U "igri" nova firma za uvoz "pokretne bolnice"?!

Od  Agencije za lijekove BIH još niko nije zvanično tražio dozvolu za uvoz prateće medicinske opreme za pokretnu bolnicu. U Agenciji nam je potvrđeno da su kontaktu sa predstavnicima firme "Global Balkan", koja je i uvoznik. U međuvremenu, u priči o uvozu medicinske opreme - pojavljuje još jedna firma. 

Republika Srpska 26.05.2020 | 20:01
U "igri" nova firma za uvoz "pokretne bolnice"?!

"Od strane istih smo smo obavješteni da će se u toku ove sedmice veleprometnik "Derby Trade" iz Brčkog javiti kao ovlašeni zastupnik najvećeg dijela opreme u pokretnoj bolnici, zahtjevom za uvoz medicinske opreme'' – odovorili su nam iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH.

Firma ''Derbi trade'' iz Brčkog samo je posrednik u cijelom poslu jer je, sticajem okolnosti, oficijelni zastupnik medicinske opreme italijanskog proizvođača Fazini za BiH. Ova firma je uvozniku bolnice neophodna, jer posjeduje potrebne dozvole za registraciju medicinske opreme.

Ipak, sva oprema koja se nalazi pod carinskim nadzorom nije registrovana kod Agencije za lijekove, pa će se morati ići sa pokušajem, odnosno, zahtjevom interventnog uvoza.

Vlasnik ''Derby trade''  za BN potvrđuje da su ga iz kompanije ''Balkan global'' zamolili da pomogne pri carinjenju opreme za pokretnu bolnicu.

''Balakan global'' nas je kontaktirao prije 2 -3 dana. Ja sam došao kod njih i dali su mi spisak opreme koja je u Njemačkoj. Pogledao sam to i vrato se u bazu ''Derby trade'', pregledali smo spisak iste i uvjerili se da je gro opreme iz firme Fazini, čiji smo mi oficijelni uvoznici i distributeri. Ugovor je sklopljen i omogućuje da isti mogu koristiti našu registraciju za svako registrovano medicinsko sredstvo i uz našu pismenu saglasnost ista će moći da bude ocarinjena'' – izjavio je za BN TV direktor do.o.o ''Derby trade'' Zdravko Marinčić.

Na spisku opreme, prema našim saznanjima, ima opreme koja uopšte nije registrovana i ne može se cariniti na isti način, što dodatno komplikuje situaciju.

"Jedan konkretan primjer – pomenuli su nekakav EKG aparat da ga je neko tamo registrovao neki MRL što nije tačno, taj aparat smo mi registrovali, on ima svoj kataloški broj. Mi smo još u fazi detektovanja cijele fakture koja je navodno u vozilu u nekom carinskom terminalu. Naša registracija plus odobrenje za neregistrovanu opremu jednako je mogućnost carinjenje cijele opreme. Ulazak te opreme sad će biti legalan'' – kaže za BN TV Zdravko Marinčić.

IZ UIO BIH potvrdili su nam da postoje rokovi do kada mora stići carinska prijava.

''Parktično, rok za podnošenje carinske prijave je 15. jun. Do tog roka bi se trebala podnijeti carinska prijava za uvozno carinjenje ove opreme'' – kaže portparol UIO BIH Ratko Kovačevoć.

Dok se čeka na odobrenje uvoza i carinjenje robe, šator u Zalužanima zjapi prazan. Umjesto kreveta i ostale opreme – drvene palete, nepokošena trava i smeće – slika je trenutnog stanja.

Od pomezno najavljene pokretne bolnice, trenutno imamo samo ono što vidite – šatore. Postavljeno ih je 15. Dva su zatvorena, unutra se  ne nalazi ništa. Oprema koja je stigla na početku nalazi se u hangaru pored šatora

Tačnije tu su agregati. Pored toga stigli su kreveti, madraci, rasvjeta.. Prvi kontignet carinjen je 24 aprila. Taj dio opreme sa PDV-om koštao je 2 miliona maraka. Prvi kontigent stigao je poečtkom aprila. Zajedno sa avionskim prevozom sve je plaćeno 4,6 miliona maraka sa PDV-om.

Pokretna bolnica i većina drugih javnih nabavki u protekla dva mjeseca završena je pregovaračkim postupkom. Praksa je pokazala da upravo takav način provođenja javnih nabavki ostavlja najviše prostora za zloupotrebu novca građana.

