"Luka Brčko" već godinu dana otežano posluje

Javno preduzeće “Luka Brčko” već više od godinu dana posluje otežano, a pogotovo nakon pojave virusa korona. Takvo stanje ne ugrožava samo ovo preduzeće, nego je problem i cijelog distrikta, jer bi privrednici odavde mogli da izmjeste svoje poslovanje, poručeno je iz ovog preduzeća.

Bosna i Hercegovina 07.05.2020 | 18:38
"Luka Brčko" već godinu dana otežano posluje

Javno preduzeće “Luka Brčko” suočava se sa velikim gubicima u poslovanju još od početka 2019. godine. Razlozi za to su, na prvom mjestu, smanjen pretovar usljed smanjene plovnosti rijeke Save i ugrožen rad carinskog terminala zbog zatvaranja mosta Brčko-Gunja za teretni saobraćaj, kaže direktor ovog preduzeća Marinko Viljušić.

“U aprilu mjesecu imamo 28.000 KM zarade, a prošle godine u isto vrijeme imali smo 70.000 KM. Prije toga, u aprilu 2018. imali smo  74.000KM. Ta razlika je i do sada bila velika, a zbog virusa korona u martu i aprilu je, što se tiče izvoza i uvoza iz luke Brčko, to trostruko palo”, objašnjava Viljušić.

Plate za 61 radnika se i dalje isplaćuju, ali nema zapošljavanja, novih ulaganja, niti nabavki mašina. Obratili su se Vladi i Skupštini distrikta tražeći pomoć, koja im je obećana i bez koje luka ne može opstati, ali je još nisu dobili, kaže dalje Viljušić i dodaje da projekat revitalizacije luke uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj stoji zbog epidemije virusa korona i čeka se potpisivanje ugovora sa konsultantima na projektu.

“Prvi zadatak konsultanata je da odrede trasu nove pruge sa stanice Brčko Novo do luke. Poslije toga ćemo, kad oni vide kakvo je stanje, početi sa radovima, vjerovatno krajem ovog ljeta. Iako smo izgubili gratis sredstva od tri miliona evra, ponovo smo ih dobili. Dakle, imamo 7 miliona evra kredita i 3 miliona evra gratis, za kupovinu nove dizalice”, kaže direktor ovog preduzeća. 

Viljušić naglašava da je rješevanje plovnosti rijeke Save od Beograda do Brčkog jedan od ključnih problema, koji je neophodno riješiti da bi luka ponovo radila kao nekada:

“Imamo pet tačaka koji su za luku i za naše poslovanje jako bitne. Tih pet tačaka je kritično prilikom uplovljavanja brodova iz Dunava u Savu, do Brčkog. Mislim da bi se to sa malo novca moglo riješiti, ako bi se Srbija i Bosna i Hercegovina dogovorile”.

Problem koji je trebalo da bude riješen projektom čišćenja plovnog puta od Beograda do Siska i u kom je planirano učešće pet zemalja trebalo je da bude finansiran kreditom Svjetske banke, ali je zaustavljen i trenutno je na čekanju, rekao je direktor JP “Luka Brčko” Marinko Viljušić.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Кнез

08.05.2020 01:12

Шта је било са пројектом луке у Рачи? Прије неколико година Град Бијељина је дао сто хиљада марака за израду пројектне документације, а Мићо је изјављивао да ће градити луку.

ODGOVORITE
Name

Lutak iskrvljenog lica

08.05.2020 23:12

A što bi gradio pored Brčkog?