Stoltenberg i Vučić se konsultuju i dobro slažu

Napornim radom i posvećenošću, uz jako vođstvo, Srbija primer u promovisanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kaže šef vojne kancelarije NATO u Beogradu.

Srbija 02.07.2020 | 08:42
Stoltenberg i Vučić se konsultuju i dobro slažu

General Tomazo Vitale je za "Kurir" rekao da NATO visoko vrednuje svoj odnos sa Srbijom, kao bliskim partnerom, "koji igra veoma važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu".

"Generalni sekretar Jens Stoltenberg i predsednik Aleksandar Vučić redovno se konsultuju i veoma dobro slažu. To doprinosi unapređenju političkog dijaloga i jačanju praktične saradnje u partnerstvu NATO i Srbije", rekao je Vitale.

Na pitanje da li NATO smeta dobra saradnja Srbije sa Rusijom, on kaže da ne postoji suprotnost između dobrih odnosa sa NATO i dobrih odnosa sa Rusijom.

"Mi ne namećemo ništa našim partnerima. Drugi to možda rade, ali ne i mi", rekao je on i naglasio da vojna neutralnost nije u suprotnosti sa saradnjom sa NATO.

Vitale je dodao da je na Srbiji da odluči kako i u kojoj meri želi da sarađuje sa Rusijom.

"Ono što je najvažnije jeste da se Srbiji ništa ne nameće", podvukao je i istakao da NATO želi da zemlje u regionu mogu samostalno da donose političke odluke, u kom god pravcu da izaberu, i zadrže potpuni politički integritet, bez ikakvog spoljnog uplitanja.

On je naglasio da članstvo u Alijansi nije uslov za pridruživanje EU i obratno.

Srbiju danas vidi kao modernu zemlja i faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Vitale je rekao da Alijansi ne smeta vojna neutralnost Srbije ističući da NATO u potpunosti poštuje Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti.

"Srbija je naš sused, važan i cenjen partner NATO", navodi Vitale i napominje da NATO poštuje pravo Srbije da bira sopstveni put bez ičijeg uplitanja.

On je dodao da je bogata i ekonomski jaka Srbija preduslov za mir i stabilnost u regionu.

"Drago nam je što vidimo Srbiju na putanju progresivnog ekonomskog rasta", rekao je Vitale.

On je dodao da su srpske oružane snage na veoma dobrom glasu širom sveta i ocenio da "hrabri srpski oficiri" koji učestvuju u mirovnim misijama širom sveta kreiraju pozitivnu sliku Srbije.

Vitale je poručio i da želi da uveri srpsku javnost da NATO, kroz misiju Kfora, ostaje posvećen i nastavlja da izvršava svoju ulogu širom KiM.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Trt Milojko

02.07.2020 07:09

Čuli ti ovo ili pročita Dodik,NATO želi da zemlje u regionu mogu samostalno da donose političke odluke,a ne narodi.

ODGOVORITE
Name

re

02.07.2020 07:40

Kao Dodik se za nesto pita...

Name

Istina

02.07.2020 08:27

Dodik je bitan kao rosa u podne..

Name

Pa pita se Srbe

02.07.2020 11:25

Naravno da zemlje samostalno donose politicke odluke. Ali te politicke odluke se donose u skladu sa predvidjenim ustavnim procedurama svake zemlje. U slucaju BiH to znaci uzimanje u obzir stava srpskog clana predsjednistva BiH, kao i srpskih poslanika Parlamenta BiH, samim tim i srpskog naroda. I NATO je to ponovio vise puta za BiH.Sta ti je tu nejasno i sta je tu za podsmjeh?

Name

Direkt

02.07.2020 19:06

BiH nije zemlja kao druge.

Name

@Pa pita se Srbe

02.07.2020 19:32

Potpisao Radmanović za srbe zahtjev i molbu za prijem u NATO.

Name

re @pita se ...

03.07.2020 08:59

To svakkao nije zavrseno. Taj isti MAP nije odobren do decembra 2018. Na sajtu NATOa pise da ni MAP ne prejudicira status neke zemlje. Da bi se napravio i jedan korak dalje, opet je za bilo koje odluke neophodna saglasnost sva 3 naroda.

Name

Lejkers

02.07.2020 07:35

A sto mileta nespomeni i on je koperativan

ODGOVORITE