Novi udar na džep građana: Poskupile osnovne namirnice

Nova poskupljenja namirnica, novi udar na džepove građana. Kriza izazvana pojavom virusa korona, dodatno je uticala na kupovnu moć stanovništva, pa tako građani nemaju novca da stvaraju zalihe hrane, već proizvode kupuju na komad.  

Republika Srpska 30.05.2020 | 21:13
Novi udar na džep građana: Poskupile osnovne namirnice

Cijene brojnih namirnica različite. Ukoliko se uporede one iz marta sa cijenama iz aprila može se uočiti da je bilo proizvoda koji su se mogli kupiti po povoljnijim cijenama, a među njima su mljevena  kafa, teletina, sir. Ipak, tokom aprila građani su skuplje  plaćali mlijeko, rižu, jabuke, ulje, kupus, pasulj, ali i druge namirnice. 

„Kad god odemo u prodavnicu nešto je skuplje. U ovoj koroni para nema, ljudi ostaju bez posla“. 
„Svi su proizvodi skuplji nego što su nekad bili. Primjereno uostalom kakvo je loše vrijeme.  Narod se bori za opstanak, a i onaj koji proizvodi“. 

„ Nemam pojma zašto je sve skuplje. Što sam nekad kupovao za 30KM, sad moram platiti 50KM“-navode anketirani građani. 

Brojna poskupljenja kritikuju i u Udruženju za zaštitu potrošača „DON“. Manjak novca doveo je do situacije da građani sve manje kupuje u velikim količinama, uglavnom voće i povrće uzimaju na komad. 

„Došlo je do poskupljenja čak i brašna, mesa, svega što građani najviše koriste. Itekako se ovo odražava na kupovnu moć. Penzije i sve ostalo je isto. Mnogi radnici zavise od minimalca koji će biti ili neće biti isplaćen, a znamo da su još uvijek na prvom mjestu ti silni krediti, režijski troškovi, pa tek onda pričamo o ovom“ – navodi Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača „DON“. 

Virus korona nije prouzrokovao samo rast cijena pojedinih životnih namirnica. Pandemija je stvorila i druge negativne posljedice, zbog kojih mnogi već ispaštaju. 

„Situacija je takva da kada je riječ o radnicima koji nisu članovi Sindikata, dosta ih je ostalo bez posla. Smanjene su im plate ili nisu isplaćene. Što se tiče onih radnika koji jesu članovi Sindikata  toga skoro da nije bilo. Sigurno da je tim radničkim porodicama daleko teže da zadovolje sve ono što treba na mjesečnom nivou, a što čini osnovne životne potrebe odnosno da obezbijede hranu, da plate režije, komunalije i slično“-navodi stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević.

Iz Saveza sindikata navode da je situacija bila teška i prije pojave virusa korona. Podsjećaju, da mnogi građani sa prosječnim platama nisu mogli pokriti ni 50% sindikalne potrošačke korpe. 

 

BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

As

30.05.2020 19:29

Naravno da je poskupjelo. U Bijeljini na gradskoj pijaci 90% su nakupci. Vrlo malo je direktni proizvodjaca jer nemaju racuna krcmiti robu na malo zbog drugi radni obaveza na imanjima. Tako da najvise ispasta potrosac.

ODGOVORITE
Name

Vukan

30.05.2020 20:14

Bas je poskupelo. Kilogram ranog kupusa na veliko 0, 20 km.Krompir 1 kg- 1 km.Vama skupo,a seljak bi zino jaukat..

Name

Xl

30.05.2020 22:25

Ako je povrce skupo? Nemojte kupovati. Jedite meso.

Name

Сељак

31.05.2020 01:21

Апсолутно ме не занимају проблеми "грађана", јер живим и радим у селу. Док се год будемо дијелили на "грађане" и "сељаке", нема од нас народа! Узгред, лагоднији живот у граду има своју цијену. Кафица од 2 КМ у некој кафани није скупа, а скуп кромпир? Лијеп дан је "грађанима" одлична прилика да сатима шетају парком и градом, а сељаку добра прилика да стигне урадити доста посла за никакве паре! Зато, мир и ни једне! Коме је скупо, у село, па види пошто је кад сам то произведеш. Ко неће то, има јавни казан, па нека га сликају како чека порцију куваног црљивох купуса!

