Pitanje granica Srbije i Crne Gore riješiti razgovorom

Crna Gora ima pravo da uspostavi parametre za to ko može da uđe u zemlju, u skladu sa epidemiološkim preporukama, i treba pažljivo da razmotri kako bi to moglo da utiče na odnose sa Srbijom, rekao je specijalni američki izaslanik za Balkan Metju Palmer.

Region 27.05.2020 | 22:21
Pitanje granica Srbije i Crne Gore riješiti razgovorom

Palmer je za Glas Amerike izjavio da će Srbija i Crna Gora uvijek biti susjedi i da treba da nađu način da rješavaju ta pitanja u partnerskom odnosu.

Prema njegovim riječima, najvažnija poruka je da vlade dvije zemlje treba da razgovaraju i da postoje otvoreni kanali komunikacije.

– Crna Gora svakako ima pravo da uspostavi parametre za to ko može da uđe u zemlju i postojaće epidemiološka komponenta u procesu donošenja te odluke. Treba i da pažljivo da razmotre kako bi to moglo da utiče na odnose sa važnim susjedom – kazao je Palmer. 

Prema njegovim riječima, Crna Gora treba da razmotri i kako će to uticati na ljetnju turističku sezonu, s obzirom na važnu ulogu srpskih turista u crnogorskoj ekonomiji.

Crna Gora će u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, najavio je ranije predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Marković je rekao da je kriterijum najviše 25 oboljelih u odnosu 100.000 stanovnika i da će prvo biti otvorene granice za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije i Grčke.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome što prvih dana juna neće biti otvorene granice za građane BiH i Srbije, Marković je rekao da se otvaraju granice država koje imaju sličnu epidemiološku situaciju kao i Crna Gora.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Baja

27.05.2020 23:51

Ovaj nije normalan.Pa sloenija ima preko 50 oboljelih na so hiljada stanovnika.

ODGOVORITE
Name

Mrki

28.05.2020 11:38

Al sad nema ni jednog a mi 40

Name

А

28.05.2020 07:28

Чим овај овдје забада нос иде се на неки већи конфлит од овог срања.

ODGOVORITE
Name

Re:

28.05.2020 15:28

Он је на ту позицију дошао с позиције, пази сад: Замјеник помоћника секретара тамо некога. То би у преводу значило оштрач оловака и везач пертли.

Name

Bata zvani Cato

28.05.2020 08:23

Bez razgovora nista. Bez toga bi i Vi ostali bez posla. Ali nije problem u razgovoru nego u namjeri - zato imamo ovakav svijet kakav jeste!

ODGOVORITE
Name

Ja

28.05.2020 08:51

U šta se sve ovi petljaju.Pa oni su ih i zavadili.Napravili situaciju u Crnoj Gori i sad uskaču da nešto rješavaju.Ko i kod nas, hoće od B i H da prave mini Jugu a tu istu veliku Jugu oni rasturili.Mislim pripomogli.

ODGOVORITE
Name

Neso

28.05.2020 11:39

Ne brinite eto mirovnjaka eto patriote i rodoljuba

Name

Petar Doboj

28.05.2020 14:52

A šta mogu državice kao što su Srbija i BiH? Šta? Ništa. I ono što bi mogli zbog prodanih duša kao što su političari ne mogu. Oni svoje vile i stanove imaju po Beču, Kipru i sl. A ti narode obavezno ih opet podržavaj. Sad će izbori, paketi su sprembi.

ODGOVORITE