Kako je buknula zaraza u Šapcu, 800 zaraženih?!

Korona "divlja" u Šapcu, broj pozitivnih na ovaj virus premašio je 800, u kućnoj samoizolaciji nalazi se više od 1.000 ljudi, što je najviše u odnosu na sve ostale gradove u Srbiji, pa i Beograd, a zbog velikog broja inficiranih, šabačka bolnica ušla je u kovid sistem.

Srbija 14.07.2020 | 09:15
Kako je buknula zaraza u Šapcu, 800 zaraženih?!

Ispred kovid ambulatne i dalje su ogromani redovi.

Svi su sa sličnim simptomima i u iščekivanju dijagnoze, jedni drugima prepričavaju tegobe i kroz šta prolaze. Sve priče uglavnom su slične. Jedino, nikome nije jasno kako je Šabac postao žarište korona virusa. 

A sve je krenulo od 20. juna, kada je Zavod za javno zdravlje proglasio situaciju nestabilnom, a onda se korona plamen razbuktao u Šapcu.

- Dakle, od 20. do 30. juna imali smo 740 pacijenata koji su se javili u ovu ambulantu sa tegobama, a od 1. jula do juče, više od 1.500. Poseban skok smo imali 9. i 10. jula. Za ta dva dana 511 naših sugrađana je obratilo ovde da se pregleda – kaže dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja "Dr Draga Ljočić".

Sada je Šapcu inficirano više od 800 ljudi, a u samoizolaciji 1.000 ljudi. Šabačka bolnica je u kovid sistemu, pa se iz sata u sat dovoze pacijenti za snimanje pluća, na osnovu čega se određuje dalja terapija.

U ovoj ustanovi je smešteno 170 pacijenata sa srednjom i težom kliničkom slikom. Opreme ima dovoljno, a zdravstveni radnici danonoćno rade i pružaju pomoć pacijentima.

Najveća opasnost javni skupovi: Da li je sve počelo na koncertu? 

Nekoliko dana uzastopno od ukupnog broja testiranih, 70 odsto je bilo pozitivno na korona virus, tako da je dnevni izveštaj obolelih bio kao tokom tri meseca zajedno.

- Nama je veći broj krenuo 20. juna. Do tada je bilo jedno ili dvoje inficiranih za nekoliko dana. Od tada na dnevnom nivou imamo pozitivne i taj broj se iz dana u dan uvećavao. Mi smo 20. juna uputili kriznom štabu mere koje treba da se poštuju, zatim ponovo 23. i 26. juna. Bilo je nekoliko velikih skupova i događaja u zavtorenom i na otvorenom, zatim mature, a sada je očigledno da se nije vodilo dovoljno računa – napominje epidemiolog Dragana Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje i upozorava građane da sve zavisi od našeg ponašanja.

Ona podseća da su se građani naglo opustili, ali, pre svega mladi jer je među inficiranim u prvom trenutku bilo najviše pripadnika mlađe generacije.

Mnogi su, neshvatajući ozbiljnost, odlazili na posao, pa se korona proširila u nekoliko većih šabačkih kolektiva.

(Kurir.rs/Blic) 

Foto: EPA/Yonhap

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Мирослав

14.07.2020 09:26

Докад ће само народ бити крив, иста политика и код нас у РС, они само вичу народ је крив а овамо тендери само пролазе а нама се паре одбијају за лијечење дјеце у иностранству а дјеца немогу ићи.

ODGOVORITE
Name

Free@Last

14.07.2020 10:31

Pa ko je kriv? Ko te tjera da ides na skupove, rodjendane, svadbe i zajebancije sa preko 50 ljudi? Takvom odlukom ne cuvas ni sebe od drugih niti druge od sebe.

Name

Re Free@Last

14.07.2020 11:15

A od cega da se cuvamo? Od izmisljene pandemije? Sjedi dole cmizdravac preplaseni, sjedi i cekaj da te korona pokupi

Name

Ре ФЛ

14.07.2020 11:16

Ко ти каже да идем, јели се ми знамо , говорим о том да голица одговара а доктори су и данас у Бјељини показали своје лице.

Name

Skeptik

14.07.2020 09:40

Poslednjih dana se sinhronizovano spinuje da mladi šire koronu i da oboljevaju od nje.

ODGOVORITE
Name

Hm

14.07.2020 11:25

Trovanjem naroda na pojedinim lokacijama nije virus nego trovanje.

ODGOVORITE
Name

deda

14.07.2020 16:22

predlazem svim zdrzvstvenim radnicima da idu kuci svojim porodicama da se zakljucaju u sobu, a ovim sto ne vjeruju u koronu ,nek se j....u nek sami sebi pomognu ,pa da vidimo kako ,mislita da ovi sto umiru ,umiru vjerovatno iz dosade,majmuni sasavi...aj zdravo

ODGOVORITE