Dinamo - Crvena zvezda: Meč koji je promijenio svijet

Bio je to nekada duel dva od četiri člana "velike četvorke" ju-fudbala, ali tada, u tom trenutku, i okršaj klubova koji su predstavljali hrvatski i srpski nacionalni identitet

Fudbal 13.05.2020 | 07:16
Dinamo - Crvena zvezda: Meč koji je promijenio svijet

Sunčana nedjelja, 13. maj.

Datum koji se u nekadašnoj državi obilježavao kao Dan državne bezbjednosti, dan kada je u Drvaru 1944. osnovano Odjeljenje za zaštitu naroda, čuvena OZNA.

Od te 1990. godine, 13. maj je datum koji podsjeća na početak krvavog rata na prostorima SFR Jugoslavije.

Prije 30 godina trebalo je da se odigra derbi šampionata između Dinama i Crvene zvezde, na zagrebačkom Maksimiru.

Bio je to nekada duel dva od četiri člana "velike četvorke" ju-fudbala, ali tada, u tom trenutku, i okršaj klubova koji su predstavljali hrvatski i srpski nacionalni identitet.

Mržnja je rasla, a navijački "kor" je bio pogodan za opipavanje pulsa stanja nacija.

Meč nije odigran, zna se kako se sve završillo, a istorija i u ovom slučaju ima dvije strane - srpska kaže da su Hrvati provocirali, hrvatska da su to radili Srbi na tribinama, a među njima i Arkan...

Zvonimir Boban je postao simbol hrvatskog otpora, nakon sukoba sa tadašnjom milicijom, a milicajac Refik Ahmetović, koji je zadao udarac kapitenu Dinama, simbol "jugoslovenske torture nad Hrvatima".

Hrvatski urbani mit kaže da je zapravo tog dana i počeo Domovinski rat. Sedamnaest dana nakon neodigranog derbija, Franjo Tuđman je postao prvi predsjednik višestranačke Hrvatske. Slobodan Milošević je već bio predsjednik Srbije...

Nakon "krvavog" Maksimira, sa 79 povrijeđenih milicajaca i 59 povrijeđenih navijača, odigrana je još jedna fudbalska sezona u SFR Jugoslaviji, pa je Crvena zvezda 18. maja 1991. opet gostovala u Zagrebu i izgubila od Dinama 3:2. Dvanaest dana kasnije je osvojila Kup šampiona.

Takođe, i Zvonimir Boban je, i nakon udaranja milicajca, još četiri puta nastupio za reprezentaciju Jugoslavije...

CNN je neodigranu utakmicu Dinamo - Crvena zvezda uvrstio na listu fudbalskih događaja koji su promijenili svijet...

(Vijesti.me)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Djoks

13.05.2020 08:02

Kostala je nas ta OZNA..

ODGOVORITE
Name

Dr

13.05.2020 08:25

Bolje da si rekao da je i vas i nas kostala glupost.Sada svi imaju drzavu a nemaju ni ( Z) od onog zivota kada smo kako mnogi kazu zivili u diktaturi komunizma. Razmisli pa vidi ko je u prvu.

Name

Мрачајски прото

13.05.2020 08:41

Имао сам тада 20 година и био сам на овој "утакмици", јер нисам знао шта је зло. Тога дана што сам чуо и видио, нисам себи вјеровао, да би се врло брзо то показало као истинито. Ништа се до данас на боље промјенило није. Ако тако схватимо, неће се зло поновити. Ја им свако добро желим, али опростити никад нећу.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac

13.05.2020 08:42

Đavo nek nas odnese sviju. Sve nas je to snašlo i šta nas i dalje snalazi zato što smo mi strašno neobrazovani na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прото

13.05.2020 10:46

Сам си себе демантовао. Наведи ми барем један примјер да су ратове и сукобе започели необразовани људи. Необразовани људи су само "пробни балон", надуван у њуховим медијским кухињама. То је лака роба за велику добит. За обичне смртнике, срећом, таквих ратова више нема. Сада се ратови воде "на даљински", доступан свагдје, гдје ће на жалост на бојном пољу бити много више жртава него у свим до сада.