“Testiranjem se ne mogu otkriti svi zaraženi koronom”

Imunolog dr Srđa Janković kaže da blagi pad novooboljelih u posljednja dva dana tumači kao stagnaciju i da možda možemo da se nadamo da je Srbije dosegla određeni plato krive novooboljelih.

Srbija 06.07.2020 | 21:07
“Testiranjem se ne mogu otkriti svi zaraženi koronom”

Poručuje i da niko ne treba da misli da je unaprijed zaštićen ili bezbjedan.

Srđa Janković je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da što se tiče broja pacijenata na respiratoru, tu Srbija bilježi porast, ali da je to očekivano.

– Klinička slika se razvija tokom određenog vremena, tako da kriva broja pacijenata na respiratoru uvijek malo kasni u odnosu na broj novooboljelih – dodao je Janković.

Na pitanje koliko testiranje daje realnu sliku, Janković kaže da sigurno ne možemo očekivati da testiranjem otkrijemo baš sve zaražene osobe.

– Međutim, s obzirom na stroge indikacije testiranja koje su sistematične, možemo da očekujemo da nam testiranje da uvid u kretanje epidemije ako te indikacije držimo iz dana u dan – naglasio je Janković.

Zbog povećane aktivnosti virusa, popunjavaju se kovid bolnice. Govoreći o tome može li zdravstveni sistem to može izdržati, Janković kaže da može ukoliko ne bude daljeg porasta. 

– Ukoliko se nastavi porast naravno da dalji rezervni kapaciteti će morati da budu pušteni u dejstvo – istakao je Janković.

 

Kada je riječ o promjeni težine kliničke slike, Janković kaže da je uvijek u grupama koje nisu rizične postojao jedan procenat osoba koje razviju težu kliniku sliku i da se zbog toga kaže da niko nije potpuno bezbjedan.

– Nije se ništa promijenilo. Kod djece i dalje je teža klinička slika ekstremno rijetka, kao i kod mladih zdravih osoba, a kod rizičnih grupa prije svega starijih osoba i osoba sa hroničnim oboljenjima i sa poremećajem imunskog sistema naravno da je rizik najveći – rekao je Janković.

– Kada govorimo o faktorima rizika mi govorimo zapravo o statistici, a pojedinac može uvijek da prođe bolje ili lošije u zavisnosti od nekih individualnih predispozicija i zato niko ne treba da misli da je unaprijed zaštićen ili bezbjedan – poručio je Janković.

Naglasio je da u svim situacijama treba da mislimo o tome da je virus među nama i da mislimo kako da se prije svega sami zaštitimo, a samim tim i da zaštitimo druge da im ne prenesemo virus.

Da li je virus mutirao

Na pitanje da li je virus mutirao, Janković kaže da virus mutira stalno pri svakoj replikaciji i svakom umnožavanju, svaki put kada se kopira njegov RNK postoji vjerovatnoća mutacija.

– Međutim, samo mali, veoma mali dio svih mutacija dovodi do promjene osobina virusa, a od njih samo mali dio dovodi do trajne evolucije virusa – rekao je Janković.

– Postoje prve naznake da neke varijante virusa imaju drugačije osobine, to još nije nepobitno dokazano, ali jeste očekivano. Virus se već podijelio u nekoliko podtipova i sada naučnici istražuju da li neki od tih podtipova jesu opasniji i ne bi nimalo iznenadilo da budu – dodao je Janković.

(RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dr Mile

06.07.2020 22:02

Koliko je testiranje pokazalo lazno pozitivnih?

ODGOVORITE
Name

re

07.07.2020 00:15

Zbog toga,testovi iz BH nisu priznati u EU.

Name

Rere

06.07.2020 23:03

Popricas malo sa pacijentom ako je priglup ko vecina ovaca ili ima Koronu ili ce je imati.

ODGOVORITE