SDA i HDZ približili stavove, izbori 2021.

Izbori za Gradsko vijeće Mostara trebali bi nakon 2008. godine ponovo biti održani u februaru naredne, 2021. godine.

Bosna i Hercegovina 30.05.2020 | 09:05
SDA i HDZ približili stavove, izbori 2021.

Iako dinamika stranačkih odnosa između SDA i HDZ-a ne ide u prilog postizanju dogovora, posljednja presuda Suda u Strazburu i ovlaštenja koja ima Ustavni sud BiH, a posljednično Centralna izborna komisija (CIK) ubrzavaju tok događaja.

Sastanci stranačkih rukovodstava odvijaju se dalje od očiju javnosti, a kako saznaje portal Klix.ba predstavnici gradskih mostarskih organizacija i rukovodstva stranaka preksinoć su se, pod okriljem Ambasade Sjedinjenih Država, sastali u Sarajevu. Na sastanku su bili najavljeni i lideri Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Posljednji susret nije donio konačan dogovor, jer je HDZ "povukao ručnu", pozivajući se na standardnu mantru nediranja u Statut grada Mostara gdje bi zahtjevi SDA bili ispoštovani kroz opširan politički sporazum čije provođenje bi garantovali strani ambasadori i međunarodne organizacije uključene u dogovor.

Ipak, kako saznajemo, pritisnuti zahtjevima međunarodnih predstavnika i ovlaštenjima CIK-a iz presude u sporu Baralija protiv BiH, stranačke organizacije u Mostaru već su krenule u pripreme za izbore, formirale izborne štabove te je konačan dogovor posve izvjestan.

Posljednji izbori u Mostru održani su 5. oktobra 2008. godine, a nakon presude Ustavnog suda BiH neprekidno gradom vlada HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Brojni pregovori zadnjih desetak godina nisu urodili plodom, ali Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u oktobru 2019. godine po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine presudio je da su građanima najvećeg grada u Hercegovini povrijeđena ljudska prava te ostavio mogućnosti da Ustavni sud donese privremeno rješenje.

(Klix)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Andric

30.05.2020 07:30

U cemu je razlika,oktobar 2020.ili februar 2021.???Sta non stop mudrujete,o glavi vam se nadmudrivalo...

ODGOVORITE
Name

Al dorat

30.05.2020 07:50

Zadnji put odrzani 2008 znaci nije odgadjanje mjesec vec vise od 8 godina. I ovu bih pod hitno treba da se raspadne. Pod hitno

Name

borac

30.05.2020 09:34

a sta ce im izbori sve ce biti isto kao i kod nas.

ODGOVORITE
Name

Sss

30.05.2020 12:06

Koji crni izbori kad ne odgovaraju ni HDZ-u ni SDA-u koji su potrosili za 12 godina blizu milijardu KM buđeta i desetine miliona donacija a da nikome nisu morali polagati racune.Nad Mostarom je napravljen najveci urbani genocid na svijetu.

ODGOVORITE
Name

mostar

31.05.2020 07:48

HDZ i SDA ovi stavovi nikad nisu bili ni udaljeni sto se tice lopovluka i kriminala i korupcije oni su povezani celicnom mrezom koja se lako ne raskida.Samo sto je covic mudriji licemjer od bakira pa profesionalno pokrada sve i onda trazi od drzave da to namiri.Dok je bakir samo za sebe sposoban,ukrasti a ovi okolo njega su neiskusni osim pojedinaca,pa se nasadjuju i hapse se za sitnice dok vozdovi za stotine miliona nista ne odgovaraju.A za dodika netreba nista ni kazati on je savrseni profesionalac za te poslove sve je moguce ispite polozio.

ODGOVORITE