Privrednici traže pomoć Vlade RS da bi opstali

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je situacija u ugostiteljstvu u istočnoj Hercegovini daleko bolja nego u banjalučkoj regiji, ali da ni ugostitelji iz istočne Hercegovine još nisu na nivou koji su očekivali i koji im omogućava da pokriju troškove poslovanja i održe kapacitete.

Republika Srpska 31.07.2020 | 16:22
Privrednici traže pomoć Vlade RS da bi opstali

Račić je, nakon sastanka sa predstavnicima privrednih društava iz oblasti hotelijerstva i pružalaca usluga smještaja i posluživanja hrane i pića, rekao da je kampanja Vlade Republike Srpske i podrška predsjednice Republike u pogledu vaučera dala rezultate u Trebinju.

- Imamo veliki broj noćenja i gostiju koji su došli na osnovu vaučera, a očekuje se da će u idućem mjesecu taj broj biti i veći - izjavio je Račić novinarima i dodao da je mnogo veći broj domaćih gostiju nego prethodnih godina, upravo zahvaljujući vaučerima.

On je naveo da u Republici Srpskoj u ugostiteljstvu nije bilo otpuštanja radnika usljed pandemije, dok je ukupno u Srpskoj najmanje otpuštenih radnika, navodeći da je posao izgubilo njih oko 7.000.

Račić je napomenuo da je danas razgovarano o nekim mjerama pomoći za održavanje zaposlenosti u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, među kojima je i potreba da se sa Institutom za javno zdravstvo Srpske razgovara o produžavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata.

- Radno vrijeme do 23.00 časa ugostiteljima ne omogućava da ostvare dovoljne prihode da pokriju troškove, bez obzira na broj gostiju - ukazao je Račić.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi i o tome da se poveća granica za broj gostiju u ugostiteljskim objektima, srazmjerno veličini tih objekata.

- Nije isto - neki ugostiteljski objekat koji ima po 500-600 metara kvadratnih i onaj od 50 ili 100 kvadrata. I jedan i drugi je osuđen da ima do 50 gostiju. To je nešto što je neophodno da se što prije promijeni, da se na neki način stvori dodatni zamajac za rad ugostiteljskih objekata - rekao je Račić.

Račić je naglasio da je na sastanku bilo riječi i o potrebi da svi ugostiteljski objekti u ponudi imaju sve proizvode iz Republike Srpske, te da se poštuje kampanja koju je Privredna komora pokrenula o kupovini domaćih proizvoda.

- Meni je neshvatljivo da ugostiteljski objekti u Trebinju nemaju hercegovačke čajeve, vina, namaze za doručak, da se koriste neki proizvodi drugih zemalja. Moramo poštovati i podržavati jedni druge, ekonomija je spojen sistem - ukazao je Račić.

On je rekao da će sve mjere i zaključci sa današnjeg sastanka iduće sedmice biti proslijeđeni Vladi Republike Srpske, kao i da će se tražiti da se neke mjere, po pitanju, prije svega, očuvanja zaposlenosti, definišu, kako bi hotelijeri u uslovima poslovanja u ograničenim okolnostima uspjeli da zadrže radnike uz subvencije i donacije Republike.

Zamjenik direktora Nacionalnog parka "Sutjeska" Zoran Čančar rekao je novinarima da je trenutno najveći problem što su očekivali veliki broj gostiju, jer su tempirali sezonu za ovu godinu.

- U proteklom periodu smo dosta uradili na infrastukturi, povećali broj smještajnih jedinica, kao i samu uslugu. Sama činjenica da smo ostali bez 10.000 noćenja govori o tome kakav će završni račun biti što se tiče prihoda - naveo je Čančar i dodao da sezona u Nacionalnom parku traje ljeti, dok zimi nema sadržaja.

Direktor turističkog kompleksa "Grad Sunca" u Trebinju Bojan Vučurević rekao je novinarima da je kod njih trenutno stanje zadovoljavajuće po pitanju popunjenosti kapaciteta.

- Oko 80 odsto smještajnih kapacitetaje puno, a taj trend će se nastaviti sve do kraja rada akva-parka, koji je glavni motiv ljudima da dođu u "Grad Sunca" - ocijenio je Vučurević.

(BN/Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

M

31.07.2020 17:01

Rudonja će njima poturiti priču o ugroženosti RS, nacionalnom interesu, izdajnicima, patriotima, .....

ODGOVORITE
Name

BL

31.07.2020 18:14

moze kredit uz 10% kamate.

ODGOVORITE
Name

Space Lord

31.07.2020 18:16

Sad sam bio kod frizerke (BL), još nisu dobili nikakvu pomoć od Vlade. Niti jednu onu obećanu platu nije primila.

ODGOVORITE
Name

RE

31.07.2020 18:49

Bio sam i ja kod frizerke, a za šišanje me je "počastila" sa duplo većom cijenom nego što je bila do izbijanja pandemije. Pošto im Vlada navodno ne daje pomoć, frizeri to namiruju od mušterija koji su u svemu tome ni krivi ni dužni.

Name

Ja

01.08.2020 11:41

Bio sam i ja kod frizerke, Vlada sve uredno uplatila :D

Name

Ralea

31.07.2020 18:40

Mlate praznu slamu, niti ko sta sme da trazi, niti bi ko sta dao.

ODGOVORITE
Name

Re ralea

01.08.2020 11:42

Niko ništa nije ni tražio u martu/aprilu, nego je Vlada sama izašla sa mjerama i te mjere su sad rezultat.

Name

PODKIVANJE

31.07.2020 19:43

Ubiše nas inspekcije.nema se vise para za njih.samo deru kazne

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2020 21:49

Od necega mora da se uzme a zasto svaki put od seljaka i siromaka zasto malo ne uzimaku od ovi stosu najvise ojadili ovu drzavu..

Name

Apolo 11

01.08.2020 05:03

Vlada traži pomoć od privrednika,odgadjaju obaveze,kad bi meni dali da elektru dugujem 3-4 računa pa me poslje pritisnu osjećao bi se kao da sam upao u misolovku.Samo otpis obaveza može pomoći.

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

01.08.2020 11:44

Svaka čast, da nije bilo ovih mjera Vlade ko zna kakvu bismo situaciju imali danas, ne mogu ni da zamislim.

ODGOVORITE
Name

Mozda nesto prwd izbore

01.08.2020 18:33

A posle propadnite, razvlace vas kao zvaku...

ODGOVORITE