 

BN TV 

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

DD

26.05.2020 18:18

Boze sacuvaj, ovo ce biti kao "mala nevjesta"

ODGOVORITE
Name

Zeki Press

27.05.2020 06:24

"U Kini izgrd'li Bolnicu, u Srbiji izgrd'li BBolnicu! Pa kako da mi bar ne kupimo BBBolnicu?" Komentar: BBBB!

Name

Najjace Daj!

27.05.2020 06:28

Prava mjera: treba pojacati uvoz!

Name

Andric

26.05.2020 18:25

Dobro Va(i)skovic rekao,izace to na 3,5 miliona eur...

ODGOVORITE
Name

re

26.05.2020 18:46

za prvu rukua poslije i vise na kraju ta bolnica ce kostat kao svetog petra maslo

Name

gg

26.05.2020 18:48

pa vec je izaslo na 4,6 miliona

Name

Re

26.05.2020 18:50

Bitno da se pljacka RS, sto veci iznos to bolje za ove pod zastavom Srpske. Gamad...

Name

RE

27.05.2020 04:08

Ovo je za bolni jauk šta radi bahatost RS, za te milione od narodnog kredita koje je dao za šator i opremu pokretne bolnice, mogao je na mjestu hirurgije napraviti novu bolnicu iz temelja sa više spratova.

Name

Milovan kondor

26.05.2020 18:48

Agregat kupljen u Svajcarskoj za 50 000 franaka a duplo veći u Njemačkoj 10 000eura

ODGOVORITE
Name

Mutikase

26.05.2020 18:50

P a kakve sad ima veze Italija sa bolnicom zar nije bolnica kupljena u Njemackoj.Dobro je da su transportovali avionom jer dasu vozili drumskim saobracajom od Njemacke do nas svi bih ubacivali neki svojih oprema na kraju bolnica bi bila suvlasnistvo RS

ODGOVORITE
Name

cups

28.05.2020 00:44

Ali ovaj je bas dobar

Name

Nole

26.05.2020 18:51

Veća prevara i lakrdija nije viđena u svijetu u ovoj pandemiji....

ODGOVORITE
Name

XX

26.05.2020 18:57

Evo sad VIŠKOVIĆU ajde budi čovjek odgovoran i moralan kao što često kažeš na sjednicama za sebe pa javno reci svima nama u oči,, kakva je ovo nabavka i koliko traje i sva ova natezanja nebili što stiglo od te opreme,, davno su vas prozvali za ovu bolnicu pa vi branili sve ito javno i još se falili kako je to super reakcija i spas za pandemiju,, vreme prolazi i x neki vaši rokova za (biće spremna),, jeli mali Stanivuković u pravu, Vukanović i Trivićka,, pusti ko je je vlast ko opzicija, znamo mi to,, ko je upravu za ovo što se vidi evo more se reć mjesecima,, kome ovo treba što se vidi,, pare su se mogle obrnut 3 puta do sad i pomoć mnogima, a ovo je VIŠKOVIĆU? šta molim vas recite narodu ako smijete od DODIKA, ako nesmijete onda recite bar da NESMIJETE, nestoji vam što pričate na skupšini i što se vidi i zna,, molim vas g. VIŠKOVIĆU da date odgovor svima nama.

ODGOVORITE
Name

Viško Nejaki

26.05.2020 20:42

Odgovorno tvrdim da je kupovina transparentna, tako mi časti i poštenj našeg (Srpskog) člana predsjedništva.

Name

Ре ххх

27.05.2020 03:18

Viskovic nejaki rece da su to lapili Vijetnamu ispred nosa, moj prijedlog, nazovite Vijetnam I dajte to upola cjene, isplatice she.

Name

Dc

26.05.2020 19:33

Bravo komunjare, licemjeri, lopovi,...do konacne propasti RS.

ODGOVORITE
Name

Tiito

26.05.2020 20:02

.ebe lud zbunjenogaa.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

26.05.2020 20:05

HAHAHHAHAHA KAKVO BEZVLAŠĆE A KRETENA SVE VAM J....

ODGOVORITE
Name

Jami

26.05.2020 20:08

Gdje ce lopovluk proci bez Brcko distrikta , tu se zagube svi tragovi

ODGOVORITE
Name

Mirkan

26.05.2020 20:35

Vlast ima problem i ovo je samo razvodnjavanje istog.

