tužba protiv BiH

Naime, osim što se respiratori ACM812A mogu koristiti prvenstveno kao stacionarni u prostorijama za intenzivnu njegu i operacionim salama, oni mogu postati i prenosiv uređaj ukoliko se koriste s bocom kisika u kolima Hitne pomoći. Ovaj uređaj je još prije pandemije registrovan i korišten u Srbiji.

Njihovu upotrebljivost dokazuje i činjenica da su bolnice širom BiH uputile zahtjev da im se dostave respiratori, a proces dostave i stavljanja u funkciju uskoro bi trebao biti okončan, prenosi Hayat.

No, to nije jedini problem s kojim se trenutno suočava Tužilaštvo BiH.

Kako saznajemo, proizvođač respiratora Bosni i Hercegovini sprema višemilionsku tužbu za naknadu štete.

Naime, proizvođač iz Kine na ovaj korak odlučio se nakon što su „New York Times“ i „Associated Press“ prenijeli informacije koje je na svojoj zvaničnoj veb-stranici objavilo Tužilaštvo BiH o tome da su respiratori neupotrebljivi, kao i da proces nabavke ima elemente kriminalnih radnji.

Štete koje su na ovaj način pričinjene međunarodnim akterima u pogledu njihove reputacije mjere se milionima evra, a advokatski timovi zbog svega spremaju tužbe u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Proizvođač respiratora, „Beijing Aerospace Changfeng“ u gotovo 100-postotnom je vlasništvu države Kine. Obje firme, i proizvođač i prodavač, uredno su registrovane i imaju licence za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, a proizvođač posjeduje i brojne certifikate za poslovanje unutar Evropske unije.

Čiji je i zašto je interes bio zbuniti javnost netačnim informacijama da se ne radi o stacionarnim respiratorima, te oklevetati aktere navodne afere, mogle bi otkriti upravo međunarodne tužbe i istrage koje će sasvim izvjesno stići i na adrese u BiH, jer je Tužilaštvo BiH, kao državni organ, iznijelo neprovjerene informacije u najranijoj fazi istrage te ih plasiralo putem svog šokantnog mediaplana, prenosi Hayat.

(Biznis.ba)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ja nije

13.08.2020 11:01

pribavit ce njima baja potvrdu da su blesavi i nikom nista

ODGOVORITE
Name

Fila

13.08.2020 11:03

Pa sta ste mislili? Jednostavno kazes postoji sumnja da je eko nesto pronevjerio ukrao!? Pazi molim te! Nase sudstvo je dno dna! Samo optuziti i kazniti mogu obicnog bednika!

ODGOVORITE
Name

Kadije a je tuzilastvo

13.08.2020 11:08

Ufurala se gospoda iz tuzilastava da su gospodari zivota i smrti u BiH, i da su prijeki sud... ne ide to tako Pametnjakovici. To je kad za tuzioce imate sinove i cerke ratnih profitera koji se biraju Tom liijom a ne linijom znanja i profesionalizma.

ODGOVORITE
Name

Petar P.

13.08.2020 11:25

Juče, kada se pojavila ova vijest, nasmijao sam se. Zašto. Sjetio sam se najvećeg srpskog novinara Dragoljuba Žarkovića. On je imao priču, vezano za ljeto i vijesti, kako se izmišljaju. Ovo mi liči na jednu takvu Zašto. Zato što nema šanse da neko podnese takvu tužbu...

ODGOVORITE
Name

I treba

13.08.2020 11:28

... da nas tuze. Treba nas otrovat

ODGOVORITE
Name

izbjeglica

13.08.2020 11:48

Narod ce platiti.

ODGOVORITE
Name

Robin hud

13.08.2020 20:59

Tuzilastvo namjerno pravi proceduralne i tehnicke greske, a i sustinske. eamjerno podnosi kvazi optuznice da bi optuzeni mogli naplatiti odstetu pa se onda rastale sa tuzilastvom. Pravo pitanje je kolicina i potrebe a posebno cijena respiratora, pa tek onda upotrebljivost. Ali i to je uzalud u zemlji korupcije se uvjek nadju strucnjaci koji ce potvrditi upotrebljivost, taman da su uvezli kompresore za kamione oni bi rekli da su upotrebljivi u operacionim salama.

ODGOVORITE