Blokiran dio grada oko katedrale zbog mise ustašama

- Centar Sarajeva, u blizini sarajevske katedrale u kojoj će danas biti služena misa za žrtve Blajburga, od jutros je blokiran za saobraćaj, a prisutan je i veći broj policajaca i specijalaca sa vozilima.

Bosna i Hercegovina 16.05.2020 | 10:29
Blokiran dio grada oko katedrale zbog mise ustašama

Iz MUP-a Кantona Sarajevo najavljeno je da će od 9.00 časova pa sve do završetka mise područje oko katedrale biti blokirano za pješake i vozila, zbog čega su oni upućeni na alternativne pravce.

Misa je planirana za 12.15 časova, a za isti termin je Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u /SABNOR/ najavio protestno okupljanje na Marin dvoru i komemorativnu šetnju u znak sjećanja za sve žrtve ubijene od 1941. do 1945. godine u Sarajevu.

Кantonalni MUP podsjeća lica, koja će učestvovati u ovoj aktivnosti, da su dužna da se pridržavaju važećih naredbi donesenih u vezi sa aktuelnom epidemijom virusa korona, te da nije dozvoljeno zadržavanje većeg broja lica na određenom lokalitetu, jer bi se to smatralo javnim skupom.

Iz Misije OEBS-a najavljeno je da će u 11.00 časova strani ambasadori i predstavnici međunarodne zajednice u BiH za žrtve Drugog svjetskog rata položiti cvijeće na Spomen-park Vraca i Jevrejsko groblje u Sarajevu.

Misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova prisustvovaće 20 ljudi, ne računajući sveštenike koji će služiti obred.

(Srna Foto: SB)