Srbački humanitarci darivali 20 litara krvi

Opštinska organizacija Crvenog krsta Srbac, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Gradiške, danas je organizovala prvu ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi, čime je na najbolji način  obilježena  „Nedjelja Crvenog krsta Republike Srpske“ i 74. godišnjica rada ove humanitarne organizacije u Srpcu.

Republika Srpska 14.05.2020 | 14:18
Srbački humanitarci darivali 20 litara krvi

Uprkos složenim uslovima  održavanja  ove akcije zbog  epidemije  virusa korona,  odziv davalaca je bio iznad  svih očekivanja.

Odazvalo se 60 dobrovoljaca, od kojih je 55  doniralo oko dvadeset litara ove dragocjene tečnosti  kojom će se značajno  obnoviti zalihe krvi  za potrebe gradiške bolnice.

„Prva akcija davanja krvi bila je planirana za početak aprila, ali je prolongirana  zbog pojave virusa korona. Raduje nas što  su se i ovoga puta odazvali redovni davaoci, medju kojima je  bilo dosta mladih i ženskih osoba. Predvodio  iz je rekorder Vladimir Teinović koji je danas krv dao 105. put“izjavio je novi sekretar Crvenog krsta u Srpcu Igor Jovičić. 

Svoje zadovoljstvo izrazila je i transfuziolog dr.  Tanja Milešević Savić. 

„Raduje me što je odziv  bio dobar uprkos  situacije u kojoj se nalazimo, a  posebno što  je  medju davaocima  bilo dosta mladih osoba.  Primjenjene su  sve mjere  zaštite  učesnika od strane  organizatora, tako da je akcija u potpunosti uspjela“,  rekla je šef transfuziološke službe dr. Tanja Milešević-Savić.

Pored ove humanitarne akcije,  u toku Nedjelje  Crvenog krsta  koja traje od 8. do 15. maja, kao i od početka pojave korona virusa, volonteri  Crvenog krsta su  uručili  su desetine paketa  hrane i sredstava za održavanje higijene  za  staračka domaćinsta, višečlane porodice i  socijalno ugrožena lica u opštini Srbac, naglasio je sekretar Igor Jovičić. 
(BN/S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Крко

14.05.2020 14:03

Кад сам чуо пошто је литра на западу, престао сам бити добровољац. Само за не дај Боже, некоме кога директно познајем и знам да му треба.

ODGOVORITE
Name

Upravo tako

14.05.2020 14:32

Ta se krv prodaje.