Prekinut sastanak lidera EU: Atmosfera u Briselu napeta!

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel prekinuo je danas sastanak lidera zemalja članica EU u punom sastavu, pa se razgovori o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak nastavljaju u manjim grupama, objavio je Mišelov portparol.

Srbija 18.07.2020 | 17:00
Prekinut sastanak lidera EU: Atmosfera u Briselu napeta!

Čelnici 27 zemalja članica nastavili su danas u 11 sati sastanak na vrhu na kojem pokušavaju da dogovore novi sedmogodišnji proračun i plan za oporavak o posledicama pandemije korona virusa.

Mišel je danas na početku sastanka predstavio čelnicima svoj novi predlog i nakon dva sata plenarni sastanak je prekinut i započele su pojedinačne konsultacije. Očekuje se da će se nakon toga čelnici EU ponovno okupiti u punom sastavu.

U prvom krugu konsultacija Mišel je organizovao sastanak s čelnicima Danske, Austrije, Švedske, Holandije, Finske, Nemačke, Francuske, Italije, Portugala i Grčke. Na tom sastanku učestvovala je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, piše hrvatski "Index".

Mišel je u novom predlogu promenio odnos bespovratnih sredstava i zajmova. Umesto 500 milijardi bespovratne pomoći sada predlaže 450 milijardi, a umesto 250 milijardi zajmova sada predlaže 300 milijardi.

Mišel tim predlogom očito pokušava da odobrovolji i grupu "štedljivih" zemalja koje se najviše protive ideji da se najveći deo sredstava iz instrumenta EU sledeće generacije dodeljuje kao bespovratna pomoć, dok se one zauzimaju da to bude u obliku povoljnih zajmova.

(Kurir/Index.hr)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ITALIJA

18.07.2020 15:30

GARANT ZABARI TRAZE NAJVISE. PA FRKA. PI OBICAJU.

ODGOVORITE
Name

Mirko

18.07.2020 18:39

A , BiH , kada će u EU.....2098 godine...

ODGOVORITE
Name

Vuk

18.07.2020 19:37

Nema Engleza, sad budžet trebaju da pune ostali, a para nema.

ODGOVORITE