Do sporazuma o tzv. Kosovu teško prije 2021.

Male su šanse da dogovor Beograda i Prištine u vezi sa Kosovom bude postignut pre početka sledeće godine, iako američka administracija čini sve da dve strane potpišu sporazum već u septembru, pre tamošnjih predsedničkih izbora, saznaje nezvanično "Blic".

Srbija 24.05.2020 | 19:02
Do sporazuma o tzv. Kosovu teško prije 2021.

Ovu temu juče posle dužeg vremena pomenuo kosovski premijer u tehničkom mandatu Aljbin Kurti, koji je rekao da ambasador Ričard Grenel ne želi da našteti Kosovu i Albancima, ali da nastoji da Beograd i Priština postignu brz dogovor - ako je moguće do septembra.

Naš izvor iz diplomatskih krugova, međutim, navodi da su šanse za tako brzo rešenje veoma male.

- Vlade u Prištini nema, dok će u Beogradu vlada biti formirana verovatno nešto pre septembra. Malo je očekivati da se sporazum postigne i potpiše za svega nekoliko dana - navodi izvor našeg lista.

Kurtijeva priča

- Kad nešto želite da uradite vrlo brzo, pokušavate da pritisnete najslabiju stranu, jer nastojite da stvari budu obavljene u roku od nekoliko nedelja ili meseci. Ambasador Grenel vidi istorijsku priliku za sporazum bez previše brige o njegovoj sadržini i primeni - sa fokusom na potpisivanje. Dakle, on želi potpise Prištine i Beograda, i to je glavni cilj. Ali brinem se zbog njegovog pristupa. Mislim da želi da se to dogodi najkasnije u septembru. Sećam se da mi je u oktobru rekao da želi sporazum do februara, a sada čujem da je rok septembar - rekao je Kurti, dok Ričard Grenel juče nije hteo da komentariše ove izjave smenjenog kosovskog premijera.

Postizanje dogovora i rešavanje višedecenijskog kosovskog spora svakako je u interesu SAD, i to je i bio cilj Grenela u pregovorima sa Vučićem i Tačijem. Ukoliko bi do njega došlo, američki predsednik Donald Tramp mogao bi da ga predstavi u predsedničkoj kampanji kao jedan od svojih spoljnopolitičkih uspeha. Međutim, malo vremena je ostalo i teško je poverovati da će dogovor biti postignut za samo nekoliko nedelja ili dana, a da pre toga nije mogao da se nađe kompromis decenijama.

Faktor izbora

U tom slučaju nije realno očekivati da pre 2021. godine bude pronađeno rešenje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko dana da ga politički protivnici svake godine optužuju da će priznati nezavisnost Kosova, ali da se o tome ne vode nikakvi razgovori.

- Što se Kosova tiče, niti sa nekim razgovaramo, niti postoje bilo kakvi razgovori, niti postoje bilo kakve ideje, niti postoji bilo kakvo rešenje na stolu oko bilo čega - izjavio je Vučić.

Ni blizu rešenja

- Kad god je bilo potrebno da pokažem snagu i čvrstinu srpske politike, ja sam bio taj koji je to radio i po pitanju i Kosova i Metohija i opstanka našeg naroda - dodao je Vučić.

On je istakao da njegovi politički protivnici još od 2012. godine svake godine najavljuju da će baš te godine Vučić priznati Kosovo, i da je na to navikao.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da bi za SAD bilo dovoljno da se potpiše "memorandum o nameri", koji bi bio samo početak rešenja kosovskog problema

- Grenel i Amerika ne pretenduju potpuno da završe proces. Njima je dovoljno se izađe sa memorandumom o nameri, koji će potpisati najvažnije političke figure. SAD žele da završe politički deo, da politički odgovorni ljudi postignu dogovor. To je ono što je Tramp tražio u svom pismu i posle čega u SAD može da kaže: "Mi smo rešili problem". A memorandum o nameri ne mora da razradi sve detalje. Posle toga i EU ima posla, razrađivanje članova, aneksa, prelaznih rešenja i dosta birokratsko-tehničkog rada - napominje Janjić.

Dačić: Daleko smo i od obnove dijaloga

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za Blic da su Beograd i Priština daleko od obnove dijaloga.

- Srbija je spremna za nastavak dijaloga, i zna se koji je naš uslov, da se ukinu takse i recipročne mere uvedene od strane Prištine. Oni jesu ukinuli takse, ali su uveli recipročne mere, što je još gore od taksa. To znači da svi papiri moraju da glase na Republiku Kosovo, što nikad nije bilo deo dogovora, Kosovo se uvek vodilo kao statusno neutralno. O kakvom je potezu reč svedoči i to što Grenel traži ukidanje recipročne mere. Mislim da smo daleko od obnove dijaloga, a kamoli od rešenja. Pre svega zbog Prištine - napominje Dačić.

Komentarišući ideju koju je obelodanio Lutfi Haziri, potpredsednik Demokratskog saveza Kosova koji vodi Isa Mustafe, o razmeni teritorije, Dačić je rekao da druga strana pre svega sama sa sobom da raščisti ko će to biti sagovornik Beograda.

- Prvo nek se dogovore s kim se iz Prištine priča - poručio je Dačić.

(Blic)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ba

24.05.2020 17:23

Nije takozvano gospodo gotovo je sa Kosovom sami smo krivi.

ODGOVORITE
Name

Andric

24.05.2020 17:50

Za Srbiju i RS ce bit tzv.,dok god se ne nadje zajednicka rijec,zapamti to.Ostali nas ne interesuju...

Name

Alo ba

24.05.2020 17:51

Ma nemoj, dok Srbija potpisom ne ovjeri tu samostalnost nema od te priče ništa. A ne znam koji će Srbin imati snage to uraditi. Uostalom ako je nezavisno zašto Srbiju vuku za rukav. Drugo, dešavanja u Crnoj Gori, otimanje Imovine SPC, pitanje Vojvodine i Republike Srpske. Tvrd je to orah za tvoj mali um, jer USA se više ne pita kad je krčma srpske teritorije u pitanju, pita se i Rusija, Iran, Kina, Izrael, a Mujo!?

Name

@Alo ba

24.05.2020 18:59

Hoces biti ljubazan pa nam objasnit sta si napisao?

Name

Andric

24.05.2020 19:43

Za @alo ba:sta ti nije jasno,evo objasnicu ti ja???

Name

Lili

28.05.2020 05:23

Republika. Kosovo. Neznam sta Srbija trazi ali naj bolje bi bilo za nju da se odvoji (osamostali) od Kosova i konacno postane drzava.. Ili da bude SAP-Srbija.

ODGOVORITE