Komemorativni skup žrtvama zločina u Srebrenici

U Memorijalnom centru Potočari u subotu prijepodne (11. jula) nakon komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici, koja se ove godine održava uz mjere zaštite zbog pandemije korona virusa, održan je i vjerski dio ukopa pronađenih tijela devet žrtava srebreničke tragedije.

Republika Srpska 11.07.2020 | 09:43
Komemorativni skup žrtvama zločina u Srebrenici

U Memorijalnom centru Potočari kraj Srebrenice, nakon komemoracije i vjerskog dijela prije ukopa devet žrtava srebreničke tragedije, porodice ubijenih i ove godine od svojih najmilijih oprostili su se s bolom u srcu i jecajima, a jedina utjeha im je bilo to što će njihovi voljeni nakon 25 godina konačno pronaći smiraj.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Salko Ibišević. Kada je ubijen imao je 23 godine, a dijelovi njegovog tijela pronađeni su 2011. godine u masovnoj grobnici u Liplju u blizini Zvornika. 

Zbog pandemije korona virusa ovogodišnja komemoracija, vjerski program i ukop žrtava u Memorijalnom centru Potočari, biće organizovan uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Komemoracija se održava u dvije prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih, te puštanjem snimljenih video poruka međunarodnih i domaćih zvaničnika koji nisu mogli doći u Potočare.

Dvije grupe od po 50 ljudi, koji prisustvuju komemoraciji su fizički odvojeni u dvije hale, bivše Fabrike akumulatora u Potočarima. Na tom mjestu je tokom rata bila baza Ujedinjenih naroda, danas je to dio kompleksa Memorijalnog centra.

Na tom mjestu je tokom rata bila baza Ujedinjenih naroda, danas je to dio kompleksa Memorijalnog centra.

Vjerski obred koji će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović počinje u 12 sati i 15 minuta. Dženazi i ukopu prisustvovaće članovi porodice, prijatelji i drugi koji žele odati počast žrtvama. Predviđeno je da grupe ljudi budu raspoređene na propisanim udaljenostima na prostoru Memorijalnog kompleksa u Potočarima.

- Da žrtve srebreničke tragedije nikada neće biti zaboravljene, neka se nikada, nikome i nigdje ne ponovi Srebrenica", poruka koja je danas odaslana iz Potočara.

(BN/RSE)