Sud naredio baki da izbriše fotografije unuka sa Facebooka!

Baki iz Holandije nedavno je sud naredio da izbriše fotografije svojih unuka sa Facebooka i Pinterest-a, nakon što ju je sopstvena ćerka tužila zbog objave slika bez njenog zakonskog pristanka!?

Zanimljivosti 28.05.2020 | 17:48
Sud naredio baki da izbriše fotografije unuka sa Facebooka!

Prema GDPR direktivi Evropske unije, fotografije dece do 16 godina mogu se objavljivati na mreži samo uz saglasnost roditelja, a jedna holandska majka nije se postidela nimalo što je svoju majku "oterela" na sud zbog odbijanja da ukloni fotografije njene unuke sa njenih profila na društvenim medijima.

Očigledno, baku je tužila nakon što je više puta odbijala da izbriše slike svoje troje unučadi, starosti 14, 6 i 5. Ona i njena ćerka su pre godinu dana prestale da razgovaraju zbog ovog naizgled beznačajnog i bizarnog problema

Majka dece je motivisala svoju odluku da sopstvenu majku pošalje na sud rekavši da ne želi da se fotografije njene dece izlažu na internetu i da su javne fotografije "ozbiljno narušile njihovu privatnost“.

Čini se da njihova baka to nije razumela, ali sudija je to definitivno presudila u korist roditelja dece i naredila optuženom da u roku od 10 dana ukloni sve fotografije svojih unuka ili da se suoči sa novčanom kaznom od 50 evra dnevno za svaki dan zaostatka fotografije su bile dostupne na njenim Facebook i Pinterest stranicama.

Njena ćerka tražila je od sudije kaznu od 250 evra dnevno, ali očigledno je sud smatrao da je to preterano.

GDPR pravila se tipično ne odnose na "čisto ličnu" ili "kućnu" obradu podataka, ali u ovom slučaju sudija je presudio da je objavljivanjem dečjih slika na Facebooku baka učinila dostupnima široj publici na internetu tj društvenoj mreži facebooku

"Na Facebooku pogrešno postavljene fotografije (opcija javno) mogu biti distribuirane i mogu završiti u rukama trećih strana", navedeno je u presudi.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar