SAD: U Džordžiji vanredno stanje, vojska na ulicama

U Atlanti su oštećeni policijski objekti, a zapaljeno je jedno policijsko vozilo. U Dallasu je policija iskoristila suzavac, a demonstranti su policajce gađali kamenjem.

Svijet 30.05.2020 | 07:43
SAD: U Džordžiji vanredno stanje, vojska na ulicama

Demonstranti se i dalje sukobljavaju s policijom u američkim gradovima nakon što je preminuo afroamerikanac George Floyd kojeg je hapsila policija u Minneapolisu.

Stotine ljudi su se okupile ispred Bijele kuće u Washingtonu koja je u petak bila privremeno blokirana, a traže pravdu zbog Floydove smrti.

Demonstracije traju u Minnesoti, New Yorku i Californiji. Sada već bivši policajac iz Minneapolisa je uhapšen i optužen za ubistvo Goergea Floyda. Na snimku se vidi Derek Chauvin koji koljenom vrši pritisak na Floydov vrat. On i još trojica policajaca su dobili otkaze. Chauvin će se pojaviti na sudu u Minneapolisu u ponedjeljak.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da se radi o "užasnom događaju", a kontaktirao je i Floydovu porodicu.

Demonstranti su ispred Bijele kuće zahtijevali pravdu, a uprkos policijskom satu koji traje od 20:00 do 6:00 sati, okupljanja je ipak bilo. Demonstranti su palili objekte i vozila te su se sukobili s policijom u New Yorku, Los Angelesu, Chicagu, Denveru, Houstonu, Louisvilleu, Phoenixu, Columbusu i Memphisu.

U Atlanti su oštećeni policijski objekti, a zapaljeno je jedno policijsko vozilo. U Dallasu je policija iskoristila suzavac, a demonstranti su policajce gađali kamenjem.

Guverner Georgije Brian Kemp je proglasio vanredno stanje u okrugu Fulton u kojem se nalazi Atlanta. To mu je omogućilo da mobilizuje do 500 pripadnika nacionalne garde čiji je zadatak za zaštite ljude i imovinu.

Policija je se nalazi ispred sjedišta policije u Oaklandu gdje su demonstranti također okupljeni. Policija je naredila okupljenoj masi da se raziđe, a nakon što je upozorenje ignorisano, iskoristila je suzavac.

Pentagon planira poslati vojnu policiju u Minneapolis kako bi pomogla u uspostavljanju reda i mira. Nemiri u ovom gradu traju četvrtu noć zaredom.

Mnogi demonstranti su uhapšeni.

(Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Alf

30.05.2020 08:01

Ma nasa vlast bi sve te protestante proglasila izdajnicima privela u stanicu izdali prekrsajne naloge . Lukac bi to rjesio za dan. Vidite kako je nasa vlast sposobna . Tramo ne moze da smiri situaciju silini Tramp . Nasi to rijese kao od sale . Tramp bi trebao angazovati nase za savjetnika da mu rjese te ne zakonite skupove .

ODGOVORITE
Name

A la Burle

30.05.2020 08:48

Ne da se Trampiju Corona pa da si pita! Navikao, das pare i sredis, ha, ha..

Name

Skeptik

30.05.2020 08:09

Ništa nije slučajno. Oni koji su palili ovde, Ukrajini, Sjevernoj Africi ...sada pale i po SAD. Ovo ujedno pokazuje da iza svega ovoga (plus covid 19) ne stoji zvanični Vašington.

ODGOVORITE
Name

Serbforever

30.05.2020 08:20

Sta reci,Amerika je zemlja u kojoj se mrrze crni i bijeli Kad bi pustili bio bi rat do istrebljenja

Name

Skeptik

30.05.2020 09:25

Serbforever, doduše, moguće je da iza ovih nemira stoji upravo Tramp, u Minesoti na svim glavnim funkcijama su demokrati (guverner, drž sekretar, policijski šef...senatori za oba doma su iz Minesote, demokrate su 2016.pobjedile u Minesoti...) tako da ovo sigurno nema nikakve veze sa crncima i bjelcima. Pogledaj snimke od sinoć, u Atlanti demoliraju sjedište CNN koji podržava demokrate a kritikuje Trampa. Trebalo bi vidjeti koji se to objekti pale svuda a koji ne...Deset hiljada vojnika u ratu vodi pukovnik tako da i deset hiljada demonstranata vodi neko ko je u rangu pukovnika, ne može to sve da se samo,spontano, vodi i organizuje.

Name

Npr

30.05.2020 10:37

Ko stoji iza ovoga

Name

Hm

30.05.2020 08:50

Dobio sam info da su policajac i navodna zrtva bili u istim specijalnim jedinicama i da je sve nastimano da bi narod pravio nered i sukobe i skrenuo paznju sa duboke drzave. Nicemu vise se ne moze vjerovati.

ODGOVORITE
Name

Crkvena

30.05.2020 09:23

Ma sto ga nama nisu poslali,nasi bi rekli sam se utopio nesretan slucaj i gotovo. Kamere,svjedoci I dokazi nisu mjerodavni

ODGOVORITE
Name

Da da

30.05.2020 10:48

Dosao djavo po svoje...tako su i oni napravili nered po cijelom svijetu...mozes kako hoces ,ali ne moze do kad hoces...ipak ima veca sila

Name

Mrkva

30.05.2020 09:55

Tako se to radi protiv bahate policije i lopovske vlasti!!!! Kod nas "po gibiru i u miru", a kontejnere kopaju.... tuzno

ODGOVORITE
Name

MAMU VAM FAŠISTIČKU!

30.05.2020 10:02

UŽASAN "DOGAĐAJ" JE AMERIČKO DRUŠTVO!EVO ZAŠTO SU IPAK AMERI "AMERI",A MIGOVNA,PRAVDA ZA DAVIDA!

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

30.05.2020 10:04

Ne kaže stari narod džaba "dabogda se o sebi zabavili,, pa druge na miru da ostave. Nije to ubijati nedužni narod po svijetu.

ODGOVORITE
Name

Deda

30.05.2020 10:04

Kod nas policija ne smije ni da privede covjeka a da je ne optuze da nije je demokratska a ameri lijepo sjedu na covjeka dok mu dusa ne izadje na nos. Volio bih da stanivukovic ode tamo i da se bahati malo. On je i placen od ovih sto pod demokratskim logom maltretiraju cio svjet. Jos malo ako bog da kuca im gradjanski na vrata. Ako krvlju stices krvlju ces i platiti. To je dokazano kroz istoriju covjecanstva.

ODGOVORITE
Name

Inženjer Igor expert za koronu

30.05.2020 10:23

Smatram da je Mineapolis novi klaster zato što demonstranti ne nose maske i ne drže se socijalne distance.

ODGOVORITE