Tajni dokumenti Klintona o Šešelju, Đinđiću i Draškoviću

Tajna dokumenta iz vremena predsedničkog mandata Bila Klintona sadrže i analize političara koji su bili najaktivniji u našoj zemlji tokom devedesetih. Kroz skener CIA prošli su Vuk Drašković, za kojeg su utvrdili da je harizmatičan ali i sumnjivih organizacionih sposobnosti, Zoran Đinđić, za kojeg su ocenili da bi mogao da zaigra na kartu mladosti, ali i Vojislav Šešelj.

Srbija 31.07.2020 | 22:31
Tajni dokumenti Klintona o Šešelju, Đinđiću i Draškoviću

Nisu slučajno baš njih trojica razmatrana u izveštaju američke obaveštajne agencije iz januara 1994. godine koji je naslovljen sa "Srbija: Pred izazovnom konsolidacionom godinom". Njih trojica su u to vreme važili za političare koji bi mogli da stanu na crtu predsedniku i lideru SPS Slobodanu Miloševiću. Baš tako su i nazvali prikaz: "Miloševićevi izazivači".

CIA u svojoj analizi za Vuka Draškovića kaže da organizacija nije njegova jača strana.

"Vuk Drašković, najharizmatičniji i najpopularniji što se tiče umerene opozicije, još se nije u potpunosti oporavio od hapšenja i prebijanja prošlog leta (u junu 1993. je, sa suprugom Danicom, osuđen na dva meseca zatvora, a oslobođeni su zahvaljujući pritisku međunarodne javnosti i masovnim demonstracijama u Srbiji, pri.aut).

Ipak, poslednja faza kampanje pokazala je da Drašković još može da aktivira široku masu svojih pristalica, iako njegove organizacione sposobnosti nisu nešto na šta se može osloniti", ocenili su obaveštajci CIA u ovom dokumentu sa početka 1994.

Na drugom mestu izabranih političara je ubijeni bivši premijer Zoran Đinđić, a za njega su procenili da će u trci za lidera igrati na kartu mladosti, ali i stila koji odlično prolazi na televiziji.

"Zoran Đinđić, potpredsednik Demokratske stranke i jedna od karata na koju je stranka igrala na parlamentarnim izborima, drastično je popravio imidž stranke u odnosu na 1992, kada ju je vodio Dragoljub Mićunović. Đinđić će sada verovatno truditi da postane lider, oslanjajući se na svoju mladost i uglađeni stil koji televizija voli. Verujući da nada Srbije leži u ‘reformi‘ SPS, možda će stupiti u koaliciju sa Miloševićevom strankom; nismo sigurni u dubinu Đinđićevih demokratskih kredencijala", navedeno je u dokumentu CIA.

Na poslednjem mestu obrađen je lider SRS Vojislav Šešelj.

"Vojislav Šešelj, nekadašnji socilolog na Univerzitetu u Sarajevu, odslužio je zatvorsku kaznu zbog svojih ultranacionalističkih stavova i najpoznatiji je po svojim navodnim ratnim zločinima u Hrvatskoj i Bosni. On brzo razmišlja, dobar je govornik i ima veliku popularnost sve dok uspeva da iskontroliše svoje ponašanje koje sve više ide iz krajnosti u krajnost. Uprkos tome što je njegova partija proklizala na izborima, on uspeva da zadrži uticaj među srpskim nacionalistima u Hrvatskoj i Bosni", naveli su službenici CIA u dokumentu.

Ovaj izveštaj CIA je sastavljen je posle prevremenih parlamentarnih izbora koji su održani u decembru 1993. godine, nakon što je predsednik Srbije Slobodan Milošević u oktobru te godine raspustio skupštinu zbog sukoba SPS-a sa SRS-om, a koji je prethodno svojim glasovima pomogao SPS-u da samostalno formira manjinsku vladu. Tada je SPS osvojio 36,65 odsto, a DEPOS (Ujedinjena opozicija) 16,64 odsto.

Anegdota o Srbima i sankcijama 

U vreme kada je ovaj izveštaj objavljen Srbija je bila je pod ekonomskim sankcijama zbog rata u Bosni. Službenici CIA ocenili su da je većina značajnih političkih lidera, čak i onih koji su demokratskih orijentacija, jako nacionalistički opredeljena, netolerantna na druge etničke grupe i da krive međunarodnu zajednicu za to da je nepravedno kaznila Srbe.

- Nedostaje nam dovoljan broj podataka za ovu tvrdnju, ali jedna anegdota koju podupiru zaključci stipendista govori da se većina Srba pomirila sa ekonomskim poteškoćama, da su bez emocija i rešenosti da promene nešto - stoji u izveštaju.

(Blic)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

rodjo

31.07.2020 20:43

Sva trica ljudi UDBE,koja nas je.. i dan danas...! Volio bi da nisam u pravu...??

ODGOVORITE
Name

Djoks

01.08.2020 07:27

Tacno, svu trojcu je UDBA proizvelada bi imali visepartijski sistem.

Name

Re

01.08.2020 14:40

Naravno! Kadar im se prepoznaje, a zna se i ko ih skoluje

Name

Slobo

03.08.2020 05:31

Htjeli da me smijene..malo morgen

Name

Slicnost

31.07.2020 21:09

Zoran Đinđić, za kojeg su ocenili da bi mogao da zaigra na kartu mladosti. Ovo mi nesto zvuci poznato!?

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.08.2020 05:36

Mislis na Ddoika ?

Name

Re

01.08.2020 09:13

Ne nego na Stanivukovica

Name

Re za RE

01.08.2020 12:43

Dodik je bio mlađi od Draška kada je obavljao značajne političke funkcije.

Name

sva

31.07.2020 21:47

trojica americki igraci!!!

ODGOVORITE
Name

Tiito

31.07.2020 21:55

Pa zar ovo nije sopstveno priznanje miješanja malignog američkog uticaja na političke prilike jedne suverene države.

ODGOVORITE
Name

NR

01.08.2020 05:26

UDBA je sve vodila i organizovala sve do danasnjih dana. Zato su posljedice pogubne. Svi lideri su postavljeni od UDBE

ODGOVORITE
Name

Cuj

01.08.2020 07:31

Seselj sociolog?!

ODGOVORITE
Name

Vjekoslav

01.08.2020 11:55

Vuk je onda i sada bio jedini za otvaranje arhiva

ODGOVORITE
Name

VUCINA DRASKOVIC

02.08.2020 05:30

je bi medju njima najgori izdajnik roda svoga. Radio za Britance, to znaci i Amerikance. Smrad se odma osjeti dok progovori. I dan danas imaju interes da ga plasiraju na povrsinu. TAJNA saradnja V. DRASKOVIC i Milo DJUKANOVIC protiv SRBIJE.

ODGOVORITE