Apel: Živinarstvu potrebna pomoć da preživi krizu

Primarna proizvodnja i klanička industrija u oblasti živinarstva Republike Srpske suočava se sa najvećom do sada krizom prouzrokovanom pojavom  korona virusa; troškovi proizvodnje su  enormno porasli, a cijena pilećeg mesa na tržištu  pada pa se u klaonicama stvaraju velike zalihe gotovih  proizvoda.

Vijesti 17.07.2020 | 16:43
Apel: Živinarstvu potrebna pomoć da preživi krizu

Ovo je konstatovano na današnjoj sjednici Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Zajednica živinara i proizvodjača hrane za životinje“ Republike Srpske, koja je održana  u Srpcu.

Odlučeno je da se od Vlade i resornog ministarstva zatraži pomoć sa ciljem da se pomogne u saniranju štete i spriječi gašenje ove proizvodnje od koje živi osam hiljada ljudi, a koja je za četiri mjeseca manja za gotovo deset procenata.

„Naš zahtjev nije zaštita profita, već da se održi proizvodni ciklus i sačuva posao i radna mjesta. Od Vlade ćemo tražiti da se preko Ministarstva spoljne trgovine BiH izbori za sezonsku zabranu uvoza odredjenih proizvoda pilećeg mesa koji opterećuju tržište Republike Srpske“, rekao je predsjednik „Zajednica živinara i proizvodjača hrane za životinje“ Republike Srpske Predrag Miličić. 

Organizator proizvodnje u Klaonici „Perutnina Ptuj“  iz Srpca, Velibor Popović je ptvrdio da ova kompanija posluje u nezapamćenim okolnostima, kao i ostali učesnici u lancu proizvodnje u živinarstvu.

„Za poslednja četiri mjeseca, zbog novonastale situacije zbog virusa korona, cijena piletine je pala za 22 odsto u odnosu na norjmalnu cijenu. Procjena je da preko pola miliona ljudi u BiH smanjilo upotrebu pilećeg mesa u ishrani. U hladnjačama se gomilaju proizvodi. Probleme imaju i drugi lanci proizvodnje, od jaja, jednodnevnih pilića do tovljača u čemu Klaonica ima troškove rada i do 80 odsto“, naglasio je Popović.

On je dodao da očekuje od Vlade razumjevanje i  podršku primarnoj proizvodnji, kooperantima-farmerima, jer time pomaže i klaonici da prebrodi ovo teško stanje.

Sa sjednice Upravnog odbora  Poslovnog udruženja „Zajednica živinara i proizvodjača hrane za životinje“ biće upućeni i konkretni prijedlozi za pomoć  Vlade i Ministarstva poljoprivrede živinarstvu Republike Srpske.

(BN/S.K.) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Potrošač

17.07.2020 15:01

i ne valja vam ništa piletina, kao da jedeš nagorelo drvo. Promenite koncetrat da bude ukusnije pa ce krenuti proizvodnja, sada svi kupujemo domaće piliće jesu skuplji ali su ukusniji 100 puta

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2020 15:26

Kako da bude ukusno pile kada ga utove za 30 do 33 dana. Možeš misliti čime ga "duvaju".

Name

Re re

17.07.2020 15:37

Vala bas,kljucaju koncentate,niti ukusa,niti mirisa,pile jedva kilu odmah prodaji,i daj pomoc drzave,ovo oko korone svi poceli koristiti

Name

Mihajlo

17.07.2020 18:51

Ne valja piletina jer je rakic bez potrebe sto godina u zivinarstvu, a nema veze.

Name

Re

17.07.2020 23:37

Uzalud vam trud sviraci...ovi nasi poltroni moraju da uvoze tudju robu, a nasu privredu da guse. Iskljucivo ih taj dogovor sa okupatorima drzi na vlasti.

Name

Borac

17.07.2020 15:42

Ma sve je otislo u tri P.M.

ODGOVORITE
Name

Lola

17.07.2020 15:55

Piletina je postala bezukusna stvarno neznam sta se desilo sa kvalitetom pileceg mesa.Nevjerovatno!

ODGOVORITE
Name

NR

17.07.2020 17:58

Piletina iz strogo kontrolisane proizvodnje vrhunskog kvaliteta. Ima sve odlike zdrave hrane. To sto se prodaje kao ,,domace" pile je takodje iz farmi peradi.

Name

LUKA LABAN

17.07.2020 17:24

Kad vidim ovoga Predraga Miličića više mi se ne jede piletina. On je prikladniji da vodi govedarsku proizvodnju!

ODGOVORITE
Name

agrex

17.07.2020 19:45

sve protiv vlast a stalno kamicu neku sadaku

Name

Arsa

18.07.2020 07:10

Kada sam počeo da studiram poljoprivredu, smer stočarstvo, tov pileta je trajao oko 53 dana, to je bila 1990. g. Kada sam diplomirao i počeo da radim period tova se skratio na oko 46 dana. Danas ta ista Perutnina pile utovi za samo 36 dana ! Piletu se kroz hranu dodaju inhibitori štitne žlezde i imuno supresori koji sprečavaju imuno reakciju na hormone rasta koji su sastavni deo hrane. Hormoni rasta u stočnoj hrani su odavno zabranjeni u EU. Zbog toga su Slovenci izmestili proizvodnju u Srbac. Žale se zbog nagomilanih zaliha jer ne mogu takve piliće da plasiraju u EU niti u Rusiju. Izvegavajte industrijsku piletinu u širokom luku, posebno je ne davati deci jer izaziva prevremeni pubertet zbog hormona. Dokaz za moju tvrdnju je to što kad uzmete pile i gajite ga u svom domaćinstvu, uz ishranu koncentratom, nema šanse da dostigne konzumnu masu za manje od dva meseca jer to je prirodni fiziološki tempo porasta.

ODGOVORITE