Trojica Srba optužena za spektakularan šverc

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Vladislava Funštajna i Mirka i Dragana Đankovića zbog sumnje da su pokušali da jedrilicom iz Meksika prevezu 800 kilograma kokaina, saznaje "Blic".

Region 02.06.2020 | 07:12
Trojica Srba optužena za spektakularan šverc

Prema informacijama koje posedujemo, njima se na teret stavljaju krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, kao i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Pored njih, na optužnici se nalazi i Borislav I., koji je u bekstvu od raskrinkavanja kriminalne grupe.

- Optužnica je potvrđena od suda i ona je pravosnažna. Pripremno ročište zakazano je za početak juna - kaže izvor "Blica" upoznat sa slučajem. 

Ova četvorka sumnjiči se da je početkom septembra prošle godine na jedrilici pokušala da prošvercuje 800 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Kriminalna grupa raskrinkana je u blizini Azorskih Ostrva sa tovarom narkotika.

Kako se sumnja, on je osmislio čitavo delovanje, a kao svoje najbliže saradnike uzeo je oca i sina iz Šida, Mirka (66) i Dragana Đankovića (39). Ova dvojica uhapšena su u Srbiji, a kako se sumnja, oni su bili finansijeri kriminalne grupe. 

Kako je "Blic" pisao kokain je nabavljen od jednog od najjačih meksičkih kartela i ukrcan je na zapadnoj obali Meksika. Preko Panamskog kanala jedrilica se uputila ka Kanarskim Ostrvima, gde je, kako se sumnja, organizovan pretovar. Španska policija je jedrilicu, na kojoj su zatečeni Funštajn, Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas (24) i Rus Sergej Rasohin (48), zaustavila između Azorskih i Kanarskih Ostrva.

Kokain je pronađen u prepravljenim šupljinama na brodu, a na pojedinim paketima bila je slika Gavrila Principa.

Kako smo pisali, na osnovu dokaza koje je policija prilikom pretresa njihovog porodičnog doma pronašla, oni su obezbeđivali logističku podršku, uplatama novčanih sredstava neophodnim za finansiranje puta i transporta.

Upravo jedan od uhapšenih u Srbiji Dragan Đanković kroz niz fotografija na Fejsbuku koje je objavljivao od januara do aprila prošle godine raskrinkao je njihove mutne radnje. Štaviše, njegove fotografije ukazale su i na međusobnu povezanost ove kriminalne grupe.

Naime, on se na Fejsbuku hvalio svojim odlaskom u Meksiko, a čak je i na jednoj od fotografija na kojoj se vide jedrilice označio organizatora ove kriminalne grupe Vladislava Funštajna, uz opis: "Pa ti, kapetane, hrani mačke".

Inače, kako se sumnja, povod Đankovićevog odlaska u Meksiko bio je prepravljanje jedrilice kako bi kokain mogao da se sakrije u nju. Nakon toga, oni su čekali pogodan trenutak da svoje planove pretvore u delo. U međuvremenu, oni su počeli da sarađuju sa muškarcima iz Meksika i Rusije, koji su uhapšeni na jedrilici prilikom zaplene kokaina.

Nakon izvršenih prepravki, članovi ove organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, preuzeli ranije ugovorenu količinu od 800 kilograma kokaina u Latinskoj Americi, smestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli ka Evropi, gde su ih zaustavlili španski nadležni organi u blizini Azorskih Ostrva.

Komšije uhapšenih: Oduvek živeli na visokoj nozi

Kako su nakon hapšenja pričale komšije optuženih Đankovića, ova porodica oduvek je živela na visokoj nozi. Sa komšilukom se nisu družili.

Za starijeg Đankovića komšije su govorile da je uvek bio lepo obučen, "kulturan i otmen gospodin". Oni misle da ga je u posao sa kokainom uvukao sin.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SLJAM

02.06.2020 08:55

SAV SE SRPSKI SLJAM BACIO NA TU JUZNU AMERIKU. IMAMO VISE MORNARA NEGO STANOVNIKA. OGAVNO.

ODGOVORITE
Name

Nenad

02.06.2020 11:42

Ovo je udar na Snsd.