Sve manje se poštuje izolacija, radnici kriju simptome

Dom zdravlja Mostar objavio je saopštenje za javnost putem kojeg su dali uvid u aktuelnu situaciju vezanu za epidemiju korona virusa.

Bosna i Hercegovina 16.07.2020 | 15:47
Sve manje se poštuje izolacija, radnici kriju simptome

Kako navode broj inficiranih korona virusom u gradu Mostaru je u konstantnom i značajnom porastu. 

U periodu mart-maj 2020. godine, navode, bilo je zabilježenih 89 slučajeva zaraženih korona virusom na području grada Mostara. Sada, u zadnje tri sedmice zabilježeno je preko 120 potvrđenih slučajeva.

– Naravno, ni taj broj nije konačan i sigurno je da je realan broj zaraženih u gradu Mostaru znatno veći. Obolijevaju uglavnom osobe mlađe i srednje životne dobi. Kliničke slike oboljelih, bez obzira što su mlađe životne dobi variraju od blažih do teških simptoma, čak i sa teškim upalama pluća zbog kojih je potom potrebna hospitalizacija u COVID bolnicu i potporna terapija.

Sve je teže kontrolisati situaciju na terenu po pitanju korona virusa iz više razloga: preveliki je porast broja oboljelih od COVID-19, istovremeno pružamo i sve ostale redovne usluge, nemamo saradnju sa pacijentima kakvu smo imali u tzv. prvom talasu, ne poštuje se izrečena izolacija, pacijenti su pod pritiscima poslodavaca da kriju simptome ili svoj kontakt sa zaraženom osobom, istovremeno i pojedini radnici dolaze febrilni na posao i kriju od svojih nadređenih pojavu simptoma, u manjku smo po pitanju zaštitne opreme i medija za testiranje, uporno upozoravamo sve nadležne da se situacija komplikuje ali zbog tromog sistemu pomoć nam ne stiže kada nam je potrebna – ističu iz Doma zdravlja Mostar.

Ističu kako su se nadali će u ovim ljetnim mjesecima zdravstveni i ekonomski sistem osjetiti olakšanje po pitanju korona infekcije. Međutim, ekonomski sistem se polako vraća na noge, ali zdravstveni tone sve dublje.

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Andric

16.07.2020 16:05

Pa trazite da se uvede vanredna situacija,i sve ste rijesili...

ODGOVORITE
Name

banjalucanin 88

16.07.2020 19:45

Kad bi se svi zarazeni koronavirusom lijecili kao dragi nam premijer, kod kuce, a ne po neuslovnim kovid prihvatilistima, svi bi se prijavili. Priznajem, prvi se ne bih prijavio, zamislite provesti 14 dana po raznoraznim "rupama". Ne, hvala.

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2020 09:34

I naravno, idiot, kog je duduk stavio za premijera, ima punu platu dok se lijeci kuci, a nama odbijaju od plate i racunaju nam godisnji odmor.

Name

Shirai Ryu

17.07.2020 15:19

Pa naravno da kriju kad zarazene stavljate u svinjac da ne pricam o ljudima sto su bili negativni pa ih greskom stavili sa pozitivnim kad se moralo u karantin. Moras biti lud da se prijavis.

ODGOVORITE