Vlada usvojila Uredbu za pomoć privrednicima

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas uredbu o dodjeli sredstava privrednim subjektima radi saniranja posljedica pandemije virusa korona za april, čiji je cilj pružanje podrške privredi radi očuvanja zaposlenosti kod poslovnih subjekata i preduzetnika koji imaju pad poslovnog prihoda.

Republika Srpska 04.06.2020 | 14:47
Vlada usvojila Uredbu za pomoć privrednicima

Ovom uredbom utvrđuju se korisnici, uslovi, kriterijumi i ostala pitanja od značaja za dodjelu sredstava za april za poslovne subjekte i preduzetnike koji su djelimično prestali sa radom ili su imali smanjen obim poslovanja.

Djelimični prestanak sa radom podrazumijeva prestanak rada određenog broja radnika, dok smanjen obim poslovanja podrazumijeva pad poslovnog prihoda u aprilu 2020. godine u iznosu od najmanje 20 odsto u odnosu na promet iz aprila prošle godine.

Postupak dodjele sredstava sprovodi nadležno ministarstvo, s obzirom na oblast poslova koju obavlja, i to na osnovu zahtjeva koji su Poreskoj upravi Republike Srpske uputili privredni subjekti i prijave na Internet stranici registra šteta.

Odobrena sredstva isplaćuju se iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske na broj žiro računa poslovnog subjekta ili preduzetnika, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Srpske donijela je i uredbu o prestanku važenja uredbe o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske koja stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Po hitnom postupku danas je Vlada Srpske utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova kojim se produžava rok za zaključenje ugovora o otkupu ovih stanova sa 30. juna ove na 30. jun 2025. godine.

U skladu sa odredbama Zakona o privatizaciji državnih stanova, propisani krajnji rok za zaključenje ugovora o otkupu državnih stanova je 30. jun 2020. godine, izuzev slučajeva u kojima je pokrenut spor, kada rok za zaključenje ugovora ističe nakon godinu dana računajući od dana okončanja spora.

S obzirom na to, a imajući u vidu da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u protekle dvije godine i dalje dobija značajan broj podnesaka i upita od lokalnih zajednica, pravnih lica, ali i građana u vezi sa privatizacijom stanova, zaključivanja ugovora o zakupu i otkupu u skladu sa propisima o privatizaciji, te da nesumnjivo i dalje postoji značajan broj državnih stanova koji tek treba da budu predmet otkupa, neophodno je produžiti naznačeni rok i izvršiti izmjenu u važećem Zakonu.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Marinko

04.06.2020 15:15

Sve pohvale, tako se radi!

ODGOVORITE
Name

re

04.06.2020 15:34

slaze se, odgovorno od pocetka do kraja

Name

Pinokio

04.06.2020 16:29

Остало је пара од шатора. Сад се може.

Name

Re Marinko

04.06.2020 21:08

Na kojim si ti lekovima?

Name

Nemanja

04.06.2020 21:50

Odgovorno prema svom narodu, oprezno i velikim srcem. Vlada RS u kriznim trenucima se pokazala kao primjer brojnim drugim razvijenijim zemljama. Kompenzacioni fond, Garantni fond, isplačeni minimalan, jednokratna pomoć našim herojima medicinskim radnicima, samo su neki od konkretnih poteza naše vlasti kojim to potvrđuju. Svaka čast. Bravo