Epidemija slabi, novi slučajevi sa lakšim simptomima

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da epidemija ide svojim željenim tokom i da je primetan silazni trend.

Srbija 30.05.2020 | 09:47
Epidemija slabi, novi slučajevi sa lakšim simptomima

Darija Kisić Tepavčević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, kaže da je bitno naglasiti da su sada poslednje dve do tri nedelje epidemije kada većina slučajeva koji se otkriju su upravo oni za kojima tragaju, tj. kontakti sa laboratorijski potvrđenim slučajevima i to su osobe koje uglavnom nemaju nikakve simptome i znakove infekcije.

Ukazala je da u mnogim zemljama više i ne testiraju osobe koje nemaju simptome infekcije.

"Mi smo se odlučili za ovakav nadzor da ne bismo propustili nijedan potencijalni rezervoar zaraze, jer mislimo da je to bolji model kako bismo što pre suzbili ovaj virus u našoj populaciji", dodaje Kisić Tepavčevićeva.

Borbu protiv ovog virusa moramo da shvatimo kao jedan globalni problem gde svi zajedno kao svet moramo da delujemo, dodala je ona.

Na pitanje da li virus slabi, Kisić Tepavčevićeva kaže da što se tiče virulenice takvu vrstu ispitivanja nismo ni mi radili niti bilo gde u svetu, kao i da je kratak vremenski period da bi mogli da pouzdano kažu da li virus slabi.

Ipak, kako kaže, indirektni pokazatelji ukazuju da oslabila aktivnost virusa u populaciji.

Ukazala je da je sada period godine kada nije sezona kapljičnih infekica i i infekcija sličnih gripu, kao i da je manja verovatnoća prenosa ovog virusa.

"Suština je da je sada itekako oslabila njegova aktivnost u populaciji", dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Naglasila je da procenat novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou ispod jedan odsto i da je to uz intezivno istraživanje svih mogućih kontakata.

"Da radimo testiranje samo osoba koje ispunjavaju makar neke od simptoma onda bi taj broj otkrivenih slučajeva sada već bio jednocifren, a imali bismo dosta tih osoba koje nemaju simptome, a koje mogu oko sebe da šire infekciju", objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

Istakla je da je se postepeno vraćamo životnim aktivnostima, kao i da moramo da naučimo da živimo sa virusom.

"Uvek postoji teoretska mogućnost da će on da nestane, ali su sada sve manje šanse za to ako se preseli ponovo sa južne hemisfere kod nas", dodola je Kisić Tepavčevićeva.

Naglasila je da moramo da budemo svesni da je virus tu i da to nije jedini virus koji je oko nas.

Kada je reč o sportskim događajima, kaže da kada je u pitanju publika to nije tako brojčano određeno do 1.000 ljudi, već da to pre svega zavisi od prostora gde se na otvorenom odvijaju ti sportski dođađaji.

"Ono što jeste preporuka je da bude udaljenost minimum jedan metar između navijača. To bi praktično značilo da je jedno mesto slobodno između navijača", kaže Kisić Tepavčevićeva.

"Na otvorenom, pogotovu u ovom periodu godine, znatno je smanjen rizik od prenošenja ovog virusa i sada na svakome je lična procena da li to predstavlja rizik za njega da se zarazi", dodala je doktorka.

Kada su u pitanju zatvoreni prostori još postoji maksimum dozvoljenih sto ljudi, ali ističe da je većina zemalja sada povećala taj broj.

"Tu zavisi od kvadrature prostora, jer ne može da bude uniforman broj bez obzira kolika je veličina te prostorije i tu će sigurno da se ide u popuštanje svih mera, jer opet napominjemo da sada znamo da je virus tu, moguće da će on da bude sa nama dugo i da moramo da naučimo da živimo sa njim i da naučimo da mislimo da je on tu", zaključila je Kisić Tepavčevićeva.

(RTS)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DD

30.05.2020 10:00

Sto ga ovi epidemiolozi lazu.Izbori, a ona ce biti kandidat za ministra zdravlja.

ODGOVORITE
Name

Trn

30.05.2020 10:33

Fina žena,nema šta.

ODGOVORITE
Name

re

30.05.2020 15:04

Jeste gang bang.

Name

trt

30.05.2020 15:55

Botoks na kub. Zasto je problem dostojanstveno stariti?