Izgradnja garaže od 30 miliona KM i novi problemi

Izgradnja garažnog kompleksa u okviru UKC-a vrijednog preko 30 miliona, podigla je veliku prašinu u javnosti. Osim konstantnog polemisanja o cijeni građevine, sve veću zabrinutost izazivaju i pukotine koje su uočene nakon što su započeti radovi.

Republika Srpska 23.06.2020 | 19:39
Izgradnja garaže od 30 miliona KM i novi problemi

Dok jedni navode da je riječ o klizištu koje ugrožava UKC i domaćinstva nedaleko od njega, glavni projektant tvrdi da pukotine nemaju veze sa izgradnjom garaža.

Izgradnja garažnog prostora kojim bi trebalo da bude riješen dugogodišnji problem nedostatka parking mjesta dovela je do novih problema. Ipak, ono što je vidljivo na ovom prostoru nije klizište, već slijeganje tla – tvrde odgovorni projektant za izgradnju garaže vrijedne više od 30 miliona makraka.  

„Bez obzira na to slijeganje parkinga , nema nikakve ugroženosti niti temeljne jame novog objekta , niti bilo čega oko objekata, saobraćajnica, prolaznika. Taj proces nikoga ne ugrožava“ – navodi odgovorni projektant za izgradnju garaže Spasoje Derajić. 

Pukotine su davno registrovane,a ovi radovi su ih ubrzali -  potvrđuje to i konsultant za geomehanička ispitivanja. Mato Uljarević dodaje da će prostor na kome su uočena oštećena svakako biti rekonstruisan. Kaže da su moguća i određena odstupanja u odnosu na istražne radove. 

„Prema tome izvođač će onda da vidi šta mu je isplatnije, koju mjeru da preduzme. Da li da malo više uloži u neke elemente u osiguranje, pa da omogući širi front rada, ili će ako mu to dinamika dozvoljava da ide na manje otvaranje, ali onda da duže traje“ -  ističe konsultant za geomehanička ispitivanja Mato Uljarević.   

Slijeganje tla nije primjetno samo ispred Klinike za ginekologiju i akušerstvo, već su ista oštećenja uočena i iza objekta Patologije. Upitan da tu pojavu prokomentariše, Uljarević odgovara.  

„Tamo iza Patologije to nisam gledao. Za ovo je potpuno s obzirom na geometriju koju imamo potpuno razumljivo i povezano, svi ovi pokreti za ovaj plato koje smo vidjeli. Nije logično da ovi radovi iza proizvedu pomjeranje tamo do ove zgrade iza nas koju vidimo“- pojašnjava Uljarević. 

Osim izgradnje podzemnih garaža sa oko 2500 parking - mjesta, u narednom periodu doći će i do preseljenja i izgradnje novih zgrada. Među njima će biti Medicinska škola i fakultet, Centar za naučnoistraživački rad, a u planu je i preseljenje Klinike za psihijatriiju.

Mještani Paprikovca koji su udaljeni svega nekoliko stotina metara od UKC-a nisu željeli stati pred kameru. Neki od njih smatraju da razloga za paniku nema, dok druge ipak misle da se o mogućim posljedicama ovih radova trebalo voditi računa ranije.   

BN TV

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

propali

23.06.2020 18:17

"Nema nikakve ugrozenosti" ....a propadanje tla evidentno, sta reci...

ODGOVORITE
Name

rambo mali

23.06.2020 18:59

Nema nikakve veze pukotine i kliziste tu je u pitanju da neko opljacka onoliko koliko je zamislio a sto bih moglo sve da bude ugrozeno to nikog nije briga,oni imaju svoj plan

Name

Tajkun Cobi zvani Backo

23.06.2020 19:08

Iseliti bolnicu i eto mjesta za parkinge!

Name

Re

23.06.2020 21:26

Demantujete vaseg izabranika Draska on je Reko da je klizista ikakva budala odredi da se tu pravi bolnici ne garaza Bolnica

Name

STRASNO

23.06.2020 22:13

To su ti strucnjaci sa kupljenim diplomama.Oni veze o struci nemaju, ovo je strasno i sramota.Halo strucnjaci smiju vam se obicni gradjani.

Name

Hocu svoj deo!

23.06.2020 18:24

Ma mogu strucnjaci utvrditi bili sta,garaza mora biti napravljena,"tal" je vec podijeljen.