ODGOVORITE
Name

Klix

26.05.2020 21:05

Ovakve bolnice koristi USA vojska u Iraku, ne plaćajući nikome struju, kanalizaciju i vodu. Koliki će biti troškovi struje, ko će dovesti vodove i postaviti trafoe i gdje? Ne misli neko valjda da koristi agregate 24/7? Gdje je kanalizacija, klimatizacija, stalno napajanje za operacione sale? Balkan global je uspješna firma, nije im ovo trebalo, samo kvare imidž! A premijer je gramziv i neinteligentan, bacio pare na vreću bez dna!

ODGOVORITE
Name

Re

26.05.2020 22:04

Po cemu je ova tasna masna respektabilna firma? Koje reference ima? To sto preprodaje oteto narodno oruzje u dilu sa Mupom po desetostruko vecim cijenama Namibiji? Po tome sto pravi neka oklopna vozila za Mup a koliko znam do sada su napravili dva ili tri i to vozila koja su u fazi prototipa i istrazivanja i to tako sto vecinu komponenti koje ugradjuje kupuje od drugih firmi, a prave samo oklop? Po tome sto nema web stranice? To je ozbiljna firma? Jel vama svaki hohstapler koji obuce odjelo moze prodati zvaku da je neki biznismen? Po tome sto je gazda dovezao onog Vijetnamca laznog biznismena iz Njemacke i vozao ga vladinim avionom i pravio budale od Zeljke i Dodoka organizujuci im sastanke sa njim, a lik nema 100 eura u dzepu?Neka ta firma kaze sta je i koliko prodala i poslova sklopila na svjetskom trzistu gdje postoji konkurencija, namjesteni ugovori sa drzavnim institucijama RS se ne broje, lik se sprda sa nama o nasem trosku i glumi biznismena, a takvi kao ti pricaju da je on neki biznismen. Lako je glumiti biznismena sa budzetskim parama i naduvanim cijenama, nek proda Despota njemackom ili makar estonskom mupu, maune jarane tamo treba na tenderu pobijediti druge igrace!

Name

Ma sta rece

27.05.2020 14:11

A po cemu je Balkan global uspjesna firma?

Name

OSTANI KOD KUCE

27.05.2020 05:30

OVA POKRETNA BOLNICA JE POSLJEDICA DEVIZE ,,OSTANI KOD KUCE I VANREDNOG STANJA,, KOJE JE ZA NEKE BILO INZVANREDNO, , DOK NA HILJADE LJUDI NIJE MOGLO KUPITI MASKU I RUKAVICE KOJIH NIJE BILO DRUGI SU SE BAVILI ,PRANJEM NOVCA PREKO ISTIH PA SVE DO POKRETNE BOLNICE,,,NARODU SU IZAZVALI PANIKU I ZASTRASIVANJE KAO I RAZNE KAZNE ....A ONI SE BOGATILI NA NARODSKOJ MUCI....CEMU I KOME ,POKRETNA BOLNICA,,VJEROVATNO DA SE NASTANE ZMIJE I KRPELJI......A MOZDA I MIGRANTI VRIJEME CE POKAZATI ..A MOZDA USKORO I ZURKE KRENU NA OTVORENOM.....A ZA TO CE SE RADOVAN NEJAKI OBRACATI JAVNOSTI I GRADANIMA KAKO TO SVE TOBOZE TREBA TAKO A I TREBA KAD SUTIMO I TRPIMO I NISMO NIIMALI ZASTA NEGO ,,DA SJEDIMO U KUCI,,,

ODGOVORITE
Name

Zato

27.05.2020 05:58

Zato što ni do danas pokretna bolnica nije u funkciji (a da je trebalo da se upotrijebi-zbog nekompletnosti-to nije bilo moguće ) gospodin Višković treba da podnese neopozivu ostavku.

ODGOVORITE
Name

Prika

27.05.2020 07:08

Ima li igdje posten policajac,tuzilac da makar malo stane na rep ovim lopovima.citava bosna nam je takva,isto rade i tamo.mi u bijeljini imamo vise sluzbenih auta nego citava svajcarska.propast.nije ni cudo sto je i bog digo ruke od nas

ODGOVORITE
Name

Aha

27.05.2020 07:55

Svi tragovi izgube se u Brckom!!!!! Lako je prodavati oteto i svercovati a o proizvodnji ???? Nula!!dno dna