Predsjednik Vlade plaća ljudima samo da odu na selo

Ostrvska zemlja Filipini, smještena u jugoistočnoj Aziji, ima više od 100 miliona stanovnika, a “najzagušenije” područje glavnog grada – Metro Manila, broji čak 13,7 miliona.

Svijet 06.06.2020 | 11:44
Predsjednik Vlade plaća ljudima samo da odu na selo

Kako se pandemija širila po cijelom svijetu, pa i tamo, vlada je shvatala da nesnosne gužve na ulicama mogu samo da pogoršaju situaciju, pa je tako predsjednik Rodrigo Duterte došao na ideju na plati Filipincima da pobjegnu iz grada na selo.

Metro Manila je, inače, jedna od najprometnijih zona na svijetu (tu je i sjedište vlade), a cilj programa “Back to the Province” je da se smanji populacija u njoj, što je pandemija samo dodatno “pogurala”. Ovo područje se prostire na 619,6 kilometara kvadratnih, a poređenja radi – ima stanovnika maltene kao dvije Srbije. 

Pomoć podrazumijeva isplatu u kešu i dobrima, u iznosu od 2,181 dolar. Za ovaj program se do sada prijavilo 60.000 ljudi, ali će veliki izazov biti naći posao u ruralnim sredinama.

Kako navodi Blumberg, program je između ostalog namijenjen ljudima kao što je Džoel Gortina (38), električar, koji želi da se vrati na selo poslije 15 godina studiranja i rada u Manili. Imao je plan da napusti filipinsku prestonicu sredinom marta, ali ga je u tome spriječila korona.

– Nemam posao, ni novac. Spavam u podzemnim prolazima – kaže on.

Više od dva miliona ljudi se našlo “zatočeno” na Filipinima oko 24. aprila, a jedna trećina njih u Manili. Glavni region postao je prenatrpan, a u njemu je oko 60 odsto svih slučajeva korona virusa u zemlji

(Telegraf)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Niko

07.06.2020 15:48

Nece na selo.Radije ce sjediti u gradu,u sobi.(Ne mora biti ni balkona) nego dirinciti na selu.I gladni i zedni.

ODGOVORITE
Name

Re

08.06.2020 10:48

Istina i u pc-u nece niko na selo, svi hoce da budu u vladi ili bar opstini. Tu se najbolje krade.