Rode se vraćaju na obale Zapadne Morave

Dolaze polovinom marta i ostaju pet meseci. Rode, koje prema narodnom predanju donose boljitak i blagostanje, sve češći su stanari sela na obalama Zapadne Morave. Najviše ih ima između Kruševca i Trstenika. U priobalju i u prirodi, provode veći deo dana, ali gnezda u kojima podižu podmladak svijaju na karakterističnim mestima. Isključivo u blizini ljudi.

Srbija 08.08.2020 | 07:47
Rode se vraćaju na obale Zapadne Morave

Bračni par belih lepotana, u dvorištu porodice Spasojević iz Kukljina, letuje 14 godina.

Za to vreme na svet su doneli sedam generacija mladih. Sa četiri nova člana uskoro se sele na jug.

Za sobom ostavljaju dva gnezda, pa su Spasojevići uvereni da će ih naredne godine videti u većem broju.

„Tu nema, možda kilometar i po do Morave, mada i sad zadnje dve-tri godine, plavi Morava celo područje tako da imaju hrane i više nego što treba“, kaže Dragoslav Spasojević iz Kukljina kod Kruševca.

Ova porodica se bavi izradom predmeta od pruća. Dok nisu došle rode, kupci i poštari su ih teško pronalazili.

„Naša ulica je Sedmojulska 158 broj. Međutim, kad kažemo rodino gnezdo, vrlo lako se svi snađu i lako nas pronađu“, objašnjava Mirjana Spasojević, meštanka Kukljina.

Rode sprečile rušenje dimnjaka 

Dimnjak stare kotlarnice, u centru Stopanje, izbegao je rušenje zahvaljujući rodama, koje su se tu nastanile pre deceniju i po.

„Pokušavale su da prave gnezdo, ali sve te grane koje su dole padale su u dimnjak. Pa sam se ja popeo, napravio sam od armature, žice, nec kao gnezdo, stavio im tu i onda su one same u tome napravile svoje gnezdo“, istakao je Aleksandar Simidžić, meštanin Bresnog Polja kod Trstenika.

„Ove godine ih je onaj kasni sneg, prolećni, malo poremetio, tako da su bile jedno vreme zavejane snegom pa nam je bilo jako žao da ih gledamo u takvom izdanju, ali su nekako prebrodile taj period. I evo sada se tu lepo šepure kroz crkvenu portu“, priča Jelena Lazić iz Stopanje.

Atrakcija su za prolaznike, posebno za decu koja ih redovno obilaze.

„Pre dve godine je bilo čak rekordnih pet roda, ove godine je bilo četiri tako da se to oseća i u natalitetu u našem selu. Do pre par godina je bilo po dva tri deteta, a evo sad ove godine je recimo, trinaest“, ukazuje Slavoljub Gavrilović meštanin Stopanje kod Trstenika.

Pored najboljeg pečenja i povrća po čemu je Stopanja na daleko poznata, uz crkvu, počasno mesto na zastavi i grbu sela dobile su i rode.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Oh

08.08.2020 06:30

Vrlo lepo

ODGOVORITE
Name

Alma

08.08.2020 12:07

Napokon lijepa vijest.