Name

Andric

30.05.2020 19:32

Pa normalno da je sve skuplje.Ako je smanjen obrt novca u drzavi,poslodavac moze ili otpustiti radnika ili podici cijene.Ne znam sta vam nije jasno.Mozda je po vama bolje otpustiti radnika...

ODGOVORITE
Name

ReAndric

30.05.2020 20:35

Eto na primjer, meni nije jasno kako se u ekonomski mrtvoj drzavi, koju je uz to ova pandemija sahranila, grade parkinzi cija cijena premasuje izgradnju Ajfelovog tornja?Takodje mi nije jasno kako se sinovima, kumovima i prijateljima partije dodjeljuju visemilionski iznosi za kupovinu magle, dok se ovamo na sav glasi trubi narodu kako se mora stedit i kako su poskupljenja neophodna?Hoces biti ljubazan da mi to objasnis, tako pametan i sendvicima potkovan?

Name

Aaaa

30.05.2020 19:40

Koga briga i sindikati i vlast duvaju u istu tikvu. Svima dobro. Radnicima plate sve manje, proizvođačima ulozi sve veći, ne isplati se proizvodnja. A nakupci dok plate robu i zakupninu ni oni ništa nemaju, tako je to kod nas. Borba za goli život.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

30.05.2020 22:05

Zbog čega se brašno najviše traži kad skoro svi kupuju gotov hljeb? Za kolače i palačinke?

Name

ReSkeptik

30.05.2020 22:45

Pa u sta ce vama botovima stavljati parizer i majonezu, ako nema brasna da se naprave kifle?

Name

BL

30.05.2020 20:34

Ma samo nek poskupljuje, ne zaslužujete vi ništa bolje... kukavice.

ODGOVORITE
Name

???

30.05.2020 20:46

Nije mi jasno kako je cijena banana 1,65 KM a trulih jabuka 2,35 do 2.80 KM u marketu.

ODGOVORITE
Name

Rale

30.05.2020 21:24

Nek poskupljuje, zasto glasate za one koji vas kradu, narod bira vlast, pa nek misli koga bira.

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2020 05:43

A za koje bi ti glaso. Kad su svi isti. Svi su se izmjenili na vlasti. Neznam koji još nije bio od njih na vlasti... Kako koji dodje odma kreće pljačka

Name

Mane

30.05.2020 21:54

Sezona za jabuke je pri kraju hladnjace su prazne.Dali iko se buni kad beraca morate (penzionere) platiti 70 km dnevnicu plis prevoz i topli obrok da oberete voce.A to stosu trule pitajte trgovce zasto kupuju na Arizoni a ne kupuju domace.Ove godine mraz je unistio rod u cijeloj evropi vidjecete postoce biti najesen i iduce godine.

ODGOVORITE
Name

Boki

30.05.2020 22:47

Teska vremena i varijacije u cijenama nisu nista nivo, na zalost, mi nemamo drzavu koja bi stitila svoj narod tako sto bi popustila gfje zaista moze, u akcizama na gorivo, troskovima za el.energiju..ali yo nema sanse jer se tu placa stranački kadar koji ce tako glasati revnosno na izborima, dok ce drugi ostati kod kuce i pricati-nemam za koga glasati, sa druge strane, uhljebi imaju i kao pravi kultusti ce se pojaviti gdje i kada treba.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

31.05.2020 05:34

Није проблем у скупоћи или јефтиноћи , проблем је у плати , она је мала и ја трошим оно што зарадим , а привреда се може подићи само са већом потрошњом а ње нема.

ODGOVORITE
Name

Kaurin

31.05.2020 08:00

I treba. To Mile care. Izuvaj bagru, i onako samo služe za sator. Sto su gladniji to tebe željnije gledaju i cekaju kobasicu i pivu dzabane

ODGOVORITE
Name

Trgovac

31.05.2020 12:29

Neka dižu koliko hoće. Sama će tražnja to regulisati ( gorivo u vrijeme zabrane kretanja)

ODGOVORITE