"Ako rizik bude veći, moguće i strožije mjere u Srbiji"

Imunolog Srđa Janković kaže da virus korona i dalje ima potencijal širenja, da je Krizni štab zbog toga reagovao te da će maske biti obavezne u javnom prevozu, a preporuka je da se nose u zatvorenom prostoru - banke, pošte, prodavnice.

Srbija 24.06.2020 | 15:35
"Ako rizik bude veći, moguće i strožije mjere u Srbiji"

On je rekao da se može sprečiti širenje ukoliko se svi budu pridržavali preporuka koje su i do sada bile na snazi, ali su sada pojačane.

"Svi bi trebalo da nose masku. Maska ne štiti stopostotno, ali ukoliko je svi nosimo epidemija se usporava za 40 odsto. To su pokazali poslednji objavljeni radovi", rekao je Janković za TV Pink.

Ističe da je važna fizička distanca na otvorenom prostoru. 

Dodaje da je povećan broj zaraženih opomena za sve nas da moramo da pazimo, da zaštitimo sebe i druge, jer je virus među nama.

"Potencijal širenja postoji, zbog toga stežemo protivepidemijski obruč. Broj novozaraženih raste i to želimo da sasečemo u korenu", naveo je on.

Upitan da li se može desiti da se ponovo uvede vanredno stanje i policijski čas, Janković je rekao da se ta opcija ne razmatra u ovom trenutku.

"Ukoliko rizik postane veći može i to da se desi i da se takve mere uvode, ali u ovom trenutku one nisu u razmatranju", naglasio je on.

Govoreći o proslavi mature, Janković je rekao da u ovom trenutku nisu zabranjena takva okupljanja, ali da distanca mora da se poštuje.

"Znamo da su na maturama emocije uzavrele, kao na derbiju, i da je teško održati distancu. Međutim, to je surovost koju moramo da progutamo", zaključio je on.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MD

24.06.2020 14:08

Sada kada ste pobijedili možete raditi građanima šta hoćete. Oni su vam dali povjerenje, pa će izdržati. Stanje se pogoršalo zahvaljujući vlastima koji su, da bi što više ljudi privukli na izbore, dozvoljavali sve da bi se stekao utisak da je sve ok. Sada dragi glasači, maske na nos i u kuću, za drugo i niste.

ODGOVORITE
Name

Bas

24.06.2020 14:46

Sve si lijepo rekao.

Name

Čak

24.06.2020 17:33

2 miliona paćenika i jadnika traži opet zabranu kretanja!!!