Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je danas bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore.

Svijet 11.07.2020 | 12:08
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine

Kako je rekao Grenel, Bajden time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.

"Bajden je danas pretvorio pregovore ovih strana u američko predsedničko političko pitanje. Uradivši to, on je garantovao da neće biti napretka pre novembra i narod Kosova i Srbije moraće da sačeka, ponovo, da političari prestanu da ih koriste", naveo je Grenel na Tviteru.

Grenel tvrdi da je Bajden, kao potpredsednik SAD, voleo da ga mediji prikazuju kao nego ko ima veliku moć kada je reč o spoljnih poslovima u administraciji Baraka Obame, iako je, kako je naveo, tadašnji ministar odbrane rekao da je Bajden pogrešio u skoro svakom većem pitanju iz oblasti spoljne politike i nacionalne bezbednosti u protekle četiri decenije.

On je ocenio da zato ne bi trebalo da bude iznenađenje da je Bajden, koji će najverovatnije biti imenovan za predsedničkog kandidata demokrata, nastavio da daje, kako je ocenio, samo prazna obećanja "narodima Kosova i Srbije".

Grenel je istakao da se, za razliku od Bajdenovog pristupa koji se zasniva, kako je naveo, na mnogo govora, a malo akcije, Trampova administracija usredsredila na preduzimanje "važnog prvog koraka ekonomske normalizacije između Kosova i Srbije".

U tom cilju, podvukao je, predsednik Tramp je nadgledao uspešne pregovore o tri odvojena sporazuma između Beograda i Prištine o vazduhopolovnom, železničkom i automobilskom saobraćaju.

Grenel je rekao da je predsednik Tramp omogućio da se postignu rezultati na koje se odavno čeka, dok "Bajden opet samo priča, baš kao što je to činio tokom 40 godina u Vašingtonu".

"Građani Kosova i Srbije znaju da nema poređenja između osam godina praznih obećanja Obame i Bajdena i akcija Trampove administracije", poručio je Grenel.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Gajba

11.07.2020 12:39

Cini mi se da je ovaj Grenel bar malo pragmaticniji od predhodnika.Mislim da je lik od kombinacije i da se sa njim moze nesto uraditi...

ODGOVORITE
Name

DUBOK DZEP

11.07.2020 14:43

ON SVE POLITIZUJE. DUBOK MU DZEP. PLATICE TO ALBANSKA NARKO MAFIJA. ONI SU I KUPILI DRZAVU. U PAKETU S DEMOKRATIJOM. HA, HA, HA.

Name

Biden vs Trump

11.07.2020 12:57

Naravno. Bajden je zlo za srpski narod. Sreca je sto je senilan i jako star, pa i ako pobjedi, mozda umre na pola mandata

ODGOVORITE
Name

I za albanski

11.07.2020 13:59

Za sve....

Name

Bondstil

11.07.2020 13:32

Unutrasnjo-politicko prepucavanje preko ledja Srbije - pucanj uprazno kao i sve ostalo..

ODGOVORITE
Name

Da nije Bajdena

11.07.2020 13:58

I baze i samo licnih interesa pojwdinaca, Srbija i Albanija bi bile napredne i razvijene za neprepoznati....

ODGOVORITE