Umro Džon Luis, pionir pokreta za građanska prava SAD

 Džon Luis, pionir pokreta za građanska prava SAD i dugogodišnji član Američkog predstavničkog doma, umro je u 80 godini.

Svijet 18.07.2020 | 10:06
Umro Džon Luis, pionir pokreta za građanska prava SAD

Luis, kongresmen iz Atlante, saopštio je u decembru da je u poodmakloj fazi raka pankreasa.

Predsjednik Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da je Luis bio "titan, div pokreta građanska prava čija su dobrota, vjera i hrabrost transformisali našu naciju", prenio je Bi-Bi-Si.

"On je toliko volio ovu zemlju da je za nju rizikovao svoj život. On ne samo da se tokom decenija u potpunosti posvetio slobodi i pravdi već je podstakao generacije drugih da ga slijede", naveo je bivši američki predsjednik Barak Obama u saopštenju.

Izraze saučešća uputili su i bivši predsjednik SAD Bil Кlinton i bivši američki državni sekretar Hilari Кlinton koji su u zajedničkoj izjavi naveli da je Luis dao sve što je imao radi ostvarenja neispunjenog obećanja o pravdi i jednakosti za sve.

Luis je bio štićenik Martina Lutera Кinga koga je sreo nakon što mu je pisao kada je imao samo 18 godina. Bio je posljednji učesnik čuvenog Marša na Vašington iz 1963. godine i stajao je pored Кinga tokom njegovog čuvenog govora "Ja imam san".

(Srna) 

Komentari / 0

Ostavite komentar