Uskoro obavezno nošenje maski na radnom mjestu

Koronavirus je oslabio, ali je i dalje jedna od njegovih najozbiljnijih karakteristika brzo širenje i prenošenje, a na to upozorava i situacija u Vranju.

Srbija 23.05.2020 | 18:32
Uskoro obavezno nošenje maski na radnom mjestu

Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavane kaže za RTS da je Ministarstvo pripremilo predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih koronavirusu.

Martina Furtula je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla kako u Ministarstvu veruju da će na narednoj sednici Vlade ta uredba i biti usvojena, jer smo do sada imali uredbe koje su se odnosile samo na određene delatnosti trgovina, ugostiteljskih objekata i gradilišta. 

"Ovom uredbom to proširujemo i na sve ostale poslodavce i na sve druge delatnosti", kazala je Furtula.

Prema njenim rečima, za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju, da ukoliko je moguće poslodavac oraganizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu, da u zatvorenom prostoru ako je nemoguće obezbediti udaljenost između zaposlenih obavezno koriste zaštitne maske.

"Epidemija je još uvek tu. Ovo što Vlada ublažava mere ne znači da trebamo da se opustimo, sve do onog trenutka dok se epidemija ne odjavi", istakla je Furtula.

Navodi da klima uređaji u određenim industrijama moraju da rade.

"U određenim tehnološkim procesima to je neizvodljivo. Savetujemo poslodavcima da u takvim slučajevima organizuju drugačije rad tako da na takvim mestima bude mali broj zaposlenih", istakla je Furtula.

Ističe da su uredbom propisane kazne.

"Za poslodavce je to od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara. Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada", zaključila je Furtula.

(RTS)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vlad Tepeš

23.05.2020 19:28

To otežava disanje.

ODGOVORITE
Name

Aleksanar

23.05.2020 20:20

Treba bježati na selo od ovih satanista i njihovih zakona kojima žele "dobro" radnicima.

Name

Re

23.05.2020 22:09

Treba izgleda tetovirati masku zauvek.

Name

SRP

23.05.2020 23:07

Treba prodati tolike maske sto su nabavile rezimske firme. Moraju uzeti te milijone, marze na maskama su 300 %.

Name

Aleksandre

24.05.2020 02:02

Zasto sad na selo. Kad je muka gdje si Djuka?

Name

Anja

23.05.2020 23:18

Cini se da jos neciji sestric trguje maskama. Ili sin?

ODGOVORITE
Name

Psiho

23.05.2020 23:26

Ovo je izivljavanje na narodu, lijecenje bolesnih planova I frustracija, da se ljudi drze pod "sapom". Ovakav psihicki trening je vid izrazitog nehumanog I necovjecnog odnosa, jer SE koriste drasticne mjere kaznjavanja, itekako osiromasenog naroda. Nosenje maski u ljetnim danima je teror nad psihom, a svakako je uvertira u tuznije I poganije namjere, u bliskoj nam buducnosti.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

24.05.2020 11:31

Treba rasprodati onolike maske. Nosićemo ih sve dok i poslednju ne prodaju. Pre pandemije maska 20 dinara, sad 120. Ima da nas teraju da nosimo dok se ne podavimo. A efekat maske nikakav

ODGOVORITE