Srušena rodna kuća legendarnog Staniše Stošića!

Rodna kuća slavnog vranjskog pevača Staniše Stošića, u selu Vrbovo, srušena je.

Zabava 26.07.2020 | 16:39
Srušena rodna kuća legendarnog Staniše Stošića!

Usled teške materijalne situacije, porodica je bila primorana da proda plac na kome se ona nalazila, a na tom mestu novi vlasnik zida svoj budući dom.

Vranjski Pavaroti, kako su ga zvali, iako rođen u Vrbovu, koje administrativno pripada Vladičinom Hanu, uvek je bio okrenut Vranju, i ceo svoj život posvetio je zavičajnim pesmama.

Posle smrti, u centru Vranja dobio je trg sa svojim imenom i spomenik.

Staniši je od države pripala nacionalna penzija, koja se dodeljuje uspešnim umetnicima i sportistima, ali koja nije nasledna. Koristio ju je samo tri meseca.

Rodno selo Stošića, nalazi se tik uz autoput, na petnaestak kilometara, idući od Hana prema Vranju.

Meštani su veoma ponosni na svog najpoznatijeg stnovnika. I danas u Vrbovu žive Stanišini bliski rođaci. Jedan od njih je i njegov brat od ujaka Josif Stevanović, pravnik u penziji.

Detinjstva i odrastanja sa Stanišom Stošićem, on se rado seća. Kaže da je talenat za pevanje nasledio od dede po majci.

- Kada su otkrili njegov talenat za pesmu, niko od nas nije verovao da će toliko daleko da dogura, samo iz razloga što je bio dete sa sela. Imali smo ideju da se kuća pretvori u muzej. Nadležne institucije kulture nisu imale sluha za tako nešto. Nadali smo se da će neko od njih, opština Vladičin Han, ili možda Vranje, otkupiti plac sa kućom, ali se to nije desilo - kaže Stevanović.

I kada su mnogi pevači pod pritiskom komercijalizacije muzike poklekli tokom devedesetih, Staniša Stošić je kao retko ko ostao veran narodnoj izvornoj pesmi, iako to nije bilo nimalo isplativo.

Za njim je ostala porodica. Supruga Ljiljana nije u mogućnostio da radi jer mora da brine o jednom sinu koji je dete sa posebnim potrebama i da pomaže drugom koji je student.

Stanišina udovica kaže da je morala da proda kuću jer joj je to bila jedina šansa da dođe do nekih para, kako bi pomogla deci.

- Ja sam veoma zahvalna Vranju i Vranjancima što su Staniši podigli spomenik, koji je simbol onoga što je on radio i za šta se zalagao. Nisam bila u situaciji da tu nešto ulažem, niti upoznata da postoji ideja da se ta kuća pretvori u muzej. Da su prilike bile drugačije, kuća je svakako mogla da se preuredi u muzej. To bi zaista bila za nas velika čast. Imala sam ja mnogo toga što je Staniša dobijao i osvajao, ono čime bi se to opremilo. Mnoge nagrade, priznanja, nosači zvuka, sve je to moglo da se smesti u muzej. Sigurno bi i meštani to pripomogli i održavali - kaže Ljiljana.

No, ipak još nešto može da se učini. Nedaleko od mesta gde se rodio Staniša Stošić, nalazi se zavetni seoski krst, gde se meštani okupljaju na Ivanjdan, seosku slavu.

Izvor: Alo.rs Foto: printscreen

Komentari / 0

Ostavite komentar