Rezultat korone: Cipele za rad potisnule štikle

Zaposleni u fabrikama koje proizvode namjensku obuću za vatrogasce, vojnike i policajce ovog ljeta imaju pune ruke posla, uprkos pandemiji virusa korona, koja je bez narudžbi ostavila većinu obućara koji kroje modne cipele u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 06.08.2020 | 13:00
Rezultat korone: Cipele za rad potisnule štikle

Proizvodnja obuće dominantna je u sektoru kožarsko-prerađivačke industrije, a patike, cipele i čizme iz domaćih pogona čine najveći udio u plasmanu proizvoda iz tog sektora.

Iako je korona poljuljala obućarski sektor, u kotorvaroškoj Fabrici obuće “Dermal”, koja dnevno proizvede oko 5.000 pari obuće, kažu da je potražnja za namjenskom obućom ove godine povećana.

"Od marta do kraja juna ove godine povećali smo izvoz za oko 15 odsto u odnosu na isti period lani. Poslove smo dogovorili još krajem prošle godine i radili smo punom parom. Uprkos pandemiji, uspjeli smo povećati obim proizvodnje, posebno namjenske obuće, koja je veoma tražena. Naši partneri u Njemačkoj i Austriji nisu stajali, nije bilo otkazivanja narudžbi, a kako mnogo fabrika u Evropi nije radilo, od nas su kupovali više", istakao je vlasnik i direktor “Dermala” Radenko Bubić.

Dodao je da je u martu bilo poteškoća sa nabavkom repromaterijala, jer je transport kroz Hrvatsku bio otežan.

"Tamo gdje su inače potrebna tri kamiona, radilo je pet, samo da bismo na vrijeme obezbijedili repromaterijal", kazao je Bubić.

Fabrike RS u čijim pogonima nastaje obuća za svakodnevnu upotrebu i modne cipele zbog pandemije su imale obim posla manji za oko 30 odsto u proteklim mjesecima u odnosu na isti period lani.

"Stala je kupovina, a posljedica toga je otkazivanje ugovora. Partneri iz inostranstva su zvali svakodnevno da otkazuju ugovore jer su njima veliki trgovački lanci otkazali narudžbe. To je taj domino efekat koji nas nije mogao zaobići u tom lancu proizvodnje", rekao je vlasnik i direktor Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević, istakavši da manje firme gube tlo pod nogama i da je neizvjesna jesen pred njima.

Da je pandemija uzdrmala obućarski sektor, potvrđuju i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojima je u prvom polugodištu ove godine BiH izvezla obuću u vrijednosti od 384 miliona maraka, što je za oko 19 odsto manje u odnosu na isti period lani. Najviše proizvoda izvezeno je u Italiju, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Francusku.

Proširenje

Radenko Bubić je istakao da je u jeku pandemije “Dermal” primio još 170 radnika, koji uspješno završavaju obuku u pogonima tog preduzeća.

"Gradimo nove hale i u Kotor Varošu i Kneževu, u kojima će biti raspoređeni ti radnici. Ukoliko se pandemija smiri do kraja godine, moguća su i nova zapošljavanja", rekao je Bubić i dodao da to preduzeće trenutno zapošljava 1.088 radnika.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ha

06.08.2020 12:33

Nek i drugi sektori imaju korist od plandemije osim farmacije i zdravstva.

ODGOVORITE
Name

Крко

06.08.2020 12:48

Зна ли неко, да ли у РС има и један произвођач квалитетних опанака? Штиклице некако преоштре за земљу, па пропадају.

ODGOVORITE