Vladajući pokazali nepoštovanje Parlamenta Srpske

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju po osnovu preostalih tačaka dnevnog reda Posebne sjednice Narodne skupštine RS. Poručuju da je Posebna sjednica pokazala potpuno nepoštovanje insitucije Parlamenta Srpske, u prvom redu od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a potom i od predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Republika Srpska 23.05.2020 | 20:08
Vladajući pokazali nepoštovanje Parlamenta Srpske

Poslanici Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa napustili su sjednicu republičkog Parlamenta uoči samog glasanja. Obrazlažući svoj potez, iz Kluba poslanika SDS-a ističu da su na to uticale dvije odluke.

Prva, rebalans budžeta, tema je, o kojoj se trebalo raspravljati na redovnoj sjednici Narodne skupštine. Druga, u ovom trenutku ključna za SDS je priznanje Milorada Dodika da je prisluškivao opozicione poslanike.

„Jedan čovjek koji sebe smatra gospodarom svega u Republici Srpskoj, treba da nam određuje i da nam mijenja Poslovnik. Pokazuje krajnje nepotšvanje prema poslanicima u NS RS, čak i prema svojim poslanicima, prema rukovodstvu Narodne skupštine i krajnje je vrijeme da se vratimo u institucionalni okvir i da taj čovjek počne da poštuje i svoje saradnike i sve legitimno izabrane predstavnike naroda, jer je i on bio svojevremeno u opoziciji i dobro zna kako je on svojevremeno kritikovao tadašnju vlast“, kaže poslanik u Klubu SDS-a u NS RS Nebojša Vukanović.

Zasjedanje Parlamenta čija je tema bila virus korona i njegove posljedice za Republiku Srpsku, odvela su nas u četvorodnevno sukobljavanje i ponižavanje najvišeg zakonodavnog tijela, poručuju iz SDS-a. Kriza u kojoj se nalazimo, još više je produbljenja i to zahvaljujući vlasti, koja nema rješenja za probleme.

„Jer ne upravlja dobro resursima u RS, ne upravlja dobro javinm sektorom, jer je vlast u najblažu i najmanju ruku korumpirana, institucije su slabe, neefikasne i oni sigurno neće riješiti ni ovu krizu niti neke druge u Republici Srpskoj na adekvatan način.“, kaže šef Kluba poslanika SDS-a u NS RS Miladin Stanić.

Sumnje u ustavnost većine Uredbi sa zakonskom snagom koje je donio Predsjednik Republike Srpske, razlog su što poslanici PDP-a nisu prisustvovali glasanju. Osim toga, iz PDP-a su ogorčeni i na nastup predsjednika RS Željke Cvijanović i člana Predsjedništva Milorada Dodika pred poslanicima, ali i zbog odluke o novom zaduženju Republike Srpske.

„Republika Srpska nikada nije bila u goroj situaciji, poslije rata. Stalo zaduženja, zaduženja, zaduženja. I to principu zaduži se pa vladaj. I izgleda kako ova vlast to radi, zaduživaćemo se do sudnjeg dana.“, rekao je poslanik PDP-a u NS RS Ljubiša Krunić.

Iz SDS-a su se dotakli i činjenice kako Milorad Dodik mijenja svoja mišljenja, ponekad i na dnevnom nivou. Najskorije izjave da neće biti izbora, a potom da će ih biti, dokazuju da  Dodik očigledno radi po nalogu drugih.

„Ušao je u NATO. Promijenio je način funkcionisanja ulaska u EU, gdje je Republika Srpska marginalizovana. Čim mu stranci i ambasadori Kvinte zategnu uši on odmah počne da sluša.“, ističe narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Opstanak na vlasti aktuelnog režima potpomognut je Međunarodnom zajednicom, MMF-om i drugim kreditorima, koji Republiku Srpsku tjeraju u dužničko ropstvo iz koga se nećemo izvući, poručuju iz opozicije.  

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Laki

23.05.2020 18:35

Ovo danas kad je skupštinu napustila opozicija je ličilo na parlament S. Koreje. Trenutno smo najsličniji...

ODGOVORITE
Name

ha ha

24.05.2020 06:33

Pa bajina sekta odavno ne postuje ni zakon ni skupstinu paa nikom nista

Name

Đikson

24.05.2020 14:02

Entitet - kanton RS je najveca bijeda i sirotinja u Evropi i sire. Opstaje iskljucivo pomocu infuzije koja se zove stalno zaduzenje. Sve nadleznosti su vec odavno prenesene na BIH, tako da ove "institucije nemaju nikakav znacaj van mjesne zajednice. Sve to je odradio Dodik, koji je predao i Brcko,...Kakve crne institucije RS,..kad stane kreditiranje kraj RS je momentalni, to je tako.

Name

niko ni suzdrzan

23.05.2020 18:56

cirkus Kolorado

ODGOVORITE
Name

Skeptik

23.05.2020 19:43

Nije tačno da jedan čovjek odlučuje sve. Odlučuje ih desetak.

ODGOVORITE
Name

Mrčevci

24.05.2020 08:02

Ma to je naš krkan,ne zna drukčije!!

Name

Rus

24.05.2020 08:24

Nisu imali sta da kazu ,povlacenje je poraz opozicije.

ODGOVORITE
Name

re Djikson

24.05.2020 19:03

Ne sekiraj se puno za RS,ona ce na tvoju veliki zalost jos dugo,dugo da traje i postoji,ostani u svom entitetu i miran.

ODGOVORITE