ODGOVORITE
Name

Re

23.06.2020 21:30

Svi ste vi opoziciona gamad koja je nebitna u ovome drustvu tako da laprdate y prazno nejebe vas niko nizasto

Name

BEzdan

23.06.2020 18:28

Ovo kliziste simbolicki prikazuje svaki projekat bezmne politike SNSDa. Sve sto SNSD radi pada u provaliju i vuce gradjane za sobom. Naravno, uvijek imaju vise nego dovoljno pravdanja i uvijek su u pravu. Samo budale mogu ovakvima dati svoj glas na izborima.

ODGOVORITE
Name

Re

23.06.2020 21:27

A da vidimo sta je izgradio Pdp I Sds hahaha necete navlast nikad Drasko je obicna budaletina

Name

Мирослав

23.06.2020 18:37

Само мало је то пукло, каже овај Уљаревић да то није ништ, може да се даље ради.

ODGOVORITE
Name

Janko

24.06.2020 06:31

Nije budala vec klovn, moras obratiti paznju na klasifikaciju.

Name

Huo

23.06.2020 18:45

Vidio sam da se ljudi trce ko ce bolje slagati i laznu istinu stvoriti, a oni koji uistinu istinu govore stradavaju kao sto je i hristos pogubljen zarad istine, samo vi slijegajte i trcite da bolje slazete

ODGOVORITE
Name

Crni gavran

23.06.2020 19:02

Kada shvate da su sjekli granu na kojoj sjede,bice im kasno,jer ce doci i vrijeme naplate.Pozdrav

Name

Pera

23.06.2020 18:52

Ovi sto daju izjave POJMA NEMAJU!! U tom delu ispod bolnice(a i gdje planiraju garazu) su danima nabijani tkz. PILOTI za STEZANJE TLA!! Itada 70tih godina je bio sporan teren gdje se gradi bolnica! To je OD RADJENO I SLUZILO JE a ovo sto se planira DAJ BOZE DA IZDOBRI! A izvodaci tadašnjih radova se sjecaju da je na tom objektu bilo angažovano (tadašnjih) 13 MAGISTARA GRADJEVI E A INZINJERA I TEHNICARA BOG ZNA!!

ODGOVORITE
Name

re Pera

23.06.2020 19:11

U tomei jeste kvaka , zaju oni vrlo dobro gradi tamo gdje je skuplje na kraju samo Bog zna koliko ce to kostati , u jeku radova pojavi se rupa bez dna ohoho koliko u nju treba srpati miliona

Name

Gojko

23.06.2020 19:02

Nema nama napretka sa ovim rukovodstvom ,pa zar nevidimo sto se narod vise protivi oni sve vise idu narodu u inat sa zaduzenjem sa nepravdom sa svim sto je protiv naroda,za ove ne treba glasati gori od njih niko ne moze biti

ODGOVORITE
Name

Vuper

23.06.2020 19:04

Nije gsrsža problem. Problem su stručnjaci koji to grade. Eno i Zelengordku ulici su rezmrdali i tu će trbati sanacija bar tri puta dok seovo završi

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

23.06.2020 20:06

Sve uredu kao i za bolnicu - šator - onda nakon nekog vremena ništa nevalja svi peru ruke tako će biti i sad. Samo da nekrene po zlu dok oni ne izvuku pare a posle baš ih briga može otići cijela bolnica sa posadom što se njih tiče.

Name

Trn

23.06.2020 22:10

Sto Lazu jaja se zna da su to pukotine od nekada rudnika i da je zaista nesigurno tlo,bolje nista dirati jer ode u dogledno vrijeme naselje.

ODGOVORITE
Name

modricanin

23.06.2020 22:15

Nadam se da ovo odgovorno lice, ovaj Spasoje zna da mu je robija sigurna ako krene kliziste ?

ODGOVORITE
Name

Pera kvrzicama

24.06.2020 10:26

Ma nek odma rudonja i onaj klovn sa leptir masnom podijele po deset milkica da se ne muce i nek narodu ostave deset u budzetu i mirna bosna .kad rekoh klovn mislim na stankovica laktaskog otimaca narodnih para.novo peceni dzet set s masnom uuuhahaha bljak fuj .e moji saborci imal jos imalo u vama onog borbenog duha koji nas je krasio devedesetih.? Izgleda da nema dabogda svi pocrkali kakve smo jajare postali.napravismo im rs a oni je pretvorise u lakrdiju iza koje se kriju i pljackaju nas.

ODGOVORITE