Nema politike u našim odlukama vezanim za koronu!

Premijerka Ana Brnabić kaže da nema politike u odluci da je dovoljan jedan PCR test umesto da bi se asimptomatski pacijenti smatrali zdravim, te dodaje da ne vidi kako bi takva odluka mogla da donese političke poene ili da reši situaciju s Crnom Gorom.

Srbija 08.06.2020 | 17:54
Nema politike u našim odlukama vezanim za koronu!

Brnabić je u Ivanjici odgovarajući na pitanja novinara kazala da su i druge zemlje tokom Covid-19 krize menjale i usklađivale metodologiju, kao i da je jedan negativan PCR test standard i Svetske zdravstvene organizacije.

"To da je naša metodologija bila najkonzervativnija možete videti po brojevima. Jedan negativan PCR test je standard SZO i mi smo želeli da se uskladimo sa tim", kazala je premijerka. 

Ističe da je to bio jedini razlog za donošenje te odluke i da ne vidi kako bi ta odluka mogla politički da donese bilo kakav poen ili kako bi rešila situaciju sa Crnom Gorom.

"Odluka Crne Gore je politička", naglašava Brnabić i dodaje da smatra da njihova odluka ne treba da se zasniva na broju zaraženih, već na nekim drugim stvarima koje su lakše proverljive.

Pojašnjava da broj zaraženih može da bude nula ako testirate nula ljudi.

"Neverovatno je da neka zemlja kao reper uzme broj zaraženih, a ne na primer procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih jer bi onda Crna Gora rekla da je Srbija odlična i možete da dođete da smo mi sutradan prekinuli testiranje", kaže Brnabić.

Prema njenim rečima, u Srbiji je i danas opet oko 4.000 testiranih ljudi i procenat zaraženih je ispod dva odsto što pokazuje, ocenjuje, ozbiljnost Srbije.

"To pokazuje i da mi slušamo struku, a ne da donosimo političke odluke u borbi protiv Covid-19", ističe Brnabić.

Kako kaže, najlakša politička odluka bila bi smanjiti testiranje što su, dodaje, svi drugi uradili.

"Ako pogledate danas zemlje koje žive od turizma, vi ćete videti da ništa nemaju, odnosno imaju 10 aktivnih slučajeva, nemaju novoobolelih. Da li mislite da je to realno? Svako ko misli da je to realno je glup ili lud", navodi premijerka.

Kako naglašava, u Srbiji se oko Covid-19 ne donose i nikada se nisu donosile političke odluke.

"Slušamo struku i od građana ne krijemo ništa, a verujte pokazale su nam druge zemlje, posebno u regionu, koliko je lako od građana kriti sve", zaključila je premijerka.

(Kurir)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

A zašto?

08.06.2020 16:08

A zašto je broj izliječenih danas umanjen za 159 lica u odnosu na jučerašnji rezultat koji je izazvao opravdane reakcije?

ODGOVORITE
Name

Ćorava koka

08.06.2020 16:10

Daj, pliz. Odradili ste izbornu kampanju s koronom. Slušali struku od nekoliko ljudi. Kojim metodom su izabrani?

ODGOVORITE
Name

Skeptik

08.06.2020 21:43

Ko je ovaj lik na slici?

Name

re skeptik

09.06.2020 05:21

Ovako izgleda karikatura fudbalera Marka Pantelica.

Name

Andric

08.06.2020 16:20

Nema politike u toj odluci,ok,postujem.Ali zato,u svakoj odluci koju ste donosili prethodna tri mjeseca prvo je bila zastupljena politika,pa tek onda zivoti gradjana.Jer da niste uveli vanredno stanje u martu,izgubili bi izbore,da ga niste ukinuli u maju,opet gubite iubore.Prema tome,mozete bar sad prestati da lazete...

ODGOVORITE
Name

ja

08.06.2020 18:46

ajde

ODGOVORITE
Name

Samke

09.06.2020 05:36

Možete vi da pričate protiv Ane koliko vam volja,ona ipak nije licjemer ...

ODGOVORITE
Name

Maske

09.06.2020 06:15

Neka si ti skontao...a sad šta si skontao, to je pitanje?

Name

Laž

09.06.2020 08:39

koja lažljivica, istina je jedina da je ona tata

ODGOVORITE