Muškarci koji su preboljeli koronu,mogli bi ostati neplodni

Naučnici sa Univerziteta Tufts i Medicinskog fakulteta Gongii u Kini objavili su naučnu studiju prema kojoj koronavirus može oštetiti testise i prouzročiti smanjenu plodnost u muškaraca.

Zdravlje 10.06.2020 | 07:15
Muškarci koji su preboljeli koronu,mogli bi ostati neplodni

Iako su naučnici pronašli malo dokaza koji upućuju na prisutnost virusa u testisima, otkrivene su promjene u nekoliko vrsta testikularnih stanica koje mogu utjecati na plodnost.

Kod muškaraca koji su bili pozitivni na COVID-19 detektirali su promjene sjemenih kanalića koje najviše uznemiruju jer u njima nastaju spermiji. Zbog takvih staničnih promjena proizvedene spolne stanice mogu biti oštećene.

Naučnike zabrinjava činjenica da bi oštećenje nastalo na sjemenim kanalićima moglo dovesti do smanjenog ili potpunog prekida proizvodnje spermija kod pacijenta koji su se oporavili od COVID-19, navodi se u članku koji je objavljen u časopisu European Eurology. Još je u toku naučna recenzija, prenosi Daily Mail.

Studiju temelje na biopsiji tkiva testisa 12 muškaraca koji su preminuli od koronavirusa. Testirali su i tkivo koje su uzeli iz pluća.

Deset od dvanaest uzoraka tkiva pluća bilo je pozitivno na koronavirus, a samo jedan uzorak tkiva testisa bio je pozitivan. Upravo je mikroskopska analiza tkiva pokazala da je došlo do oštećenja sjemenih kanalića zbog čega bi moglo doći do stvaranja deformisanih spolnih stanica.

Iako nije pronađen virus u svim uzorcima, oštećenje koje su ustanovili kod pozitivnih uzoraka tkiva testisa upućuje na mogućnost da će oni muškarci koji su se oporavili od koronavirusa imati problema s plodnošću kasnije u životu.

(Hayat)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hm

10.06.2020 06:52

najgore utice na mozak i razvija glupost.

ODGOVORITE