Oni su napustili pregovore o reformi SZO...

Berlin i Pariz frustrirani pokušajima SAD da vodi pregovore o reformama iako Vašington napušta organizaciju.

Svijet 08.08.2020 | 10:24
Oni su napustili pregovore o reformi SZO...

Njemačka i Francuska napustile su pregovore o reformi Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) frustrirane pokušajima Sjedinjenih Američkih Država da vode pregovore iako su odlučile napustiti tu organizaciju, kazali su zvaničnici, prenosi agencija Hina pozivajući se na Rojters.

Njihov potez udarac je američkom predsjedniku Donaldu Trampu jer se Vašington, koji trenutno predsjedava grupom G7, nadao kako će u septembru objaviti zajednički plan za obuhvatnu reformu SZO, dva mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora.

U julu su SAD obavijestile SZO da će ga napustiti za godinu dana nakon što ga je Tramp optužio da je previše blizak s Kinom i da loše upravlja pandemijom korona virusa. Iz SZO sve optužbe odbacuju.

Evropske vlade takođe kritikuju SZO, ali ne idu toliko daleko kao Vašington.

„Niko ne želi biti uvučen u reformski proces i dobiti za to nacrt od zemlje koja je sama upravo napustila SZO“, rekao je visoki evropski zvaničnik koji učestvuje u pregovorima.

Bez evropskog komentara

Na pitanje da potvrde odluku Pariza i Berlina, portparoli vlada Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije nisu imali komentara, prenose agencije.

No, francusko Ministarstvo zdravlja je saopštilo kako „SAD ne bi smjele biti predvodnik u reformi SZO nakon što je objavio da namjerava napustiti tu organizaciju“.

Na pitanje o stavu Francuske i Njemačke, visoki zvaničnik Trampove administracije rekao je: „Sve članice grupe G7 eksplicitno su podržale suštinu ideja za reformu SZO“.

„Međutim, za žaljenje je da su Njemačka i Francuska na kraju izabrale da se neće pridružiti grupi u prihvatanju plana“, rekao je.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Krle

08.08.2020 10:23

Ako Tramp pobijedi u novembru a trebao bi,od Merkelove i Makrona će ostati samo "dugmići"...

ODGOVORITE
Name

To

08.08.2020 11:32

100% ispravno razmišljanje,bravo....

Name

Re

08.08.2020 11:50

Ti si debil, pobjedio je vec jednom pa sto nisu ostali dugmici? A to koliko on vjeruje u svoju pobjedu pokazuje i vinjenica da je pokusao da odgodi izbore.

Name

Auu

08.08.2020 14:16

Krle ,Krle kolike si cvrkno?

Name

Maric

08.08.2020 10:36

Globalisticka fasisticko satanisticka organizacija SZO

ODGOVORITE
Name

Mile

08.08.2020 11:29

Udri muski.

ODGOVORITE
Name

Atos

08.08.2020 11:35

Potrebno je osnovati novu SZO nezavisnu ova stara se pretvorila u mafiju

ODGOVORITE
Name

Samo

08.08.2020 15:11

Tako trampe. Ova szo je globalisticka farmaceutska mafija. Novu i da odnujes samo ce se bagra prebaciti u nju. Najbolje da ima svako svoju zdravstvenu organizaciju. Torlak ponovo vratiti u drzavne ruke zapodliti svoje strucnjake a svu onu bsgru razjuriti.

ODGOVORITE