Pošte nezakonito naplaćuju poštarinu?!

Nakon što su dvije godine od građana naplaćivali poštarinu od 1,8 KM za pošiljke koje sadrže robu iz inostranstva, tri javna poštanska operatera u zemlji su konačno shvatila da time krše propise Svjetske poštanske unije. Sada od Unije traže da Bosnu i Hercegovinu izuzme od primjene tih propisa, a kako bi legalizovali uzimanje miliona maraka po ovom osnovu.

Bosna i Hercegovina 27.05.2020 | 17:16
Pošte nezakonito naplaćuju poštarinu?!

Svoj zahtjev su pretočili u Inicijativu za izuzeće iz Svjetske poštanske konvencije. Ta inicijativa bi trebala da bude podnesena na 27. Kongresu Svjetske poštanske unije.

Na ovaj način stavljena je tačka na polemike oko toga da li je ovaj namet koji su pošte uvele legalalan, s obzirom da je inicijativa krunski dokaz i priznanje da se od građana uzimao novac koji je suprotan konvenciji.

Ne samo da traže amnestiju, već pošte u BiH traže da nastave sa ovom praksom.

Inače, BiH se pristupanjem ovoj Uniji u januaru 1993. godine obavezala na poštivanje njenih akata.

U Inicijativi, u koju je CAPITAL imao uvid, traži se izmjena članova koji se odnose na poštarine i to na način da se BiH dozvoli da naplaćuje dodatnu naknadu od primalaca običnih pošiljki koje sadrže robu, jer su „morale biti pretvorene u praćene pošiljke, što kako tvrde iziskuje dodatne troškove“.

“Pošiljke koje sadrže robu zaprimljene u BiH moraju biti praćene kako bi se ispunili carinski i sigurnosni zahtjevi i kako bi bile u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom”, stoji u obrazloženju Inicijative.

Bosna i Hercegovina kao članica Svjetske poštanske unije (Universal Postal Union) učestvuje na kongresima UPU-a koji se organizuju svake četiri godine, a na kojem se razmatraju i usvajaju odgovarajući akti. Isto tako svaka država članica UPU-a ima mogućnost podnošenja prijedloga izmjena i dopuna kao i zahtjeva za izuzeće iz pojedinih odredbi navedenih Akata koji se usvajaju na redovnim kongresima.

Da podsjetimo, poštanski operateri u BiH već duže vrijeme naplaćivali poštarine bez obzira što su one već plaćene u odlaznoj pošti.

Uvođenjem ovog nameta zaustavljena je ekspanzija u online trgovini. Mnogima više nije bilo isplativo naručivati sitne predmete preko internet oglašivača, posebno iz Kine, jer je naknadna poštarina znatno uticala na njegovu cijenu. Često je cijena poštarina premašivala vrijednosti pošiljke.

(Capital)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Jaaa

27.05.2020 15:20

Lopovluk!

ODGOVORITE
Name

Ana

27.05.2020 16:58

Kako da se zaposlim u Pošti Bijeljina. Ko su likovi M. Mihajlović i Bjelica R? Vidim neke žene se zaposlile i stalno se zapošljava, a nigdje konkursa.

Name

Aleksanar Banja Luka

27.05.2020 15:53

Zanima me šta rade tkz.pravnici u Poštama Srpske ako su priznali da nezakonito naplaćuju poštarinu,kakvi su to pravnici i koje pravo primjenjuju.Da li pošta krši zakon i kad zapošljava radnike bez konkursa 'oće li i to biti na toj konveciji?Molim vas,uzeli milione i imaju obraza da to traže i dalje!?Pa šta radi POLICIJA?Zašto policija ne uhapsi rukovodsvo pošta koji su odgovorni što je NJIHOVO stranačko preduzeće nelegalno naplaćivalo poštarinu.Znači onaj ko krade i kaže da krade oprašta mu se i još bude nagrađen sa boljom funkcijom i foteljom.Pa zamislite i Njemačkoj da se dogodi neki skandal u Mercedesu ili nekoj firmi šta bi sve bilo.MA KATANAC NA VRATA I ĆAO!Kakava pošta kakvi bakrači

ODGOVORITE
Name

Laz

27.05.2020 15:55

Joj, koji krimosi...

ODGOVORITE
Name

drnd

27.05.2020 16:05

Nije samo rijec o obicnoj posti. Meni su i za preporucene posiljke znali uzeti tih 1.80. Kakav lopovska drzava!! Na planeti nam nema ravnih.

ODGOVORITE
Name

Tamni vilajet

27.05.2020 16:21

U ovom tamnom vilajetu za sve i svasta su uveli dodatne takse, pa zasto nebi i za postu.

ODGOVORITE
Name

borac

27.05.2020 16:45

A gdje se to kod nas ne krade??

ODGOVORITE
Name

borac

27.05.2020 16:47

Kupim na Piku postarina 8 km postar mi uzima jos tri marke za dostavu iako sam 50 m udaljen od poste.

ODGOVORITE
Name

Boris

27.05.2020 17:30

Prokletstvo je ubilo čovjeka. Uhljebi nas uništiše

ODGOVORITE
Name

live

27.05.2020 17:44

Prestao sam koristiti usluge pošte kada su počeli da naplaćuju uplatnice, mislim nekad u toku prošle godine. Kada sam došao da uplatim račune tražio sam uplatnice, jer ih nije bilo na onim pultovima gdje su inače bile i gdje se popunjavaju. Došao na šalter da tražim i radnica meni daje tri komada i kaže da platim 0,3 KM. Nisam mogao vjerovati, samo sam kratko pitao zar stvarno da platim uplatnice, a radnica je bila u fazonu, ne moraš, onda idi iz pošte. Znači naplaćuju NJIHOVO OSNOVNO SREDSTVO ZA RAD, jer što se mene lično tiče, ja mogu njima i diktirati podatke, ili pokazati na telefonu, nisam ja taj kojem trebaju podaci fino ispisani kako bi oni nepismeni na šalterima pošti znali da unesu uplatu u sistem. Tad sam definitivno prešao na mobilno bankarstvo samo da ne gledam te budale, iako, naravno i tu uslugu plaćam, ali bar kao gospodin.

ODGOVORITE