Rim: Majke daju otkaz ako bude onlajn nastava

Ukoliko u novoj školskoj godini nastava bude onlajn, jedna trećina italijanskih majki je spremna ostaviti posao, a čak 65 odsto je izjavilo da onlajn nastava nije kompatibilna sa zaposlenošću žene.

Svijet 11.08.2020 | 18:55
Rim: Majke daju otkaz ako bude onlajn nastava

Ovo su podaci istraživanja koje je provela prof. Univerziteta “Bikoka” (Bicoča) iz Milana, Džulija Pastori, anketirajući 7 hiljada porodica.

Podaci pokazuju, prema tumačenju istraživača, da je italijanska porodica tradicionalna i da većina veruje “da je posao žene/majke da se bave decom”, a čak 95 odsto anketiranih je reklo da su u vreme pandemije i onlajn nastave upravo majke radile onlajn svoj posao i pomagale deci.

Za vreme karantina, majke su dnevno posvećivale deci u proseku 4 sata, praktično su radile dva posla paralelno, svoj i onaj vaspitača, ističe autor istraživanja prof. Pastori.

“Ružna, neefikasna , demotivirajuća, nepodnošljiva, neugodna” ovim atributima anketirane majke su opisivale onlajn nastavu za svoju decu đake.

Neke anketirane majke su rekle da rad od kuće i onlajn nastava briše razliku između privatnog i profesionalnog i da ne postoji radno vreme, a neke su izjavile da su imale problema da“drže na okupu celu porodicu” ali sve “poput apela za pomoć tvrde da onlajn nastava ne može biti jedina mogućnost”, istice autor istraživanja.

Roditelji, pre svega majke, su zabrinute i kako će se odvijati naredna školska godina, da li će se u školama moći postovati distanca i primenjivati neophodne mere higijene, ali i da li su školski prostori na odgovarajucem nivou.

Prof. Pastori podseća da su strani studenti koji su došli da studiraju u Italiji, u predhodnom istraživanju, rekli kako su “šokirani da jedna zemlja lepa kao Italija,ima tako ružne, male, dosadne i prljave škole”.

Nakon karantina, a pred mogućnošću novog talasa zaraze treba imati u vidu činjenicu da su deca vanredno staanje i onlajn nastavu doživela loše, da su pokazivali slabu koncentraciju, dosadu i melanholiju, te da su i u tim situacijama u pomoć priskakale majke koje su glumile improvizovane psihologe i pedagoge”, upozorava profesor Džulija Pastori. 

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

N

11.08.2020 18:06

Danas informacije i znanje je dostupno. Informacije od pismenih roditelja, pametnih telefona ili tv ekrana. Svi su nesto razmazeni. Ko zeli da uci naucice.

ODGOVORITE
Name

E, jesi pametan

11.08.2020 19:14

Da li djeca znaju šta žele? Da li je to što žele i najbolje za njih? Da li djeca mogu biti prepuštena sama sebi na putu da nešto nauče? Nema tog znanja i vještine koje djeca mogu usvojiti sama. Djeca se svemu uče gledajući i slušajući druge i ne mogu sama sjesti i reći - e sad ću da učim to i to.

Name

Znaj

12.08.2020 04:54

Danas je sve dostupno, pogotovo nasilni, agresivni, pornografski sadržaji su najviše dostupni, a ono istinsko znanje se prenosi u školama. Zašto je tako teško da to shvatite??? Zašto se praviti lud kada ovdje govorimo o konkretnim stvarima, pa jeste li vi pametni da to zaključite??? Svi ćemo se htjeli mi to ili ne pomučiti da svojoj djeci omogućimo što bolji pristup, mogućnosti za učenje, ali nije sigurno da li ćemo u tome biti uspješni, imamo li dovoljno znanja da to prenosimo?! Kada ćete shvatiti da su se i vremena promijenila, a opet nemaju svi internet, televiziju, telefone, shvatite!!!

Name

Med sestra

11.08.2020 18:42

Zato ja radim kao viša sestra sa medicinskom školom

ODGOVORITE
Name

Re Med sestra

11.08.2020 19:32

Šta si sa tim htjela reći samo ti znaš.

Name

Miso

12.08.2020 05:44

Nema skole bez ucionice a ovo sto je prosle godine bilo tu je parola sada djeca uce na daljinu svi ce proci nema sta da brimu i tako je i bilo da li je iko isao na popravni ili izgubijo godinu necjeni se ovdje znanje nego stranacka pripadnost.