Šta Radončićeva ostavka povlači za sobom u vlasti?

Ostavka Fahrudina Radončića na funkciju ministra bezbjednosti BiH za sobom će zasigurno povući i druge procese na svim nivoima vlasti. Strateško razmimoilaženje pogleda na situaciju, kako je za Klix.ba rekao Radončić, nagnalo je lidera SBB-a da izađe iz koalicije sa SDA i DF-om na državnom nivou.

Bosna i Hercegovina 02.06.2020 | 12:13
Šta Radončićeva ostavka povlači za sobom u vlasti?

To sada znači da "bošnjački faktor" privremeno ostaje sa samo dva ministra na državnom nivou. Iako bi to trebalo biti privremeno, pitanje je koliko će se brzo predložiti novi ministar bezbjednosti BiH i da li će ga podržati SNSD i HDZ. Dovoljno se prisjetiti višemjesečne trakavice s (ne)imenovanjem Mlađena Božovića.

SNSD pored predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH ima još dva ministra, ali i zamjenika bezbjednosti i novoimenovanog ministra za ljudska prava i izbjeglice s obzirom na činjenicu da su njih predložili SNSD-ovi koalicioni partneri - DNS i Socijalistička partija. Prostom računicom, SNSD sada kontroliše četiri ministarstva uz predsjedavajućeg, dok HDZ ima "drži" tri Ministarstva.

Radončić je nezadovoljan odnosom zvaničnika SDA prema migrantskoj krizi kao i tumačenjem Stranke demokratske akcije da Tužilaštvo BiH poduzima antibošnjačke aktivnosti čime se stvara pritisak na pravosuđe. 

Još uvijek aktuelnom državnom ministru bezbjednosti očito u SDA zamjeraju i to što je pozvao sve nadležne organe da hitno i efikasno riješe aferu "Respiratori" u kojoj je SDA-ov premijer Fadil Novalić jedan od tri glavna aktera.

No, sada je pitanje da li će to značiti da će se SBB pozdraviti i sa vladajućom strukturom na nivou Federacije BiH te Tuzlanskom kantonu, ali i u Kantonu Sarajevo za koji je Stranka demokratske akcije potrošila mnogo vremena i resursa kako bi preuzela vlast.

S obzirom da vlast u Kantonu Sarajevo ima tačno 18 ruku koliko je potrebno za većinu u Skupštini, izlazak SBB-a bi značio i pad Vlade u Sarajevu.

Iako je prije nekoliko dana najavljeno da SBB ostaje čvrst partner sa SDA očito da se stvari polako mijenjaju, a dokaz tome je činjenica da je Klub SBB-a juče potpisao zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vlade FBiH odnosno smjenu Fadila Novalića (SDA). Time je SBB stao na stranu SDP-a, Naše stranke, PDA i Nezavisnog bloka nasuprot SDA, HDZ-a te SD Envera Bijedića i Eldina Vračea.

(Klix)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Orao pao orao pao

02.06.2020 12:22

Ako se SND i HDZ docepaju odlučivanja najebali smo skroz totalno prvi put apelujem kao Srbin da Radončić ne podnosi ostavku.Sad je svima jasno ko postiče korupciju i daje joj krila .Ovaj put je to pokazao Bakir Izmetbegović.

ODGOVORITE
Name

Zamjenik ministra

02.06.2020 16:46

Tu funkciju sad preuzima zamjenik ministra.

Name

P

02.06.2020 12:42

Tema migranti. Policija RS na prijavu građana da su se u njihovom mjestu pojavili migranti, kojih tu inače nema, na prijavu da je stanovništvo u strahu zbog lične bezbjednosti, da se djeca kreću ulicom, na lice mjesta izađe sa sat, dva kašnjenja, i kada pronađe te ljude / ako ih pronađe / ne pokušava ih identifikovati, nego ih pita gdje idu i bukvalno im rukom pokaže u kojem je to pravcu, te sjednu u službeno vozilo i odu. Ovi i dalje ostaju na ulici, a na ponovni poziv se još i izgalame na pozivaoce, govoreći im da oni sa tim nemaju ništa. Ko ima pobogu?

ODGOVORITE
Name

Lopi

02.06.2020 13:26

Sto ti ocekujes od policije, da ih hapsi i zatvara u logore? Ako je netko na ulici, ne radi s tim nista ne zakonito!

Name

Nostradamus

02.06.2020 17:06

Lopi.Pa ocekujem da se policija i prema nasim gradjanima ponasa kao prema migrantima.Ne da nas ustavljaju i kaznjavaju za neku sitnicu ili uzimaju mito.Mene za 15 godina u Austriji samo dva puta zaustavili nakratko bez kazne i bilo kakvog maltretiranja.

Name

re Lopi

02.06.2020 20:06

Ajd budi ti taj neTko ko je ilegalno ušao u SAD, V. Britaniju, Japan ili bilo koju uređenu državu bez dokumenata, pa se šetkaj pored policije pa ćeš vidjeti da li radiš nešto protivzakonito i da li ćeš se i dalje moći šetati ulicama takvih država. Naravno da ih treba hapsiti i zatvarati u logore dok ne dobiju dozvolu da uđu u EU ili dok se ne postigne sporazum o readmisiji sa njihovim matičnim državama.

Name

AKTIVISTA

02.06.2020 13:36

Nemoj gos. Radončiću, mogu ovi naši početi prepisivati, pa će pošteni Baja naje.. ti!!!

ODGOVORITE