Srbiji prijete poplave: Izlilo se nekoliko rijeka

Usled naglog porasta vodostaja reka, kao i upozorenja RHMZ-a na obilne padavine danas i sutra na području Srbije, uvedena je vanredna odbrana od poplava.

Srbija 22.06.2020 | 18:34
Srbiji prijete poplave: Izlilo se nekoliko rijeka

Vanredna odbrana je uvedena na Vodnim jedinicama "Drina-Loznica", "Kolubara-Valjevo", "Zapadna Morava - Čačak", i "Jasenica - Smederevska Palanka" u nadležnosti JVP "Srbijavode".

Na slivovima Kolubare i Jadra s pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave tokom danas i sutra vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa, saopšteno je iz tog preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju, u skladu sa aktuelnim prognozama o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod, najavljeno je da se očekuju obilne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima bujičnih tokova na vodnim područjima koja su u nadležnosti JVP "Srbijavode".

U skladu sa obavezama iz Opšteg plana za odbranu od poplava kao i Operativnog plana za odbranu od poplava za 2020. godinu uvedena su dežurstva na terenu, izvršene su pripreme svih službi JVP „Srbijavode" za pravovremene intervencije, kao i usaglašavanje mera odbrane od poplave sa štabovima lokalnih samouprava.

Službe JVP "Srbijavode" i nadležnih vodoprivrednih preduzeća su na terenu i prate razvoj situacije, u skladu sa Opštim i operativnim planom za odbranu od poplava, dodaje se u saopštenju.

Izlila se reka Jadar

Zbog obilnih padavina izlila se reka Jadar, a poplavni talas kreće se od Osečine ka Loznici, koja će zbog toga uvesti vanrednu situaciju kako bi preduzela sve mere za odbranu od poplava, kaže za Tanjug gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

U okolini Loznice, posle obilne kiše, izlilo se i nekoliko manjih reka, Cernica, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće.

Na terenu su ekipe Srbijavoda, kao i Sektora za vanredne situacije MUP-a, a angažovane su ekipe komunalnih preduzeća.

"Ozbiljniji talas kreće se iz Osečine, sa izvorišta Jadra, koji je već uveliko poplavio prostor od Osečine prema Loznici. Sada ćemo na sednici Štaba za vanredne situacije uvesti vanrednu situaciju, kako bismo preduzeli sve mere za odbranu od poplava. Veliki talas ide, Jadar se već izlio svom svojom dužinom. Mi smo kompleto podigli naša preduzeća, uključili mehanizaciju i ljude, obavestili stanovništo i za sada sve držimo pod kotrolnom", rekao je Petrović za Tanjug.

On je dodao da je na terenu devet ekipa, kao i pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a i Srbijavoda, sa čijim je direktorom, kaže, u stalnom kontaktu i koji je sada u Osečini.

"Preduzimamo sve što je u našoj moći da zaštitimo ljude i imovinu i sve što je moguće u branjenom delu. Postoje delovi rečnih korita šrirom Srbije koji su u tzv. nebranjenom delu", do dao je Petrović.

Dodao je da se oko Loznice izlilo nekoliko manjih reka, što su, kaže, kratki bujični tokovi na kojima, kada je hidrološka situacija kao danas i kako se očekuje noćas i sutra, poraste vodostaj, izliju se i za nekoliko sati se povuku.

Izlivanje Cernice napravilo je probleme i u Banji Badanji.

Aktivirana Žandarmerija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je, nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.

Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata.

Pripadnici SVS-a, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva. 

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Baba Vanga

22.06.2020 17:27

Skupljajte vodu Ljudi dolazi Velika Suša!!!

ODGOVORITE
Name

Rale

22.06.2020 17:38

Zandarmerija ce zaustaviti padavine, njih se svi boje.

ODGOVORITE
Name

MIKI

22.06.2020 18:39

...posle izbora...

ODGOVORITE
Name

Ulaze bujice investicija

22.06.2020 20:44

...u Srbiju!

ODGOVORITE