Duniću tri i po godine zatvora za ratovanje u Siriji

 Sud BiH osudio je Muharema Dunića na kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci za krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Bosna i Hercegovina 24.06.2020 | 11:11
Duniću tri i po godine zatvora za ratovanje u Siriji

Sud BiH je ovu odluku donio juče nakon ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije.

Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 19. decembra 2019. godine, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi Muharem Dunić kriv je što je u avgustu 2014. godine sačinio plan, prikupio potrebne informacije, obezbijedio potrebna novčana sredstva i dogovorio sa drugim licima da zajedno sa svojim porodicama otputuju u Siriju i pridruže se terorističkoj organizaciji "Islamska država" na području Sirije i Iraka.

Područje Austrije, gdje je boravio na privremenom radu, napustio je preko Međunarodnog aerodroma Beč, letom Beč-Istanbul, odakle je prešao tursko-sirijsku granicu i ušao u Siriju.

Tokom boravka u Siriji optuženi Muharem Dunić je, kako je navedeno u optužnici, za potrebe "Islamske države" učestvovao u ratnim aktivnostima koje podrazumijevaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te zakona i običaja ratovanja.

Dunić je tu ostao do decembra 2019. godine, kada se zajedno sa preostalim članovima te organizacije u Siriji, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije, tačnije grada Baguza.

(Srna) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Glupost se plaća...

24.06.2020 09:32

Budala ostaje budala. Zanimljivo je da se ukrajinski borci puštaju na slobodu... Sramota!

ODGOVORITE
Name

re

24.06.2020 11:32

vecinom i nema optuznice za ukrajinske borce. vise ih je otislo u ukrajinu nego u siriju.

Name

РЕ Свима

26.06.2020 15:24

Наведите неколико имена "украјинских бораца", ако успијете више од 5 да наведете ја ћу именом и презименом навест ваших 135 плус 50 са породицама који су отишли у Сирију.

Name

Zi

24.06.2020 19:40

Svima je jasno, da se takvi borci,nagrađuju blagim kaznama. Da su Srbi ili Hrvati, bili bi razapeti na križ.

ODGOVORITE