Dr Srđa Janković: Rep epidemije mora da traje

Imunolog Srđa Janković je za RTS rekao da je epidemiološka situacija povoljna ali da sporo opada broj novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou i da rep epidemije mora da traje. Rekao je da se nada će tokom leta da bude dan bez novoobolelih od kovida 19.

Srbija 24.05.2020 | 10:43
Dr Srđa Janković: Rep epidemije mora da traje

Srđa Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da sve mere koje su na snazi kao preporuke još uvek imaju ključni značaj da se epidemija privede kraju onako kako treba.

Ističe da bi broj novootkrivenih slučajeva padao stabilnije da nije bilo novih žarišta.

Kako je rekao, epidemiološka slika ohrabruje, ali ne treba prerano misliti da je kraj jer, dokle god imamo osetljivu populaciju, moguće je razbuktavanje virusa.

Janković je istako da nije došlo do ponovnog ubrzanog prenošenja virusa kroz zajednicu i da je to najvažanije.

Dodao je da kriva preminulih kasni u odnosu na krivu zaražanih jer bolest traje neko vreme. Takođe, kaže da je sve veći udeo slučajeva sa lakšom kliničkom slikom kao i da je sve veći broj asimptomatskih slučajeva.

Govoreći o slučaju zaraženih u pozorištu u Zaječaru, Janković je rekao da se u ovom trenutku testiraju njihovi kontakti. Misli da će to ostati lokalizovano na taj kolektiv i članove njihove primarne porodice.

"Nova žarišta su očekivana i tamo se odmah reaguje tako što se steže protivepidemijski obruč oko njih", naveo je Janković.

Ipak, navodi da je situaicija povoljna svuda gde nisu otkrivena nova žarišta i da epidemija jenjava. Objasnio je da je broj teško obolelih smanjen, ali da to ne može odmah da se pripiše biološkom slabljenju virusa, već više samom jenjavanju epidemije.

Za odjavu epidemije potrebno je da prođe 28 dana bez novootkrivenih slučejava. Jedno od čestih pitanja koje je dobijao Srđa Janković jeste kada će prestati da nosi masku.

"Obećavam da ću da skinem masku kada budemo imali nula slučajeva. Neću baš da čekam 28 dana", rekao je Janković i dodao da će ponovo da je stavi ako se pojave novi slučajevi.

Kaža da je i njemu dosta maske i da sigurno ne bi morao da je nosi u svim situacijama, ali da je odlučio da ne bude "sad ovako, sad onako".

Napominje da se nada da neće proći mnogo vremena i da bi tokom leta trebalo da se dogodi dan sa nula slučajeva.

(RTS)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Rale

24.05.2020 09:02

Neki pametan doktor, kaze da bi broj oboljelih opadao da nije novih zarista. Jadna tvoja diploma.

ODGOVORITE
Name

Andric

24.05.2020 09:14

Kako je odlucio da ne bude sad ovako sad onako,kad svaki dan donose ili ukidaju neke mjere.Pa od pocetka epidemije nemaju pojma,samo lutaju po pitanju virusa,i on sad da ovakvu izmjenu.Komedija...

ODGOVORITE
Name

drnd

24.05.2020 09:35

"Dokle god imamo osjertjivu populaciu,moguce je razbuktavanje virusa.", kaze doktor. Da li bi mozda, po doktoru, trebalo tiu osjetljivu populaciju negdje maknuti? Recimom u grob. Odlicno za Fond PIO, lose za virus.

ODGOVORITE
Name

Obraz

24.05.2020 09:40

Valjda je svima jasno, poslije svega ko su ovi Dr I koja je sustina kompletne price, kontinuirano pritiskanje na psihu. Kako SE ne zapitaju, da ovakve price I njihova snishodljivost, trebaju imati granice, kako bi SE isti ponasali da nije u pitanju narod kojem "pripadaju"???

ODGOVORITE
Name

Hm

24.05.2020 10:34

Jos jedan placenik szo

ODGOVORITE